Avem sau nu nevoie de MCV? Laura Stefan: Sa nu asteptam ca procurorii sa ne rezolve toate problemele

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 18:06
4137 citiri
Avem sau nu nevoie de MCV? Laura Stefan: Sa nu asteptam ca procurorii sa ne rezolve toate problemele
Foto: Facebook / Laura Stefan

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) nu se va incheia decat atunci cand vom indeplini toate conditionalitatile impuse la aderarea in UE si nu trebuie sa asteptam ca procurorii sa rezolve toate problemele clasei politice, inclusiv pe cele care tin de proasta guvernare, subliniaza Laura Stefan, expert anticoruptie al Expert Forum (EFOR).

Comisia de buget a Parlamentului European a organizat in aceasta saptamana o audiere publica pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare, la care reprezentanti ai institutiilor publice din Romania si Bulgaria, dar si ai societatii civile si experti independenti au fost invitati sa explice daca acest instrument a fost util si in ce masura el trebuie mentinut in continuare.

Capii justitiei din Romania au dat raportul la Bruxelles: Pro si contra MCV

"O concluzie pe care eu am tras-o este ca MCV-ul functioneaza atunci cand exista in interiorul tarii forte care doresc schimbarea. Asta au spus si bulgarii, care, cu jumatate de gura au recunoscut ca la ei nu se poate constata o imbunatatire a situatiei la 8 ani dupa introducerea MCV. Pana la urma, daca nu exista vointa politica in nicio directie pentru reforma, reforma nu se va produce doar pentru ca exista acest mecanism.

Insa, acolo unde, cum este cazul Romaniei, exista institutii care au inceput sa functioneze si a caror stabilitate institutionala a fost asigurata prin acest mecanism, rezultatele se vad si sunt impresionante", a declarat expertul anticoruptie Laura Stefan pentru Ziare.com.

Ambasada SUA a premiat "Femeia curajoasa a anului 2015"

De la coruptie la anticoruptie

Laura Stefan a vorbit la Bruxelles despre importanta pe care MCV a avut-o pentru Romania.

"Eu am subliniat faptul ca daca in 2004 Romania era o tara despre care nu se vorbea decat la subiectul 'coruptie', in 2014, cand a fost publicat raportul anticoruptie al CE nu doar pe Romania, ci pe toate statele membre UE (o premiera in istoria europeana), Romania deja a figurat cu institutii care sunt date drept exemplu la nivel european.

Si daca acest lucru se intampla, se intampla si pentru ca a existat si aceasta sustinere continua si aproape neconditionata a Comisiei Europene, prin MCV. Acest instrument ne-a oferit sprijin atunci cand ne-a fost greu. Ajunge sa ne amintim de martea neagra, de vara lui 2012 si de alte momente cruciale in care MCV a oferit ocazia Comisiei sa se exprime cu privire la chestiuni arzatoare care se intamplau in Romania in zona statului de drept si a luptei impotriva coruptiei.

Romania nu putea duce lupta aceasta singura, pentru ca, daca ar fi putut sa o faca, lucrurile erau deja facute la momentul aderarii. E limpede ca Romania a avut nevoie de ajutor, asa cum cred ca multe state ar avea nevoie de ajutor si ar beneficia de un ajutor similar oferit de CE", ne-a mai declarat Laura Stefan.

Despre provocari si goluri in legislatie

Intrebata daca schimbarile in bine inregistrate in ultimii ani in domeniul justitiei sunt ireversibile, Laura Stefan a negat.

"In opinia mea, si asta am spus si la Parlamentul European, nu sunt ireversibile. Avem multe provocari in fata, una dintre ele fiind includerea luptei anticoruptie in contextul mai larg al principiilor statului de drept si al necesitatii respectarii drepturilor persoanelor care sunt investigate.

Este un lucru important, asa cum importante sunt si schimbarile introduse prin noile coduri, care ofera instrumente foarte eficiente, dar foarte puternice, pentru organele de ancheta, instrumente care, in ultima vreme, vedem ca sunt cizelate prin decizii ale instantelor cele mai importante din Romania, Curtea Constitutionala si Inalta Curte", a explicat expertul EFOR.

In context, Laura Stefan a subliniat faptul ca "este foarte important acum ca puterea legiuitoare si Guvernul sa actioneze rapid pentru umplerea acelor goluri care apar in legislatie".

"Este absolut firesc, atunci cand ai o schimbare atat de profunda in legislatia unei tari, ca in primii ani sa fie nevoie de ajustari pe care eu nu vad ca legiuitorul nostru este dispus sa le faca imediat. Asta este o problema, pentru ca in lipsa lor vom ramane cu goluri in legislatie, care vor subrezi cadrul de combatere a coruptiei", a mai punctat aceasta.

"Procurorii nu pot rezolva toate problemele Romaniei"

Laura Stefan a tinut sa atraga atentia asupra faptului ca procurorii nu pot rezolva toate problemele Romaniei si nici nu pot sanctiona proasta guvernare, fiind necesara si aplicarea altor tipuri de sanctiuni.

"Romania trebuie sa isi diversifice mecanismele de control al integritatii, pentru ca nu ne putem astepta si nu trebuie sa ne asteptam ca procurorii sa rezolve toate problemele clasei guvernamentale, ale proastei guvernari in Romania.

Pentru acest aspect trebuie sa dezvoltam instrumentele de control administrativ si sa incepem sa aplicam si alt fel de sanctiuni decat cele penale, fie ca e vorba despre sanctiuni civile, administrative, chiar disciplinare sau politice, desigur.

Faptul ca in zona aceasta Romania nu performeaza, adica nu exista mecanisme de control eficient si de sanctionare eficienta a neregulilor, ne face sa ajungem sa gestionam totul in zona de justitie penala, ceea ce nu este nici sanatos si nici eficient, pentru ca nu au cum 100 de procurori sau 200 sau 1.000 de procurori sa rezolve toate problemele Romaniei si nici nu este firesc sa se intample asa intr-un stat democratic", a argumentat expertul EFOR.

Cand intram in Schengen?

Revenind la subiectul principal, Mecanismul de Cooperare si Verificare, Laura Stefan a reamintit faptul ca in rapoartele din ultimii ani s-a vorbit si despre imunitatea parlamentarilor.

"Vedem in continuare o incapatanare a Parlamentului, pe care eu una nu o inteleg, de a nu motiva deciziile de respingere a ridicarii imunitatilor, fie ca e vorba de ministri, fie de parlamentari. Se recomanda acest lucru de ani de zile in rapoartele MCV si in continuare problema ramane nerezolvata, ducand, dupa cum vedem, la conflicte interinstitutionale, constitutionale si asa mai departe", a comentat aceasta.

Cat despre reactiile destul de agresive avute de europarlamentarii PSD in timpul audierii fata de conexiunea facuta intre MCV si intrarea Romaniei in Schengen, Laura Stefan a afirmat ca indeplinirea acestui obiectiv depinde doar de noi.

"Din pacate, reprezentantii nostri in PE au ramas cramponati de intrebari destul de agresive referitoare la legarea MCV de intrarea in Schengen, intrebari adresate nu celui mai potrivit interlocutor - secretarul general al CE, Catherine Day.

Comisia Europeana a sustinut tot timpul, de ani de zile, ca nu exista nicio legatura intre cele doua chestiuni, dar i s-a reprosat secretarului general al CE ca nu face mai mult pentru a convinge statele membre ca aceasta legatura nu trebuie facuta. Dar ea este facuta de statele membre. Poate ca ar trebui noi, Romania, sa facem mai mult pentru a le convinge ca aceasta legatura nu trebuie facuta. Comisia Europeana a avut o pozitie clara, nu stiu ce ar putea sa faca mai mult.

Ramane ca Romania sa convinga statele membre ca nu trebuie sa se teama de problemele de coruptie din tara noastra, pentru ca ele nu vor influenta negativ mecanismele care tin de Spatiul Schengen. E treaba Romaniei, nu ne putem mereu supara pe altcineva ca nu ne face treaba. Poate invatam sa ne sustinem punctele de vedere un pic mai documentat. Si argumente exista", a argumentat Laura Stefan.

Reactie dupa audierile din PE: MCV trebuie sa existe!

Catalin Ivan, despre dezbaterea MCV din PE: Macovei a aratat Romania cu degetul

Coruptia, analizata in toate statele UE

In plus, expertul EFOR a dat si alte raspunsuri la mai multe critici aduse de diversi europarlamentari romani in timpul dezbaterii.

"Ce mi se pare mie ca lipseste este o intelegere a mecanismelor europene paralele MCV in acest moment. E un pic caraghios sa critici CE ca nu analizeaza coruptia decat in Romania si Bulgaria, atat timp cat la inceputul lui 2014 s-a publicat un raport cu privire la starea coruptiei in toate statele europene, cu capitole pentru fiecare tara.

Din pacate raportul asta nu este cunoscut, nu se discuta suficient despre el, si ajungem sa facem afirmatii un pic amuzante pentru cine cunoaste bucataria documentelor europene.

De asemenea, s-a vorbit despre mecanismul referitor la statul de drept si s-a spus ca el a murit. El n-a murit. E adevarat ca el poate ca nu este folosit la capacitatea sa optima, insa exista documente elaborate si cred ca un pic de lectura nu ar face rau nimanui, tocmai daca dorim sa ne sustinem mai convingator punctele de vedere guvernamentale in cadrul UE", a mai spus aceasta.

Iohannis, "moderat optimist" in privinta aderarii la Schengen: Sustin ridicarea MCV

Tariceanu pledeaza la Bruxelles pentru scoaterea Romaniei de sub MCV (Video)

Cand se inchide MCV?

Intrebata daca MCV si-a indeplinit scopul si ar trebui inchis, asa cum au cerut la Bruxelles presedintele Klaus Iohannis si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, Laura Stefan a replicat: "MCV-ul nu se va incheia pentru ca asa cer politicienii romani".

"El va disparea atunci cand nu va mai fi nevoie de el, cand se vor indeplini toate acele conditionalitati impuse prin MCV. Ca asta se va intampla intr-un an, in cinci sau in zece, depinde exclusiv de Romania", a conchis Laura Stefan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Laura Stefan MCV, #MCV Romania, #Schengen Romania, #Laura Stefan Expert Forum , #justitie