Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce sanse are Moldova sa fie scoasa din uitare de Autostrada Unirii. Planurile pana in 2027, atunci cand ar trebui sa fie gata A8

Vineri, 12 Februarie 2021, ora 22:15
11275 citiri
Ce sanse are Moldova sa fie scoasa din uitare de Autostrada Unirii. Planurile pana in 2027, atunci cand ar trebui sa fie gata A8
Protest pentru Autostrada Unirii FOTO Facebook/ Moldova vrea autostrada

Ministerul Transporturilor a inclus in bugetul pe 2021 suma de 4,8 milioane de lei pentru Autostrada Unirii, care va lega Moldova de centrul tarii. Pentru ca proiectul sa se concretizeze, trebuie sa se finalizeze studiile de fezabilitate, sa fie incluse tronsoanele in finantarea europeana si sa fie lansate licitatiile.

Ministerul Transporturilor a trecut la prioritatile pentru perioada 2021-2024 elaborarea studiului de fezabilitate pentru sectorul de autostrada Targu Neamt - Targu Mures, parte din Autostrada Unirii.

Studiul de Fezabilitate pe Autostrada "Unirii" A8, pe sectorul Tg. Mures - Tg. Neamt ar trebui sa fie gata in acest an, potrivit promisiunii fostului ministru al Transporturilor, Lucian Bode. Recent, Catalin Drula a declarat ca isi doreste scoaterea la licitatie in 2021 a capetelor autostrazii si includerea lor la finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Bugetul pentru A8

In proiectul de buget pus in dezbatere, Ministerul Transporturilor a prevazut pentru elaborarea documentatiilor tehnico-economice aferente tronsonului Ungheni-Iasi-Targu Neamt, parte din Autostrada Unirii, suma de 4,8 milioane de lei, in 2021, necesari pentru finalizarea studiilor de fezabilitate si a proiectarilor.

Pentru anul urmator, autostrada A8 are la dispozitie 23,1 milioane de lei. Anul 2023 aduce mai multi bani, 27,4 milioane de lei, iar pentru 2024 este estimata suma de 12 milioane de lei. In total, aproape 67,5 milioane de lei, estimate pentru anii urmatori.

Includerea in proiectul de buget reprezinta primul pas pentru concretizarea acestui asteptat proiect de infrastructura, care va aduce drumurile de mare viteza in regiunea Moldovei.

Urmeaza ca o parte dintre tronsoanele autostrazii sa fie incluse in PNRR, pentru a fi finantate prin fonduri europene.

Finantarea europeana

Ministrul Drula declara ca vrea sa includa doar capetele autostrazii. Fondatorul asociatiei Moldova vrea autostrada, Catalin Urtoi, vorbeste despre nevoia de a include patru tronsoane in lista PNRR: Targu Mures-Acatari-Miercurea Mirajului, Targu Neamt-Motca, Targu Frumos-Letcani si centura de nord a Iasiulu.

"Concret, primul lucru era bugetul. Al doilea lucru este lista cu proiectele prin PNRR, unde obligatoriu trebuie introduse cele patru tronsoane: in judetul Mures, Targu Mures-Acatari-Miercurea Mirajului, tronsonul Targu Neamt-Motca si cele doua tronsoane din judetul Iasi, respectiv Targu Frumos-Letcani si centura de nord a Iasiului, de la Letcani spre Vanatori-Cotu Morii.

Ca sa putem obtine bani prin aceste fonduri europene trebuie, in primul rand, sa le introducem in lista, lista care trebuie aprobata atat de Ministerul Transporturilor, cat si de Ministerul Fondurilor Europene si, in final, sa ajunga la Comisia Europeana", a explicat Catalin Urtoi pentru Ziare.com.

Finalizarea licitatiilor

Al treilea pas pentru proiectul Autostrazii Unirii vizeaza finalizarea licitatiei studiului de fezabilitate pentru tronsoanele Targu Neamt - Iasi - Ungheni. Ultimul termen avansat de Compania de Drumuri este luna februarie a acestui an, cand va fi anuntat castigatorul.

In paralel, trebuie finalizate studiile de fezabilitate de pe tronsonul de munte, Targu Mures - Targu Neamt, unde lucreaza spaniolii de la Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrail. Potrivit contractului, studiul trebuie predat pana la 25 iulie 2021.

Drumul spre executie al autostrazii Unirii trebuie sa continuie cu includerea tronsoanelor ramase in programul operational de transport din finantarea multianuala 2021-2027, cu finalizare in 2030, daca segmentele de drum nu sunt incluse in PNRR.

"Acestia sunt pasii obligatorii care trebuie facuti anul acesta. Daca acesti pasi sunt facuti asa cum gandim noi, putem spune ca autostrada este pe un trend bun si putem sa ne asteptam ca in 2022-2023 sa avem primele licitatii de executie. In momentul acesta, prin PNRR esti obligat sa finalizezi lucrarile pana in 2026, daca intre timp nu vor interveni modificari la acest PNRR", conchide Urtoi.

Potrivit PNRR, pana la finalul anului 2023 trebuie finalizata semnarea contractelor, iar in perioada 2023-2026 trebuie finalizata executia. Daca sunt prinse cele patru tronsoane mentionate, asa inseamna ca la sfarsitul lui 2026, inceputul lui 2027, romanii ar trebui sa circule pe aceste tronsoane de autostrada.

Legea pentru Autostrada Unirii

Parlamentul Romaniei a adoptat, in noiembrie 2018, legea pentru Autostrada Unirii, iar la finalul aceleiasi luni a fost adoptata de presedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege nu prevede un termen pentru finalizarea proiectului de infrastructura, ci doar specifica ca Ministerul Transporturilor este responsabil de coordonare.

Autostrada "Unirii" A8 Targu Mures - Targu Neamt - Iasi - Ungheni ar urma sa aiba o lungime de circa 311 kilometri, din care 211 kilometri pe segmentul Targu Mures - Targu Neamt si circa 100 de kilometri de la Targu Neamt la Iasi si la Podul Ungheni peste Prut.

Mai puteti citi:

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Autostrada Unirii, #finantare, #Ministerul Transporturilor, #buget , #autostrada