Autostrada Unirii, abandonată de noua coaliție guvernamentală. Deși este îndelung așteptat, proiectul va fi amânat cu zece ani

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 17:40 12454 citiri
Autostada A8 este menită să unească rutier Ardealul de Moldova printr-o șosea de mare viteză FOTO CNAIR

Tronsonul A8 montan a fost retrogradat în spatele altor proiecte, după o serie de priorități pe criterii neclare și netransparente ce fac parte dintr-un plan al investițiilor în infrastructură și transport până în 2030, arată o analiză Ziarul de Iași.

În planul respectiv apare menționat și A8, care, conform noului document, a primit zece ani în plus până la data finalizării, motivul principal fiind că a fost omisă de la prioritățile de finanțare.

Dacă până în prezent condiția era ca un proiect să fie „matur”, planul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030 uită de această regulă iar prin urmare alte proiecte precum tronsonul A13 de la Bacău la Brașov este considerat la fel de avansat precum segmentul Ungheni-Iași-Moțca.

Potrivit sursei citate, autostrăzile A1 şi A2 (Timişoara-Sibiu-Bucureşti-Constanţa), A7 şi A8 (Tg. Mureş - Iaşi) fac parte din reţeaua principală („core”) şi toate celelalte autostrăzi şi şosele rapide sunt cuprinse în reţeaua extinsă („comprehensive”), structură reconfirmată în martie la Bruxelles. Mai mult, traseul montan al A8 este, cel mai scump dintre toate (34 milioane euro/km), urmat de un segment de 9 km de pe A1 între Lugoj şi Deva (33 milioane euro/km) - a fost trimis la coada listei, deşi studiul de fezabilitate urmează să fie predat mâine Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de către firma spaniolă care a semnat contractul chiar la Iaşi, în mai 2019. Conform documentului de la minister, A8 se află undeva la mijlocul listei de priorități

Reacțiile nu au întârziat să apară, iar asociația "Moldova Vrea Autostradă" a precizat pe Facebook că „documentul necesită clarificări, corecţii şi corelări majore cu documentele de rang superior emise de Comisia Europeană”, inclusiv corectarea denumirii din „Montana”, în plan, în „Unirii”, denumirea oficială din legea adoptată cu trei ani în urmă.

Membrii asociaţiei contestă de asemenea criteriile de departajare folosite, pentru care „nu este definită sursa datelor utilizate pentru punctarea fiecărui proiect”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com