Autostrada Transilvania trebuia sa fie gata astazi, 31 decembrie 2012

Luni, 31 Decembrie 2012, ora 14:35
3386 citiri
Autostrada Transilvania trebuia sa fie gata astazi, 31 decembrie 2012
Foto: Arhiva

Contractul initial semnat de statul roman cu compania americana Bechtel pentru constructia Autostrazii Transilvania, intre Brasov si Bors, cu o valoare estimata, in 2003, de 2,2 miliarde de euro, prevedea ca pe 31 decembrie 2012 intreaga autostrada sa fie deschisa circulatiei.

In realitate s-au construit doar 52 de kilometri intre Campia Turzii si Gilau si s-a lucrat la tronsonul Suplacu de Barcau - Bors, realizat in proportie de 50%, pentru care s-au platit aproape 1,5 miliarde de euro.

Lucrarile la Autostrada Transilvania, cu o lungime de 415 kilometri, demarate in urma cu opt ani si jumatate, ar fi trebuit finalizate in ultima zi a acestui an, dupa investitii estimate la un total de 3,433 miliarde de euro, din care 2,241 miliarde de euro pentru constructia efectiva - cost mediu de 5,4 milioane de euro/km - si 1,192 miliarde pentru alte cheltuieli specifice - exproprieri, realocari de utilitati, descarcari arheologice.

Primul tronson la care s-a dat startul lucrarilor a fost Campia Turzii - Gilau, cu o lungime de 54 de kilometri, in iunie 2004, urmat o luna mai tarziu de Suplacu de Barcau - Bors, cu o lungime de 64 de kilometri. Primul dintre ele ar fi trebuit finalizat in decembrie 2008, costurile fiind estimate la 371,3 milioane de euro (pret mediu de 6,87 milioane de euro pe kilometru). Tot in decembrie acelasi an era programata si finalizarea celui de-al doilea tronson, care urma sa coste 245,3 milioane de euro (pret mediu de 4 milioane de euro pe kilometru).

Potrivit contractului initial, in iulie 2005 urma sa inceapa lucrarile la tronsonul Targu Mures - Campia Turzii (36 kilometri, cost 143,2 milioane de euro), iar in aprilie 2006 cele la tronsonul Mihaiesti - Suplacu de Barcau (76 km, 488,6 milioane de euro), cu termen de finalizare noiembrie 2011. In ianuarie 2007 era programat startul lucrarilor la tronsonul Sighisoara - Targu-Mures (56 km, cost 344 milioane de euro, finalizare in decembrie 2010), iar in ianuarie 2008 cel pentru tronsonul Gilau - Mihailesti (24 km, cost 149 milioane de euro, termen decembrie 2010). In ianuarie 2009 erau programate sa inceapa lucrarile la ultimele doua tronsoane: Brasov - Fagaras (53 km, cost 221,2 km) si Fagaras - Sighisoara (52 km, cost 278,5 milioane euro), ambele cu termen de finalizare 31 decembrie 2012.

In 2005, insa, odata cu schimbarea guvernului, ministrul de atunci al Transporturilor, Victor Dobre (PD), a demarat renegocierea contractului initial.

Renegocierea contractului, care a durat aproape un an, nu a adus practic decat o prelungire a termenului de finalizare - din decembrie 2012 in decembrie 2013.

S-au construit doar 52 de kilometri

Intre timp, din Autostrada Transilvania nu s-au construit decat 52 de kilometri, intre Campia Turzii si Gilau, finalizati in noiembrie 2011, pentru care Bechtel a primit peste un miliard de euro, ceea ce a dus la un cost mediu de circa 20 de milioane de euro pe kilometru, de trei ori mai mare fata de cel initial. La acestia se mai adauga inca 64 de kilometri aflati in lucru in prezent, intre Suplacu de Barcau si Bors, acesta fiind singurul tronson pe care il mai executa Bechtel, dupa o noua renegociere a contractului, facuta in 2011 de fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu.

Pentru acest tronson, la care gradul de executie este de aproape 51%, statul a platit 270 de milioane de euro, deja cu 25 de milioane de euro mai mult decat era prevazut in contractul initial pentru lucrarea completa. In plus, la finele lunii noiembrie, CNADNR inregistra catre Bechtel datorii de 41 de milioane de euro.

Noul termen de finalizare a tronsonului Suplacu de Barcau - Bors este 31 decembrie 2013, pentru celelalte 6 tronsoane ramase de executat din Autostrada Transilvania neexistand niciun proiect concret demarat. Singura sectiune pentru care contractul de executie a fost licitat este cea cuprinsa intre Gilau si Nadaselu, cu o lungime de doar 8,7 kilometri, acesta fiind adjudecat de UMB Spedition, controlata de Dorinel Umbrarescu. Licitatia a fost insa contestata, iar procedura de atribuire suspendata.

Actualul Executiv are prevazut in programul de guvernare finalizarea intregii Autostrazi Transilvania pana la finele anului 2016, insa planul pare aproape imposibil, in contextul in care niciunul dintre tronsoanele ce trebuie executate nu este inclus in vreun coridor paneuropean de transport, pentru care sa se poata obtine finantare din fondurile UE de coeziune, iar ritmul de lucru ar trebui sa fie de circa 8 ori mai mare decat cel din ultimii opt ani si jumatate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#autostrada Transilvaniei deschidere, #contracte Autostrada Transilvaniei , #autostrada