Cum au fost puse ”în regim de urgență” panouri antifonice pe șantierul autostrăzii A10 Sebeș - Turda VIDEO

Autor: N.G.
Marti, 05 Octombrie 2021, ora 04:15
8164 citiri
Cum au fost puse ”în regim de urgență” panouri antifonice pe șantierul autostrăzii A10 Sebeș - Turda VIDEO
Locuința din Sâncrai se află la câțiva metri de zidul de sprijin al drumului județean

O familie din localitatea Sâncrai, județul Alba, a obținut în justiție obligarea CNAIR și a companiei Aktor să izoleze fonic șantierul autostrăzii A10, Sebeș – Turda, aflat la câțiva metri de locuința proprie.

Hotărârea a fost pronunțată pe 30 septembrie de Judecătoria Aiud, instanța obligând cele două companii să îndeplinească hotărârea ”în regim de urgență”. Magistratul a mai obligat constructorul să asigure accesul reclamanților de pe terenul proprietate la drumul public, respectiv la drumul județean 142L.

Potrivit instanței, locuința este afectată de lucrările la pasajul superior al drumului județean, care va supratraversa autostrada și care va bloca total accesul actual, pietonal și auto, pe proprietate. În dreptul imobilului este în construcție un zid de sprijin al pasajului suprateran care va permite trecerea pe DJ 142L, pe deasupra autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Zona este unul dintre punctele critice minore ale șantierului autostrăzii, care însă nu va afecta finalizarea lotului 2, între Alba Iulia și Aiud, în 2021.

Soluție alternativă de relocare a drumului județean

În februarie 2021, s-a adoptat o soluție alternativă de relocare a drumului județean ca urmare a blocajului înregistrat din cauza refuzului proprietarilor de a permite accesul în culoarul expropriat. În baza acordului de mediu, în zonele de locuit unde se înregistrează depășiri ale nivelului de zgomot, de peste 50 dB, vor fi instalate panouri antifonice, de protecție împotriva zgomotului.

”Instanța reține că deși s-a solicitat depunerea de către pârâta de ordinul 2 (Aktor – n.r.) a măsurătorilor lunare efectuate în proximitatea imobilului reclamantului conform dispozițiilor Autorizației de mediu, aceasta nu s-a conformat, fiind depuse doar rapoarte de încercare din data de 27.08.2021, rezultând valori de 61,81 dB, 60,82 dB și 61,74 dB, valori înregistrate în data de 26.08.2021, în intervale orare de 15 minute.

Prin urmare, față de nedepunerea rapoartelor lunare obligatorii conform acordului de mediu, instanța reține că există o presupunere rezonabilă că a avut loc o încălcare a acordului de mediu, la care se adaugă și valorile înregistrate odată cu măsurătorile din data de 26.08.2021, rezultând valori mai mari de 50 dB”, se precizează în hotărârea din 30 septembrie 2021, prin care a fost admisă cererea de ordonanță președințială formulată de proprietari.

Instanța impune respectarea acordului de mediu

De asemenea, instanța a cerut firmei Aktor să indice natura panourilor montate pe zidul de sprijin al pasajului suprateran din proximitatea imobilului reclamantului, însă nu au fost depuse înscrisuri doveditoare, astfel că instanța nu s-a putut lămuri dacă acestea au sau nu rol fonoabsorbant.

”Instanța reține că izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamantului se impune a fi realizată în conformitate cu dispozițiile din acordul de mediu, respectiv prin instalarea unor panouri antifonice, de protecție împotriva zgomotului. Deși generic reclamanții solicită izolarea fonică, aceștia nu fac referire explicit la modalitatea de realizare, astfel că instanța apreciază că este suficientă modalitatea rezultată din acordul de mediu”, se mai precizează în document.

Proprietarii locuinței au în prezent accesul la calea publică asigurat datorită faptului că lucrările la zidul de sprijin al pasajului suprateran s-au desfășurat cu lăsarea liberă a porțiunii din dreptul porții de acces în imobil. În condițiile în care s-ar acoperi zidul de sprijin al pasajului suprateran, proprietarii ar avea doar acces pietonal pentru a ieși în stradă, deoarece datorită amplasamentului gardului și a porții aferente, nu s-ar putea ieși cu autovehicule din curte.

Situația s-ar rezolva doar prin reconfigurarea căii de acces. Prin urmare, instanța a obligat CNAIR și Aktor să asigure și accesul de pe imobilul teren la drumul public ”cu piciorul și cu autovehicule pe o lățime minimă de 3 metri”, ambele până la soluționarea definitivă a dosarului prin care proprietarii casei și a terenului solicită despăgubiri din partea statului în valoare de 100.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
#autostrada, #A10, #santier, #proces, #zgomot, #Aiud, #Justitie , #autostrada