Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Breteaua de autostradă construită prin halda de gunoaie. O greșeală de proiectare costă CNAIR peste 1 milion de euro VIDEO

Autor: N.G.
Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 03:30
28961 citiri
Breteaua de autostradă construită prin halda de gunoaie. O greșeală de proiectare costă CNAIR peste 1 milion de euro VIDEO
Excavatoarele lucrează la degajarea zonei de deșeuri

O greșeală de proiectare pe autostrada A10 Sebeș - Turda costă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) aproape 6 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

Aceasta este suma cu care a fost adjudecată licitația pentru ecologizarea zonei adiacente bretelei nr. 1 din cadrul nodului rutier Alba Iulia Sud. La momentul construirii bretelei, în 2020, s-a constatat că a fost proiectată exact prin fosta haldă de deşeuri a orașului, care a fost închisă în primii ani de după 1990.

Constructorul a dat la o parte deșeurile și a construit șoseaua, pentru ca lotul 1 al autostrăzii A10 să poată fi dat în trafic. Grămezile de gunoaie au rămas de o parte și de alta a drumului.

„Pentru că groapa de gunoi de pe breteaua nodului rutier Alba Iulia Sud nu a mai funcţionat după anii 90, fiind o groapă improvizată, la realizarea acestui proiect nu s-a ştiut de existenţa ei. Conducerea CNAIR a împuternicit DRDP Cluj sa elibereze traseul pentru aceea bretea, lucru care s-a şi realizat”, a transmite CNAIR în ianuarie 2021, după o lună de la deschiderea circulației pe lotul 1, între Sebeș și Alba Iulia Nord.

Licitaţia organizată de DRDP Cluj a fost adjudecată de asocierea formată din firmele Demeco SRL, Aloref SRL, Ascom International SRL şi Glencora Impex SRL, iar contractul are o valoare de 5.885.350, fără TVA. Inițial CNAIR a estimat valoarea lucrăilor la peste 13 milioane de lei, fără TVA.

În anii '90 legislația nu obliga la o ecologizare temeinică, astfel încât zona a fost acoperită cu un strat de pământ, iar la momentul întocmirii proiectului autostrăzii nu s-a mai ştiut că aici a fost o groapă de gunoi.

Lucrările de ecologizare ar urma să fie finalizate până la 31 decembrie 2021. Potrivit caietului de sarcini, în urma lucrărilor de excavare realizate de DRDP Cluj în anul 2020 a rezultat un volum estimativ de 20.500 mc de deşeuri nepericuloase depozitate temporar în afara antreprizei drumului, dar în limitele culoarului de expropiere, urmând a fi evacuate la un depozit de deşeuri nepericuloase autorizat.

Suplimentar este necesară excavarea pe o adâncime de 30 de cm faţă de nivelul superior al rigolei betonate existente, pe o suprafaţă de circa 6.000 mp rezultând un volum de aproximativ 3.000 mc material. Volumul total de material rezultat pentru evacuare este de 31.000 de tone. După finalizarea acestei activităţi, pe supravafaţa vizată se va proceda la depunerea unui strat vegetal de pământ de 30 cm şi înierbarea acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Administrația Parcului Natural Văcărești a transmis recunoștință și admirație față de cei 300 de bucureșteni care au participat la o acțiune de ecologizare. "Parcul Natural...
Sute de persoane participă la o acțiune de ecologizare a Parcului Văcărești. "Sunt deşeuri istorice din perioada în care acest loc era groapă de gunoi a oraşului"
Sute de persoane participă la o acțiune de ecologizare a Parcului Văcărești. "Sunt deşeuri istorice din perioada în care acest loc era groapă de gunoi a oraşului"
Acţiunea de ecologizare a Parcului Văcăreşti vizează evacuarea "deşeurilor istorice" aruncate în perioada în care acest loc era "un fel de groapă de gunoi" a oraşului, a declarat...
#autostrada, #deseuri, #ecologizare, #A10, #alba iulia , #autostrada
Comentarii