Raportul pe Justitie - Autoritatile se mandresc ca e dintre cele mai bune

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 17:08
2558 citiri
Raportul pe Justitie - Autoritatile se mandresc ca e dintre cele mai bune
Foto: Antena3

Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Public semnaleaza faptul ca raportul CE pe justitie privitor la Romania, dat publicitatii vineri, este unul dintre cele mai bune de pana acum, remarcand progresele facute de tara noastra in lupta impotriva coruptiei.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a declarat ca raportul este unul pozitiv, care marcheaza "progresele de etapa" facute de Romania in procesul de reformare a justitiei si in lupta anti-coruptie, precizand totodata ca presedintele Traian Basescu va sustine in cursul zilei de luni o declaratie de presa pe aceasta tema.

Raportul CE pe justitie lauda DNA si critica Parlamentul

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a remarcat intr-o declaratie de presa, faptul ca raportul este pozitiv, fiind "un semnal de apreciere si incurajare a institutiilor statului pentru a lucra impreuna pentru justitie".

In opinia sa, principala concluzie politica a raportului, considerat cel mai bun dupa instituirea MCV, este ca Romania a dat dovada ca are vointa necesara pentru adancirea reformelor in acest domeniu, prin adoptarea unor proiectel legislative, cum ar fi legea licii reformei, cu o larga majoritate a Parlamentului.

Ministrul Predoiu a remarcat si mentinerea in raportul CE a aprecierilor pozitive la adresa DNA si a celorlalte institutii anticoruptie, in general, un rezultat "in primul rand al activitatii procurorilor si politistilor" si un semn al stabilitatii in domeniul compaterii coruptiei.

"Din raport rezulta, implicit, alegerea care sta in fata clasei politice, intre modernitatea pro europeana si trecutul comunist, intre justitie si injustitie, intre integritate si coruptie", a mai subliniat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

CSM: Justitia trebuie sa fie declarata domeniu strategic de interes national

Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza, de asemenea, ca raportul tehnic pe justitie prezentat vineri de CE este unul dintre cele mai bune de pana acum, mesajul sau principal fiind recunoasterea reluarii vointei pentru reforma a autoritatilor statului roman.

"CSM intelege tonul pozitiv al raportului ca o incurajare pentru continuarea reformelor, inclusiv a acelora in realizarea carora s-a angajat ferm in noua lui componenta.

Este mentionat in premiera ca element pozitiv pronuntarea de catre judecatorii romani a unor pedepse aspre in cazurile dovedite de coruptie, aspect ce contureaza un inceput de bilant pozitiv al justitiei in ceea ce priveste combaterea eficienta a coruptiei.

Aprecierile pozitive din Raport arata ca eforturile judecatorilor si procurorilor, in conditiile unei supraincarcari cu dosare si a unei finantari minime, sunt apreciate", se arata in comunicatul de presa al CSM semnat de presedintele Horatius Dumbrava, care ii felicita cu acest prilej pe toti magistratii.

Pe de alta parte, CSM recunoaste ca raportul contine si critici care vor trebui avute in vedere ca prioritati ale anului 2011: durata procedurilor in cauzele de coruptie, intarirea Inspectiei Judiciare, ocuparea posturilor vacante de membri CSM in conditii de legalitate, promovarea la ICCJ pe criterii obiective, coerenta practicii judiciare.

Consiliul Superior al Magistraturii anunta ca va prezenta in plenul Parlamentului, potrivit legii, Raportul cu privire la Starea Justitiei, si va alcatui propriul Plan de actiune pentru mandatul 2011-2017.

Nu in ultimul rand, CMS reitereaza ferm solicitarea ca justitia sa fie declarata domeniu strategic de interes national, ceea ce impune colaborarea puterilor statului pentru alcatuirea si semnarea Pactului National pentru Justitie.

Ca urmare a prezentarii Raportului intermediar pe justitie, al Comisiei Europene privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare si cu referire la aspectele ce tin de competenta Ministerului Public, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa prezinte rezultatele cuprinse in acest document dat astazi publicitatii:

Parchetul General: Raportul prezinta o imagine obiectiva a ultimilor 6 luni

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie considera ca raportul CE prezinta "o imagine obiectiva a evolutiilor sistemului judiciar in ultimele 6 luni".

"Raportul remarca eforturile depuse de procurori pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania in cadrul mecanismului, mentionand atat rezultatele convingatoare ale Directiei Nationale Anticoruptie, cat si numarul crescut de anchete si de puneri sub acuzare pentru acte de coruptie minore si de importanta medie la nivelul parchetelor de pe langa tribunale si curti de apel", se arata intr-un comunicat remis presei.

De asemenea, expertii Comisiei au identificat in mod obiectiv atat cauzele care impiedica finalizarea cu celeritate a dosarelor cat si posibilele solutii si provocarile sistemului judiciar din perioada care va urma.

Mircea Geoana: PD-L si coalitia de guvernamant trag in jos Romania

Presedintele Senatului afirma intr-un comunicat remis presei ca raportul subliniaza foarte clar faptul ca nu Parlamentul ci PD-L este cel care se opune luptei anti-coruptie in Romania.

"Raportul de astazi arata odata pentru totdeauna ca nu Parlamentul este cel care face zid in jurul marilor corupti si care se opune infaptuirii justitiei, ci face trimitere directa la reprezentantii PD-L si ai majoritatii de guvernamant.

Cazurile Ridzi si Pasat, la care se face referire directa in raportul de astazi, sunt responsabilitatea exclusiva a PD-L, care de altfel a facut tot ce a putut pentru a se opune actului de justitie in cele doua situatii", acuza Mircea Geoana.

In plus, acesta mai remarca faptul ca "in timp ce Parlamentul si-a facut datoria si a adoptat codurile penale si civile, pachetul legislativ privind mica reforma in justitie, precum si modificari la Legea de organizare a Curtii Constitutionale, Executivul este cel care este restant cu implementarea si transpunerea in realitate a prevederilor continute de actele normative."

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Raport Justitie, #CSM raport justitie, #CSM Mecanism Cooperare Verificare, #Horatius Dumbrava presedinte CSM , #justitie