Automate de seringi pentru dependentii de droguri, in toate farmaciile

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 22:13
3039 citiri
Automate de seringi pentru dependentii de droguri, in toate farmaciile
Foto: Arhiva

Montarea de automate de seringi si distribuirea de teste antidrog in farmacii reprezinta cateva dintre conceptele prevazute in noua strategie nationala antidrog, a afirmat, miercuri, directorul Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Sorin Oprea.

El a informat ca distribuirea de seringi pentru consumatorii de droguri in farmacii reprezinta un alt obiectiv mentionat in strategia nationala antidrog, care urmeaza sa fie promovata prin hotarare de guvern in cel mai scurt timp.

Consumatorii de droguri, lasati de stat prada infectiei cu HIV si hepatita

"Ganditi-va ca un consumator de droguri foloseste pe an seringi de circa 100 de euro, tratamentul unui infectat cu HIV este in jur de 4.000 de euro, deci, din punct de vedere al costurilor, diferentele se fac foarte rapid", a declarat Oprea.

El a amintit ca, inca din 2011, ANA si Ministerul Sanatatii au notificat Centrul de monitorizare pentru droguri si toxicomanii de la Lisabona referitor la faptul ca in Romania exista o explozie a infectarii consumatorilor de droguri injectabile cu virusul HIV, dar si cu virusul hepatitei B si C.

Scandalul seringilor pentru dependentii de droguri - Ce spune Ministerul Sanatatii

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) Cristian Cosmin a informat ca institutia pe care o conduce isi propune sa organizeze toamna aceasta Jocurile nationale reunite, o competitie la nivel national adresata tinerilor.

De asemenea, un studiu realizat de ANA arata ca majoritatea consumatorilor de droguri din Capitala iau ocazional stupefiante, de doua-trei ori pe saptamana, aproape jumatate au studii superioare, iar varsta medie pentru debutul utilizarii de astfel de substante este 21 de ani.

Astfel, jumatate din numarul total de participanti au declarat ca sunt consumatori de canabis, 20,5 la suta - de heroina, 13,5 la suta - de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), 7,5 la suta - de cocaina, in timp ce doi la suta au spus ca sunt consumatori de pastile ecstasy.

Studiul "Excluderea sociala in randul consumatorilor de droguri neinstitutionalizati", prezentat miercuri, a inclus 400 de consumatori de droguri, cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani, 74,2 la suta fiind barbati.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#automate seringi droguri, #automate seringi farmacii, #dependenti droguri Romania, #automate seringi Sorin Oprea , #consum de droguri