Aurescu, despre scutul antiracheta, la o conferinta in Germania

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 19:33 843 citiri
Foto: Arhiva

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat in cadrul unei conferinte in Germania implicatiile pe care le are pentru Romania sistemul de aparare antiracheta, mentionand ca acesta va contribui la un nivel crescut de securitate pentru intregul continent.

Conferinta "Ballistic Missile Defense and European Security" din Germania a avut loc la o saptamana dupa ce ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi si secretarul de stat american, Hillary Clinton, au semnat acordul privind amplasarea scutului antiracheta.

"Acordul reprezinta primul astfel de instrument juridic negociat in intregime si semnat in cadrulproiectului american de abordare adaptiva in etape a apararii antiracheta in Europa (European Phased Adaptive Approach to Missile Defense), lansat de Presedintele Obama in septembrie 2009", a declarat Aurescu, potrivit unui comunicat de presa al MAE.

Acesta a mai precizat ca decizia tarii noastre de a gazdui componente ale sistemului de aparare antiracheta "exprima angajamentul constant al tarii noastre pentru principiile indivizibilitatii securitatii si solidaritatii aliate".

Cum s-a negociat scutul antiracheta cu SUA - Interviu Ziare.com cu Bogdan Aurescu.

Negociatorul sef al Romaniei in dosarul scutului antiracheta a tinut sa precizeze faptul ca totul va fi folosit doar in scopuri de legitima aparare, in acord cu prevederile Cartei ONU.

"Dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta nu raspunde numai preocuparilor de securitate ale Romaniei si SUA, ci ale tuturor membrilor NATO, precum si ale partenerilor Aliantei din intreaga lume. Pe scurt, apararea antiracheta va face din lumea noastra un loc mai sigur", a adaugat acesta.

Aurescu a participat marti si miercuri la conferinta "Ballistic Missile Defense and European Security", organizata de Centrul European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall" la Garmisch-Partenkirchen, in Germania.

Ministrul de Externe, Theodor Baconschi, si secretarul de stat american, Hillary Clinton, au semnat pe 13 septembrie parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, prin care se instaleaza elementele scutului antiracheta in tara noastra.

A.G.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News