Au fost descoperite osemintele a 3 eroi anticomunisti ucisi de Securitate

Marti, 22 August 2017, ora 20:35
8201 citiri
Au fost descoperite osemintele a 3 eroi anticomunisti ucisi de Securitate
Foto: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc

Osemintele celor trei partizani ucisi de Securitate in 8 martie 1949, sub Piatra Craivii, la Cricau, au fost descoperite, marti, in cadrul unei actiuni de investigatii arheologice organizate de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Coordonatorul actiunii, arheologul Gheorghe Petrov, a declarat ca ramasitele au fost descoperite, intr-o groapa comuna, la o adancime mai mica de o jumatate de metru.

"Este cea mai superficiala inhumare pe care am intalnit-o pana in prezent in cadrul unor astfel de actiuni", a afirmat Gheorghe Petrov.

Investigatiile s-au desfasurat in prezenta unui procuror militar de la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, institutie sesizata de institut in privinta acestui caz.

Urmeaza ca miercuri osemintele sa fie ridicate de catre Serviciul Judetean de Medicina Legala Alba, nu inainte insa ca un preot sa oficieze la fata locului si o slujba religioasa.

Stefan Popa, Nicolae Moldovan si Cornel Pascu au fost surprinsi de trupele Securitatii in 8 martie 1949 intr-o locuinta sezoniera, intr-o poiana situata sub Piatra Craivii, in locul Bogoloaia, unde se retrasesera dupa ce cu cateva zile inainte a fost incercuita zona Muntelui Capra, unde gruparea isi avea baza.

A avut loc o confruntare armata, in urma careia trei partizani au fost impuscati mortal si doi luati prizonieri, mentioneaza un comunicat al institutului.

Dupa confruntare, cadavrele celor trei au ramas pe teren vreme de mai multe zile, sub paza permanenta. Conform unor marturii, in 13 martie, Securitatea a adus cu forta mai multi locuitori din satele zonei ca sa vada cadavrele, iar un ofiter a tinut o cuvantare, aratand celor prezenti ca toti cei care vor cuteza sa se opuna noului regim o sa sfarseasca la fel ca si cei morti.

Cadavrele au fost inhumate la inceputul saptamanii urmatoare de catre un localnic, intr-o groapa comuna, care a fost sapata pe marginea unui parau aflat intr-o zona impadurita, cunoscut de oamenii locului sub denumirea de Paraul Popii.

Groapa se afla nu departe de locul unde cei trei au fost ucisi, nefiind niciodata marcata la suprafata solului. Locul mormantului a fost stabilit cu aproximatie prin confruntari repetate cu mai multi martori ce au fost transportati de-a lungul timpului la fata locului, fiind verificat si identificat cu precizie de echipa arheologica a institutului printr-un sondaj de teren.

Cine sunt cei trei

Liderul gruparii, Stefan Popa, fiu de preot, a fost ofiter in Armata Regala si veteran de razboi. Dupa terminarea razboiului s-a inscris la Facultatea de Drept, din Cluj, unde si-a manifestat sub diferite forme opozitia fata de regimul politic instaurat in tara.

Din acest motiv, in primavara anului 1948, a fost dat in urmarire pe tara. Pentru a scapa de arestare, el s-a refugiat in Muntii Apuseni, in zona Varfului Capra, situat in apropiere de comuna Intregalde, unde a pus bazele unui grup de rezistenta armata anticomunista, creandu-si retele de sustinere in mai multe localitati din zona.

La 3 aprilie 1949, dupa ce a fost ucis, a fost condamnat in contumacie de Tribunalul Militar din Cluj la 15 ani de munca silnica.

Cea de-a doua victima este Nicolae Moldovan, care, in timpul studiilor in Drept, la Cluj, s-a manifestat ca opozant anticomunist. Ca sa evite arestarea, in august 1948 a disparut de la domiciliu, alaturandu-se lui Stefan Popa.

Cornel Pascu, fost invatator, a aderat la Organizatia anticomunista Frontul Apararii Nationale, condusa de maiorul Nicolae Dabija.

Ceilalti doi partizani care au fost luati prizonieri atunci au fost Ioan Scridon, care in septembrie 1949 a fost condamnat la moarte prin impuscare, sentinta executata o luna mai tarziu, si Alexandru Maxim, condamnat la munca silnica pe viata si confiscarea averii. In 2 aprilie 1950 a fost scos din penitenciar de Securitatea din Cluj pentru cercetari suplimentare. In fapt, impreuna cu alte persoane, a fost transportat undeva in judetul Bistrita-Nasaud si ucis. Nu se cunoaste locul unde a fost inhumat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#oseminte eroi anticomunisti ucisi Securitate , #securitate