Asociatia pentru Protectia Pacientilor: Alarma falsa - SMURD nu se desfiinteaza

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 17:53
3257 citiri
Asociatia pentru Protectia Pacientilor: Alarma falsa - SMURD nu se desfiinteaza
Foto: Arhiva

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) atrage atentia ca informatiile potrivit carora SMURD s-ar desfiinta sunt false si ca singurul scop pe care il au este manipularea populatiei.

Raed Arafat: Daca Legea Sanatatii va fi adoptata in forma actuala, imi dau demisia

"Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor s-a autosesizat in ceea ce priveste manipularea populatiei prin diverse mijloace de informare cu privire la desfiintarea SMURD de catre anumite persoane interesate de avantajele financiare obtinute sub acoperirea SMURD ca institutie publica", se arata intr-un comunicat al ANPP remis, vineri, Ziare.com.

Alarma falsa cu privire la desfiintarea SMURD, lamuresc cei de la ANPP, a pornit de la prevederile din proiectul noii legi a sanatatii aflat in dezbatere publica, care la titlul V, art. 65 alin. 1 prevede "acordarea primului ajutor de baza fara echipamente specifice, se efectueaza de catre orice persoana instruita in acest sens sau de catre persoane fara instruire prealabila, actionand la indicatiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenta sau al serviciilor de urgenta prespitaliceasca de tip SMURD si serviciul de ambulanta avand ca scop prevenirea complicatiilor si salvarea vietii pana la sosirea unui echipaj de interventie".

"Din acest text reiese ca atat serviciile de urgenta prespitalicesti "de tip SMURD" cat si serviciile de ambulanta pot fi publice sau private al diferitelor entitati: ministere, autoritati publice locale, fundatii, asociatii sau societati comerciale, dar toate isi vor desfasura activitatea cu avizul Ministerului Sanatatii, in cadrul unui sistem national integrat de asistenta medicala de urgenta, cu mijloace omologate dupa aceleasi criterii", se mai arata in comunicatul ANPP.

"De asemenea, informam opinia publica sa nu confunde serviciul SMURD cu o anumita fundatie care utilizeaza sintagma si logo-ul in scopuri personale cu activitati netransparente la care contribuim fara sa stim in realitate modul de utilizare a fondurilor. Campaniile de promovare a finantarii acestei entitati de drept privat se fac prin utilizarea imaginii si resurselor institutiei publice SMURD.

Eliminarea monopolului actual impreuna cu aparitia serviciilor de tip SMURD private sau ale autoritatilor publice locale vor reprezenta motorul mult asteptat pentru cresterea calitatii si eficientei in serviciile medicale de urgenta", conform comunicatului.

Nu in ultimul rand, ANPP aminteste ca "odata cu aparitia serviciilor medicale private, calitatea serviciilor medicale a crescut substantial. In toate celelalte paliere ale sistemului de sanatate acest lucru s-a dovedit a fi benefic pentru cetateanul roman. In sistemul de urgenta, calitatea si eficienta serviciilor SMURD care sunt de tip public, lasa de dorit, in ciuda faptului ca sunt cheltuite sume enorme in detrimental altor paliere ale sistemului de sanatate tot atat de importante.

Acordul UE, in negociere - vezi schimbarile, controversele si pasii

Atat in prezent cat si conform prevederilor noului proiect de lege a sanatatii, pacientii care utilizeaza servicii medicale de tip SMURD beneficiaza de gratuitate prin efectul legii indiferent de statutul acestuia: asigurat sau neasigurat.

Facem apel catre pacienti, cadre medicale si formatori de opinie sa nu se lase indusi in eroare de acest tip de campanii care creaza confuzii in perceptia publicului asupra functionarii sistemului medical de urgenta din Romania, care urmaresc interese personale".

A.T.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#desfiintare SMURD, #SMURD Raed Arafat demisie, #SMURD Legea sanatatii , #SMURD