Arme nucleare aduse din Turcia in Romania? Ministrul Apararii vine cu lamuriri

Joi, 18 August 2016, ora 14:36
7949 citiri
Arme nucleare aduse din Turcia in Romania? Ministrul Apararii vine cu lamuriri
Foto: MApN/Anca Ciornei

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, spune ca sunt "speculatii" informatiile potrivit carora Statele Unite au inceput transferul focoaselor nucleare stationate pe teritoriul turc in Romania.

Totodata, el a precizat ca nu au existat "planuri in acesta directie", informeaza News.ro.

"Va trimit la pozitia oficiala exprimata de catre Ministerul Afacerilor Externe si care e una de dezmintire categorica. Nu au existat niciun fel de discutii, nici la nivel politic, nici la nivel specializat in acest sens. Nu exista niciun fel de gandire, de planuri in aceasta directie. Categoric nu putem reactiona la aceasta afirmatie decat spunand ca e o speculatie", a declarat, joi, la Buzau, ministrul Apararii.

Statele Unite ar fi inceput sa transfere in Romania arme nucleare stationate in Turcia, in urma deteriorarii relatiilor dintre Washington si Ankara, au declarat doua surse pentru Euractiv.

Potrivit uneia dintre ele, transferul se va face in conditii de maxima siguranta.

"Nu va fi usor sa fie mutate 20 de arme nucleare", a declarat aceasta, sub protectia anonimatului.

Potrivit unui raport recent Simson Center, inca din vremea Razboiului Rece, 50 de arme nucleare tactice ale SUA sunt stationate la baza aeriana militara din Incirlik, la aproximativ 100 de kilometri de granita Turciei cu Siria.

In timpul loviturii de stat esuate din Turcia, baza din Incirlik a fost puternic afectata dupa ce guvernul a interzis aterizarea sau decolarea avioanelor si a taiat linia de curent ce o alimenta. Comandantul bazei, generalul Bekir Ercan, a fost apoi arestat si acuzat ca a fost implicat in puci.

Relatiile dintre Turcia si SUA s-au racit in urma tentativei de lovitura de stat, iar acum Washingtonul nu mai are incredere sa lase armele nucleare pe teritoriul turc, a declarat o alta sursa pentru Euractiv.

Armele nucleare ar urma sa fie aduse la baza de la Deveselu, aflata in apropiere de orasul Caracal, unde este instalat si scutul antiracheta care a infuriat Rusia, mai precizeaza sursa citata.

Romania neaga cu fermitate aceste informatii

Ministerul Roman de Externe a negat insa ca in Romania vor fi aduse focoase nucleare americane.

"Ca raspuns la solicitarea dvs., MAE roman respinge cu fermitate aceste informatii", a transmis MAE.

Americanii mai au stationate in UE arme nucleare si in Belgia, Olanda, Germania si Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#arme nucleare Romania, #arme nucleare Romania SUA , #antiracheta