Ariton va discuta joi cu reprezentantii CNH si ai sindicatelor despre restructurare

Marti, 08 Februarie 2011, ora 08:28
990 citiri
Ariton va discuta joi cu reprezentantii CNH si ai sindicatelor despre restructurare

Ministrul Economiei, Ion Ariton, se va intalni, joi, la sediul ministerului, cu conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) si cu liderii sindicatelor CNH pentru a continua discutiile si pentru a finaliza programul de restructurare a mineritului din Valea Jiului.

"Programul va avea in centru aplicarea deciziei de acordare a ajutorului de stat in sectorul huilei, adoptata in decembrie 2010 de Consiliul de Ministri al Uniunii Europene, la initiativa statelor membre, inclusiv Romania, Spania, Germania", potrivit unui comunicat emis luni de Ministerul Economiei.

Decizia prevede ca orice mina de huila poate primi ajutor de stat pana in 2018. De asemenea, decizia prevede ca, in cazul in care minele devin viabile pana in 2018, acestea sa iasa din program si sa isi continue activitatea pe principii economice, cu returnarea ajutorului de stat accesat pana la acea data, spun oficialii ministerului.

"Acest lucru inseamna ca nicio mina nu se va inchide. Toate minele din Valea Jiului isi vor continua activitatea, unele dintre ele cu sprijin financiar de stat", mai informeaza comunicatul.

Totodata, purtatorul de cuvant al CNH, Oana Stoicuta, a declarat luni ca familiile minerilor decedati in accidentul de la Uricani au primit cate 70.000 de lei din partea Companiei Nationale a Huilei din Petrosani.

Cele cinci victime ale accidentului de la Uricani vor fi inmormantate marti, cand a fost declarata zi de doliu in judetul Hunedoara, printr-un ordin al prefectului Dezsi Attila. Astfel, la ora 12.00, timp de trei minute, institutiile publice din judet isi vor inceta activitatea, pentru a pastra un moment de reculegere in memoria celor cinci mineri morti la Uricani.

Patru dintre mineri, din localitatile Uricani si Valea de Brazi, vor fi ingropati in curtea casei, asa cum este traditia momarlanilor, iar a cincea victima va fi inhumata la Cimitirul din Lupeni, localitate unde minerul a avut domiciliul.

Luni, ortacii de la Uricani s-au strans in curtea minei, alaturi de liderii lor sindicali, si au tinut un moment de reculegere in memoria fostilor lor colegi si au depus cate o candela la troita din curtea unitatii extractive.

Rezultate preliminare ale analizelor medico-legale arata ca minerii au decedat din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon, dar si a unor leziuni produse in timpul exploziei. "Rezultatele autopsiilor sunt inca prelininare. Se poate vorbi despre o cauza intoxicarea cu monoxid de carbon, iar cealalta cauza ar fi leziunile interne datorate izbirii de zonele din interiorul minei", a declarat Nicolae Pastiu, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara. Anchetatorii spun ca in acest caz se va face si o expertiza tehnica.

Luni, procurorii si reprezentantii Inspectiei Nationale a Muncii au stat de vorba cu salvatorii minieri care au intrat in subteran pentru a recupera victimele.

Comisia de ancheta va intra in subteran abia dupa ce specialistii vor da asigurari ca mina este sigura si nu mai exista concentratii mari de metan si abia atunci se va putea stabili daca cea de-a doua explozie nu a distrus o mare pasrte dintre probele care ar putea fi expertizate. "Urmeaza sa se evalueze aceasta situatie dupa intrarea in subteran, daca se va lua aceasta decizie, si in functie de datele pe care le vom avea la momentul respectiv vom vedea daca au fost sau nu alterate mijloacele de proba", a declarat Ioan Nicodim, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara.

O explozie s-a produs sambata dupa-amiaza in subteranul minei Uricani, in urma careia cinci persoane - un inginer si patru electricieni - si-au pierdut viata. Echipa de lucratori efectuase cu putin timp inainte de explozie revizia tehnica la o statie de transformare din subteran. Echipele de salvare au reusit in cursul noptii sa-i scoata la suprafata pe lucratorii decedati. In cursul acestei operatiuni, in subteranul minei s-a mai produs o explozie, insa niciunul dintre salvatori nu a avut de suferit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ion Ariton, #inchidere mine Valea Jiului, #CNH , #minerit