Arafat da detalii despre misiunea salvatorilor romani trimisi in Albania dupa cutremur

Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 16:26
3659 citiri
Arafat da detalii despre misiunea salvatorilor romani trimisi in Albania dupa cutremur
Foto: Arhiva Facebook/ Raed Arafat

Echipele speciale de salvatori plecati in Albania dupa cutremurul care a avut loc marti dimineata cauta supravietuitori sub o cladire prabusita din orasul Durres, a declarat, miercuri, Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne.

Romania a trimis inca de marti in Albania doua avioane Hercules, care au transportat 54 de oameni, patru caini si peste 12 tone de echipamente de salvare.

Arafat a participat, miercuri, la deschiderea conferintei Understanding Risk Europe, organizata la Bucuresti de Banca Mondiala si Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Oficialul guvernamental a fost intrebat de jurnalisti care este stadiul operatiunilor de salvare la care participa si specialisti romani.

"Imediat dupa aterizare au fost preluati de autoritatile albaneze. Le-au asigurat mijloacele de transport pentru personal si echipament, pentru ca au avut aproape 12 tone de echipamente cu ei. Au fost 52 de persoane din cadrul Unitatii Speciale de Salvatori, printre care un medic si un asistent de la SMURD, si doi voluntari de la Asociatia Cainilor Utilitari, care au plecat cu doi caini, pe langa alti doi cu care a plecat IGS-ul. Deci patru caini au plecat in total", a spus Arafat.

Potrivit acestuia, la sosirea in Albania, romanii au fost repartizati in localitatea Durres, unde sunt mai multe cladiri prabusite.

"Echipei din Romania i s-a alocat o zona de cautare la o cladire prabusita cu niveluri P+M+6, unde exista suspiciuni ca exista victime sub daramaturi, si eu sper din tot sufletul sa reuseasca sa le salveze", a precizat Arafat.

El a subliniat ca Romania a reactionat foarte repede pentru a interveni la locul dezastrului.

"De subliniat este ca modul in care s-a actionat din partea Romaniei, modul in care a actionat echipa noastra, care stiti ca este o echipa autorizata de ONU, modul in care ne-a sprijinit Ministerul Apararii - ei au fost imediat pregatiti sa transporte echipa noastra cu doua avioane Hercules, toate acestea au fost un exemplu extraordinar", a mai spus secretarul de stat.

El a aratat ca, in mod normal, echipele autorizate de ONU, timpul de la alerta pana la a fi pregatiti sa plece este 12 ore.

"Noi in mai putin de 12 ore eram deja acolo, ceea ce conteaza foarte mult intr-un cutremur. Este vorba de minute, de ore, cu cat ajungi mai repede si incepi sa te implici, cu atat sansele sa gasesti supravietuitori in primele 48 de ore devin mai mari", a completat Arafat.

Potrivit unui bilant emis miercuri de Ministerul Apararii din Albania, 25 de persoane au murit, majoritatea in orasul turistic Durres de pe coasta Marii Adriatice, si in Thumane, la nord de capitala Tirana. 45 de persoane au fost salvate.

Vezi si Bilantul cutremurului din Albania a ajuns la 25 de morti. Miercuri e zi de doliu national

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#echipe salvatori romani Albania , #urgente