Apelul lui Tariceanu la boicotarea DNA incalca independenta Justitiei. Decizii CSM si in cazurile Basescu si Udrea

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 11:42
4450 citiri
Apelul lui Tariceanu la boicotarea DNA incalca independenta Justitiei. Decizii CSM si in cazurile Basescu si Udrea
Foto: Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit ca declaratiile lui Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu si ale Elenei Udrea despre activitatea DNA afecteaza independenta Justitiei.

In ce il priveste pe presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, CSM a apreciat ca apelul acestuia de a nu se mai vota nicio cerere a DNA de ridicare a imunitatii pana la finalul actualei legislaturi afecteaza independenta sistemului judiciar.

Inspectia Judiciara a facut verificari in cazul afirmatiilor lui Tariceanu, la solicitarea presedintelui CSM.

In sedinta plenului CSM de luni, s-a apreciat ca afirmatiile lui Tariceanu din 16 octombrie, prin documentul intitulat "Apel catre parlamentari" publicat pe pagina de Internet a Senatului si prin intermediul emisiunii "24/7" difuzata de postul de televiziune Digi 24, "au adus atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, cu consecinta subminarii credibilitatii justitiei ca sistem".

"Presedintele Senatului isi manifesta neincrederea asupra felului in care DNA isi desfasoara activitatea, lansand grave acuzatii la adresa structurii anticoruptie, in sensul ca aceasta actioneaza abuziv, urmarind eliminarea unor politicieni din cursa electorala", arata CSM.

"Prin afirmatiile sale, fara argumente plauzibile, demnitarul acrediteaza ideea ca procurorii DNA instrumenteaza dosarele penale in mod tendentios si preferential, aflandu-se la discretia unor persoane cu functii de conducere care actioneaza nelegal in scopul realizarii unor interese de natura politica", a stabilit CSM.

Basescu si Udrea, critici la adresa activitatii DNA

Totodata, CSM a apreciat ca afirmatiile lui Traian Basescu si ale Elenei Udrea privind activitatea procurorilor DNA aduc atingere independentei magistratilor anticoruptie si credibilitatii justitiei.

In contextul citarii Ioanei Basescu la sediul DNA, pentru derularea unor proceduri judiciare, "in incercarea de a o disculpa public, fostul presedinte a lansat grave acuzatii privind independenta si impartialitatea procurorului sef si procurorilor DNA", arata CSM.

"Domnul Basescu a acreditat ideea ca procurorii acestei structuri actioneaza in mod nelegal si incorect, la comanda unor grupuri de interese, in scopul discreditarii si distrugerii familiei sale si a unor institutii politice.

Acesta a mai sustinut ca, din dorinta de afirmare si creare a unei imagini favorabile, care sa le foloseasca ulterior in cariera, procurorii DNA initiaza dosare penale cu incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor pe care le cerceteaza", au apreciat membrii plenului CSM.

In acelasi registru au fost si afirmatiile Elenei Udrea care, referindu-se la cauzele penale in care este inculpata, a apreciat ca dosarele penale instrumentate de DNA sunt nefundamentate si au ca scop distragerea atentiei opiniei publice de la anumite subiecte de interes public care ar pune intr-o lumina defavorabila activitatea si conducerea structurii anticoruptie, potrivit sursei citate.

Plenul Consiliului a apreciat ca afirmatiile celor doi politicieni au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare si au adus atingere independentei si impartialitatii procurorilor DNA si sistemului judiciar in ansamblul sau.

Ce au spus Basescu si Udrea

Fostul presedinte Traian Basescu declara, in 23 septembrie, dupa ce Ioana Basescu a fost pusa sub acuzare pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la spalare de bani in dosarul privind finantarea campaniei electorale din 2009, ca acest dosar este "fabricat" si ca sunt cativa procurori apropiati de procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, care in discutii ar fi spus ca vor sa il vada "ca cere custodia nepotului".

Traian Basescu a spus ca, pentru el, Laura Codruta Kovesi este "o mare deceptie". "Kovesi a facut un spectacol din activitatea DNA si va asigur ca acest lucru nu ajuta la consolidarea justitiei, a statului de drept, la evolutia societatii", a spus el.

Elena Udrea a fost pusa, in 22 septembrie, sub control judiciar de procurorii DNA, in dosarul privind finantarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Basescu, fiind acuzata de cinci infractiuni de spalare de bani.

Ea declara, in 2 octombrie, ca este evident ca exista o implicare a DNA in activitatea politica, doar si pentru faptul ca sunt anchetati in preajma campaniei electorale cu precadere cei din opozitie, partidul lui Traian Basescu si este afectat insusi fostul presedinte.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#CSM Tariceanu independenta justitie, #CSM Basescu independenta justitie, #CSM Udrea independenta justitie, #Tariceanu critici DNA, #Basescu critici DNA, #Udrea critici DNA , #CSM