APADOR-CH cere modificarea legii armelor: In ultimii trei ani, cate un om nevinovat a murit de glontul Politiei

Luni, 11 Februarie 2019, ora 15:49
4203 citiri
APADOR-CH cere modificarea legii armelor: In ultimii trei ani, cate un om nevinovat a murit de glontul Politiei
Foto: Arhiva Ziare.com

APADOR-CH solicita modificarea urgenta a Legii Politiei (218/2002) si a Legii armelor de foc (17/1996) in sensul interzicerii exprese, fara niciun dubiu, a folosirii armelor de foc pentru prinderea sau imobilizarea unor persoane care au comis contraventii.

Reprezentantii Asociatiei afirma ca, in fiecare dintre ultimii trei ani, o persoana a murit nevinovata, impuscata fiind din greseala de catre politisti. Solicitarea vine dupa ce o femeie din Mures a fost impuscata in cap din greseala de un politist aflat in urmarirea unui autoturism.

"Contraventiile sunt fapte de gravitate minora, sub pericolul pe care-l reprezinta infractiunile, iar folosirea armelor de foc pentru prinderea unui contravenient (de regula, este vorba despre contraventii prevazute de legislatia rutiera) produce mai multe prejudicii pentru societate, decat beneficii.

Aceasta deoarece exista un risc ridicat, de suficiente ori concretizat, de ranire sau ucidere a unor persoane care se afla intamplator in spatiul public, fara nicio legatura cu respectiva contraventie", au transmis, luni, printr-un comunicat de presa, reprezentantii APADOR-CH.

Acestia fac referire la cel mai recent caz, inregistrat in 8 februarie 2019, in judetul Mures, cand un pieton a fost grav ranit la cap de un glont tras de catre un politist care incerca sa opreasca un autoturism.

"Autoturismul nu oprise la semnalul echipajului de politie, fapta care constituie contraventie, nu infractiune. Astfel ca, din cauza teribilismului unui sofer, care va primi doar o amenda contraventionala, o persoana nevinovata, complet straina de acel incident, se afla la spital, intre viata si moarte. APADOR-CH reaminteste ca acesta nu este singurul caz in care folosirea armelor de foc a produs mai multe prejudicii decat beneficii. Exista numeroase alte cazuri", mai spun reprezentantii APADOR-CH.

Acestia fac referire si la cazul inregistrat, in luna martie 2018, in Vaslui, cand un sofer a fost impuscat in cap de un politist, care, initial, a sustinut ca arma i s-a descarcat accidental.

"In acel caz, daca in loc de pistol cu glont, politistul ar fi fost dotat cu un taser, decesul nu s-ar mai fi produs. Nu ar fi avut de suferit nici victima si nici, in cele din urma, politistul. Conform statisticilor furnizate de IGPR la cererea APADOR-CH, numai in ultimii trei ani cate un om a murit de glontul Politiei.

Chiar daca cifrele nu sunt mari, ele ar trebui sa nu existe deloc, pentru ca nimeni nu si-ar dori sa fie acel 1 din fiecare an", mai spun reprezentantii Asociatiei.

Politia Rutiera sa aiba doar tasere

Acestia reitereaza public Ministerului Afacerilor Interne solicitarea de a reevalua politica de dotare cu arme de foc a politistilor.

"Este necesar ca armele de foc sa ramana doar in dotarea fortelor speciale de interventie ale politiei, iar restul politistilor, inclusiv cei de la politia rutiera, ar trebui dotati cu pistoale neletale, cu electrosocuri ('tasere').

Taserele nu ofera mari sanse de a opri autoturismele, dar, in mod sigur, nu ucid oameni. Pentru oprirea autoturismelor se pot folosi 'benzile cu tepi' sau alte metode specifice, care nu pun in pericol viata celorlalti si care ar trebui asimilate in Romania. Chiar si in lipsa autostrazilor...", se mai arata in document.

O femeie de 59 de ani a fost impuscata in cap din greseala vineri, in localitatea mureseana Alunis, de un politist aflat in urmarirea unui autoturism al carui sofer refuzase sa opreasca la semnal.

Victima a fost transportata la Unitatea de Primiri Urgente Mures, fiind apoi transferata la Spitalul Clinic Judetean Cluj- Clinica de Neurochirurgie, pentru acordarea de ingrijiri medicale de specialitate.

Citeste si Dosar penal in cazul femeii impuscate in cap, din greseala, de un politist

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#impuscaturi politisit, #schimbare lege politisti, #schimbare lege arme , #impuscaturi