ANM: Vreme calduroasa in aproape toata tara. Fenomene de instabilitate atmosferica in urmatoarele doua saptamani

Marti, 30 Iunie 2020, ora 09:54
2059 citiri
ANM: Vreme calduroasa in aproape toata tara. Fenomene de instabilitate atmosferica in urmatoarele doua saptamani
Foto: Pixabay

Vremea va deveni tot mai calda pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, in aproape toate regiunile, insa instabilitatea atmosferica accentuata va ramane ridicata pe tot parcursul intervalului, in special in zonele montane, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 29 iunie - 12 iulie.

In Banat, in prima saptamana, media temperaturilor maxime va avea variatii intre 28 si 34 de grade, iar cele mai ridicate valori se vor inregistra in jurul datei de 2 iulie. Cele mai mici minime termice se vor atinge in prima dimineata din luna iulie, cand media valorilor de temperatura se va situa in jurul valorii de 15 grade, iar cele mai mari, in 3 iulie, intre 18 si 20 de grade. In cea de-a doua saptamana media temperaturilor va fi putin mai scazuta, cea a maximelor se va incadra intre 26 si 30 de grade, iar a minimelor intre 14 si 17 grade. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi mai ridicata la inceputul intervalului si dupa data de 1 iulie.

In Crisana, in prima zi de prognoza vremea va fi calduroasa, cu o medie a temperaturilor maxime de 32 de grade, iar in cea de-a doua se va raci cu aproximativ 5 grade, pentru ca, in urmatoarele doua, sa se revina la medii de peste 30 de grade. Zilele care vor urma vor avea medii ale maximelor termice, in general, intre 26 si 28 de grade. Media temperaturilor minime va avea variatii mai mari tot in prima saptamana, cand se va situa intre 14 grade in data de 1 iulie si 19 grade in 3 iulie. In cea de-a doua saptamana, media minimelor va oscila in general intre 14 si 16. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi ridicata in prima zi si dupa data de 1 iulie.

In Transilvania, vremea va fi calda, chiar calduroasa in prima zi, precum si in jurul datei de 2 iulie, cand media maximelor termice va depasi 30 de grade. In restul intervalului aceasta se va situa in general intre 25 si 29 de grade. Cele mai mari minime vor fi la inceputul intervalului, precum si intre 3 si 5 iulie, cand media lor va atinge 15 - 17 grade. In celelalte zile vor avea variatii intre 12 si 15 grade. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi ridicata aproape in fiecare zi.

In Maramures, media temperaturilor maxime va scadea de la 30 de grade in data de 29 iunie, pana spre 26 de grade in 30 iunie, apoi va creste din nou spre 31 de grade in 2 iulie. In zilele urmatoare, pana la finalul intervalului de prognoza, aceasta va avea variatii intre 24 si 28 de grade. Temperaturile minime vor fi ridicate la inceputul intervalului, media lor situandu-se in jurul a 17 grade, in 1 iulie va scadea cu 4 - 5 grade, apoi va reveni treptat la valori asemanatoare primelor zile. Din 5 iulie si pana la finalul intervalului de prognoza media minimelor termice va fi in general intre 13 si 15 grade. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi ridicata aproape in fiecare zi.

In Moldova, vremea va fi calda, calduroasa pe arii extinse in 29 iunie, precum si in 2 si in 3 iulie, cand temperaturile maxime vor depasi 30 de grade. In restul intervalului media acestora se va situa in general intre 27 si 29 de grade. Temperaturile minime vor fi, in medie, intre 16 si 19 grade in prima saptamana, apoi se vor situa in jurul a 16 grade. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi ridicata in primele doua zile si dupa data de 3 iulie.

In Dobrogea, valorile termice nu vor avea variatii semnificative, media maximelor termice vor oscila intre 28 si 32 de grade, iar cea a minimelor intre 18 si 22 grade Celsius. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi ridicata in primele zile ale intervalului si dupa data de 3 iulie.

In Muntenia, vremea va fi calduroasa, cu o medie a temperaturilor maxime de peste 30 de grade. Cele mai ridicate valori se vor inregistra intre 29 iunie si 4 iulie, cand media se va situa in jurul a 34 de grade. Minimele termice vor fi cuprinse, in general, intre 16 si 19 grade. Vor fi manifestari specifice instabilitatii atmosferice, pe suprafete mici, intre 29 iunie si 3 iulie, apoi pe arii extinse.

In Oltenia, pana in data de 3 iulie, vremea va fi foarte calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 32 - 34 de grade, dupa care valorile termice maxime vor scadea usor, iar media lor se va situa intre 28 si 31 de grade. Minimele termice vor fi cuprinse, in general, intre 16 si 20 de grade, cu cele mai ridicate valori intre 3 si 5 iulie. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi in crestere dupa data de 2 iulie.

La munte, media maximelor termice va avea variatii intre 19 si 22 de grade, pana in data de 3 iulie, apoi va fi in general intre 17 si 19 grade, iar minimele se vor situa intre 9 si 13 grade. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi ridicata aproape in fiecare zi.

Nor de praf saharian în România. Unde vor avea loc ploile „murdare” însoțite de descărcări electrice VIDEO
Nor de praf saharian în România. Unde vor avea loc ploile „murdare” însoțite de descărcări electrice VIDEO
Un nor de praf saharian va intra în România în următoarele zile. O depresiune atmosferică localizată în Europa de vest va aduce un transport intens de praf saharian, până joi, 28...
UPDATE Ninsoare abundentă în Brașov. Cel mai afectat tronson, între Predeal și Râșnov FOTO/ VIDEO
UPDATE Ninsoare abundentă în Brașov. Cel mai afectat tronson, între Predeal și Râșnov FOTO/ VIDEO
Ninge abundent, luni, în judeţul Braşov, cel mai afectat tronson rutier fiind drumul naţional 73A, între localităţile Predeal şi Râşnov. Acest tronson rutier este închis, luni...
#vreme instabila, #meteo, #prognoza, #canicula , #eveniment