ANI: MCV apreciaza o imbunatatire a bilantului privind investigarea incidentelor de integritate

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 17:53
1304 citiri
ANI: MCV apreciaza o imbunatatire a bilantului privind investigarea incidentelor de integritate
Foto: ANI

Agentia Nationala de Integritate constata ca raportul MCV al Comisiei Europene a mentionat progresele facute de ANI in ultimii ani si sustine consolidarea acceptarii publice a normelor de integritate.

"Documentul apreciaza faptul ca Romania dispune de un cadru legal cuprinzator in materie de integritate pentru functionarii publici, iar Agentia Nationala de Integritate este recunoscuta ca o institutie independenta, care pune in aplicare aceste norme.

Expertii Comisiei mai noteaza ca bilantul ANI in ceea ce priveste investigarea incidentelor de integritate s-a imbunatatit in mod treptat, rezultatele fiind in mod constant semnificative incepand cu anul 2013, tendinta care a fost confirmata in anul 2016", se arata intr-un comunicat al ANI.

Agentia reia asertiunile din raport legate de rezistenta la punerea in aplicare a rapoartelor Agentiei si rediscutarea periodica in Parlament a cadrului legislativ in baza caruia functioneaza ANI.

"Potrivit raportului, este important sa se mentina in continuare rezultatele ANI, sa se consolideze acceptarea publica a normelor de integritate si sa puna accentul pe actiuni preventive, in special pe asigurarea intrarii in functiune a sistemului PREVENT", mai precizeaza sursa citata.

Raportul Comisiei Europene privind Romania facut public miercuri consemneaza ca Parlamentul a redeschis periodic discutiile privind legislatia care defineste conflictul de interese si incompatibilitatile pentru functionarii publici si, alaturi de alte institutii a opus rezistenta la aplicarea rapoartelor ANI, chiar si cand acestea au fost confirmate de instante judecatoresti.

Documentul consemneaza, insa, ca in ultimii doi ani, situatia generala s-a imbunatatit in mod semnificativ, "insa unele decizii ale Parlamentului au continuat sa puna sub semnul intrebarii sau sa intarzie punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti care confirma rapoartele agentiei".

Comisia remarca si colaborarea dintre ANI si AEP in ceea ce priveste stabilirea eligibilitatii candidatilor.

"Partidele si autoritatile electorale au utilizat informatiile furnizate de ANI pentru a evita prezentarea pe liste pentru alegerile parlamentare a unor candidati neeligibili. Un singur caz pare sa faca exceptie aici", se arata in raport, fara a fi facute alte precizari.

Concluzia CE este insa ca Agentia Nationala de Integritate s-a impus drept o institutie respectata.

Acest lucru a fost demonstrat si de faptul ca in 2016 i s-a incredintat dezvoltarea sistemului PREVENT, un sistem care realizeaza verificari ex ante cu privire la conflictele de interese din achizitiile publice, a carui functionare va trebui demonstrata in 2017.

Citeste mai multe despre raportul MCV:

Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate

Raportul MCV vorbeste despre atacurile presei la adresa Justitiei si procesul lui Kovesi cu Antena 3

Scandalul cu plagiatul lui Kovesi apare in raportul MCV: Comisia Europeana ii ia apararea sefei DNA

Cele 12 lucruri pe care trebuie sa le facem sa scapam de MCV

Turcan: Daca PSD si ALDE s-ar abtine de la subminarea Justitiei, MCV ar fi ridicat probabil mai repede

Tariceanu: In raportul MCV sunt aberatii. Voi propune sa nu mai cooperam in cadrul MCV

DNA: MCV constata un bilant impresionant de rezolvare a cazurilor de coruptie si atrage atentia asupra atacurilor puternice indreptate impotriva magistratilor

Reactia Guvernului la MCV: E un raport bun, dar unele recomandari nu reflecta intocmai progresele

Procurorul general, despre MCV: O casca de protectie pentru situatii imprevizibile, ca OUG pe Justitie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#ANI raport MCV, #rezultate ANI raport MCV , #MCV