Angajatii din penitenciare cer sa fie tratati cu aceeasi atentie ca detinutii

Marti, 24 Octombrie 2017, ora 12:44
3950 citiri
Angajatii din penitenciare cer sa fie tratati cu aceeasi atentie ca detinutii
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii din penitenciare cer Guvernului sa ii trateze cu aceeasi atentie ca pe detinutii pentru care au dat legea recursului compensatoriu si sa plateasca sutele de mii de ore suplimentare efectuate si neachitate pana acum.

Declaratia a fost facuta marti, la postul Digi24, de Sorin Dumitrascu, liderul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), in contextul in care 896 de detinuti au iesit deja mai devreme, iar alte cateva mii se pregatesc sa paraseasca inchisorile dupa intrarea in vigoare, saptamana trecuta, a Legii recursului compensatoriu.

Sorin Dumitrascu a mentionat si compensarea financiara pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat-o in cazul detinutilor care au parasit penitenciarele inainte de aplicarea legii si care s-ar putea simti discriminati pentru ca nu au beneficiat de reducerea pedepsei.

"Noi consideram ca este normal sa isi plateasca si datoriile, cele cateva sute de mii de ore suplimentare pe care angajatii le fac si ne spun ca nu au bani", a declarat Sorin Dumitrascu la Digi24.

"Am cerut un fel de egalitate de tratament intre detinutii care primesc toata atentia si angajati (...) macar daca nu se acorda atentie si victimelor, care nu primesc niciun fel de atentie din partea politicienilor", a criticat liderul sindical.

Sorin Dumitrascu s-a aratat convins ca, dupa aceasta eliberare in masa, infractionalitatea va creste, pentru ca de beneficiile legii au profitat si violatori, pedofili sau criminali, chiar daca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca nu poate anticipa efectele.

"Domnul ministru este profesor de drept si cu siguranta intelege dinamica infractionalitatii: criminalitatea va creste, putem fi siguri, se vor intoarce in inchisori in proportie de 80%, vor comite noi infractiuni, de toate felurile".

"Anul acesta putem sa estimam ca vor fi 7 - 8 mii de detinuti care beneficiaza de aceasta gratiere mascata. Fiecare detinut beneficiaza de o reducere cu o cincime a pedepsei, indiferent de gravitatea acesteia si de alte considerente (...) Legea care a pornit de la o intentie generoasa de acum 1 an a fost transformata in Parlament astfel incat aplicarea a fost extinsa si la cei care, desi nu stau in conditii improprii, sunt in cladire, a fost extins numarul de zile de la 3 la 6, s-a schimbat si natura juridica. Toata lumea beneficiaza, toti detinutii", a subliniat liderul sindical.

C.B.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#plata ore suplimentare restante penitenciare , #penitenciar