Angajatii aeroportului Henri Coanda se pregatesc de greva. Iata ce ii nemultumeste, dar si ce pierderi uriase risca sa provoace protestul lor

Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 07:16
10372 citiri
Angajatii aeroportului Henri Coanda se pregatesc de greva. Iata ce ii nemultumeste, dar si ce pierderi uriase risca sa provoace protestul lor
Foto: Arhiva Pixabay

Aproximativ 1.500 de angajati ai Aeroportului Henri Coanda - cel mai mare din Romania - ar putea intra in greva daca nu se inteleg, in curand, cu conducerea companiei, in vederea semnarii contractului colectiv de munca. Conducerea sindicatului lucratorilor din aeroport estimeaza ca doar 2 ore de greva generala pot cauza pagube de aproximativ 215.000 de euro!

Mircea Voinopol, liderul Sindicatului Aeroportuar Henri Coanda, a declarat pentru Ziare.com ca s-au purtat deja negocieri pentru incheierea unui nou contract colectiv de munca. Ba chiar s-a ajuns la consens, in urma cu mai bine de o luna. Inainte sa se si semneze efectiv noul contract (CCM), insa, s-a schimbat directorul aeroportului, iar lucrurile au luat o turnura cu totul neasteptata.

"Contractul nostru colectiv de munca a expirat pe data de 12 octombrie. Noi am negociat cu fostul director general (Dan Dumitru Baciu - n.red.) si am ajuns la o intelegere. Am semnat procesele verbale, dar si raportul final de negociere.

Intre timp, insa, domnul Baciu si-a inaintat demisia, iar in locul sau a fost numit domnul Traian Panait. Acesta nu a mai primit mandat de la Consiliul de Administratie (CA) pentru a semna CCM negociat cu noi.

E o chestiune pe care noi n-am inteles-o. De vreme ce acelasi CA a mandatat un director sa negocieze cu noi, iar negocierile s-au incheiat cu succes, de ce noul director n-a mai primit mandat? Din punctul nostru de vedere, ar trebui semnat contractul pe care l-am negociat.

Problema este, insa, si mai acuta: CA-ul companiei nu doar ca nu i-a dat mandat noului director sa semneze contractul colectiv de munca, dar a si invalidat, printr-o hotarare, negocierea. Or, noi spunem ca asa ceva este ilegal", a explicat pentru Ziare.com Mircea Voinopol.

Liderul sindical sustine ca nu obtinuse mari victorii in negocierea cu Dan Dumitru Baciu si ca bugetul aeroportului n-ar fi fost impovarat prin semnarea noului CCM. Dar cum acest lucru se tot amana, liderul sindical arata ca a luat masurile care se impuneau.

"L-am notificat pe directorul general, care nu ne-a raspuns. Apoi, potrivit art. 162 din Legea Dialogului Social, am trimis o prenotificare prin intermediul careia il informam pe domnul director cu privire la situatia de fata, la revendicari si la solutia legala pentru deblocarea conflictului.

Nici de aceasta data domnul director nu ne-a raspuns. E un blocaj aici, dumnealor au inchis toate canalele de comunicare.

In aceste conditii, noi am dat notificarea de incepere a conflictului colectiv de munca. In acest moment, ne aflam in conflict de munca, in etapa concilierii.

Am notificat Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iflov. Dumnealor au obligatia, potrivit legii, ca in termen de 3 zile sa desemneze un reprezentant care sa constituie o comisie de conciliere. Aceasta conciliere ar trebui sa aiba loc pana la jumatatea lunii, estimam noi.

Daca ea va esua, legiuitorul a mai prevazut inca 2 etape pana la declansarea grevei: medierea si arbitrajul. Dar medierea si arbitrajul nu sunt obligatorii. Daca sindicatul si/sau conducerea refuza medierea si arbitrajul, urmatoarele etape sunt: greva de avertisment si greva generala", a mai spus Mircea Voinopol pentru Ziare.com.

Potrivit liderului sindical, de dorit ar fi sa nu se ajunga in etapa grevei, din cauza ca aceasta ar cauza pierderi uriase pentru aeroport. Iar dintr-o astfel de situatie, nimeni n-ar avea de castigat.

"Aeroportul Henri Coanda proceseaza 13 milioane de pasageri. Dintre acestia, 7 milioane sunt procesati in intervalul 6:00 - 9:00 dimineata. O greva de 2 ore in acest interval costa aeroportul 215.000 euro. In plus, nici macar nu e vorba numai de bani aici.

Intr-o astfel de situatie - pe care noi nu ne-o dorim - greva ar vrea un impact foarte mare de imagine a transportului romanesc in Europa", a mai spus Mircea Voinopol.

Vineri dimineata, liderii Sindicatului Aeroportuar Henri Coanda se intalnesc cu ministrul Lucian Sova. Ulterior, incepand cu ora 10:00, Consiliul de Administratie al Aeroportului Henri Coanda se reuneste in sedinta.

Ramane de vazut daca reprezentantii angajatilor de pe aeroport si autoritatile vor reusi sa gaseasca, in timp util, o solutie pentru situatia de criza.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#greva aeroport Henri Coanda, #intrerupere zboruri Henri Coanda, #angajati nemultumiti aeroport Henri Coanda , #aeroport