Candidaturile la șefia CSM ale judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag au fost respinse de Secția pentru judecători

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 14:15
11778 citiri
Candidaturile la șefia CSM ale judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag au fost respinse de Secția pentru judecători
Andrea Chiș și Gabriela Baltag, judecătoarele ce și-au depus candidatura la șefia CSM

Candidaturile la șefia CSM ale judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag au fost respinse de Secția pentru judecători a instituției.

Anunțul a fost făcut de către Andrea Chiș pe pagina ei de Facebook. „Stimati colegi, am fost respinse amandouă. Eu am avut 3 voturi pentru si 8 împotrivă, Gabriela Baltag 2 voturi pentru, 2 nule si 7 împotrivă”.

Alegerile pentru noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii au avut loc joi, iar bătălia pentru pentru funcția de președinte s-a dus între cele două judecătoare.

Funcția de președinte al CSM, pe un an de zile, reprezintă o poziție cheie în sistemul judiciar. Instituția va face anul viitor trei mutări importante pentru justiția din România, între care numirea unui nou șef la Înalta Curte și la Inspecția Judiciară.

„”Anul ce urmează aduce pe agenda consiliului chestiuni de importanță majoră pentru sistemul judiciar, respectiv: numirea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, numirea noului sau a noilor inspectori șefi ai Inspecției sau Inspecțiilor Judiciare, precum și organizarea alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii.

Președintelui CSM îi revine un rol important în propunerea calendarului și stabilirea ordinii de zi a ședințelor. Pentru stabilirea calendarului alegerilor pentru noul CSM, e nevoie și de consultarea instanțelor și parchetelor. Cuvintele cheie sunt previzibilitate și responsabilitate”, se arată în proiectul de candidatură al judecătoarei Andrea Chiș.

Mateescu s-a autopropus să fie votat președinte interimar

Bogdan Mateescu s-a autopropus, joi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, să fie președinte interimar al instituției după ce candidaturile judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag au fost respinse tot joi, scrie publicația G4media. Andrea Chiș și Gabriela Baltag i-au cerut demisia actualului șef CSM pentru că s-a autopropus interimar dar nu a votat niciuna din candidate.

Mateescu ar putea fi interimar dar doar până în luna ianuarie, când se va vota o altă propunere de candidat.

Noua conducere a CSM

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte procurorii Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Victor Alistar şi Romeo Chelariu au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#CSM, #judecatoare, #justitie Romania , #CSM