UPDATE Incendiul de la Piatra Neamt. Procurorii au finalizat cercetarea la fata locului si au dispus expertize ADN pentru identificarea a cinci victime

Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 17:55
2622 citiri
UPDATE Incendiul de la Piatra Neamt. Procurorii au finalizat cercetarea la fata locului si au dispus expertize ADN pentru identificarea a cinci victime
Incendiu Piatra Neamt FOTO Facebook/Exploziv TV Neamt

Ancheta continua in cazul catastrofei de la spitalul din Piatra Neamt. Cinci dintre cei decedati in incendiu nu au putut fi identificati din cauza arsurilor grave. Membrii familiilor acestora vor merge la IML pentru a li se preleva probe ADN.

UPDATE Familiile victimelor incendiului de pe Sectia ATI sunt scutite de contravaloarea serviciilor medico-legale. Masura a fost stabilita de Comitetul Director si Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt.

Reprezentantii Spitalului Judetean Piatra Neamt au anuntat, luni, ca organismele de conducere ale unitatii au decis scutirea de la plata taxelor aferente serviciilor medico-legale pentru familiile victimelor din incendiul de pe Sectia ATI.

"Membrii Comitetului Director si ai Consiliului de Administratie isi exprima profundul regret fata de tragedia care a avut loc si transmit sincere condoleante familiilor indoliate", a transmis, luni, unitatea medicala, intr-un comunicat de presa.

UPDATE Parchetul General a anuntat luni, 16 noiembrie 2020, ca procurorii au finalizat cercetarea la fata locului in dosarul incendiului izbucnit la Sectia ATI din incinta Spitalului Judetean Piatra Neamt.

"In cauza privind incendiul declansat in ziua de 14 noiembrie 2020 la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt, in care s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, prevazuta de art. 192 alin. 1 si 3 din Codul penal si vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 196 alin. 1 si 4 din Codul penal, au fost efectuate in continuare activitati de urmarire penala si anume:

1. In vederea completarii probatoriului, pentru asigurarea aflarii adevarului cu privire la toate imprejurarile cauzei, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ au solicitat judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei Piatra Neamt efectuarea unei perchezitii la sediul si anexele Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt. In temeiul mandatului emis de judecatorul de drepturi si libertati, in seara zilei de 15 noiembrie 2020, sub coordonarea procurorilor, a fost efectuata perchezitia fiind ridicate inscrisuri necesare stabilirii imprejurarilor producerii incendiului.

2. A fost finalizata cercetarea la fata locului cu sprijinul expertilor in constructii si a celor din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Institutului National de Expertize Criminalistice, Institutului National de Criminalistica din cadrul Politiei Romane, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani, Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia Investigatii Criminale si ai Inspectoratului de Politie Judetean Neamt.

3. S-au dispus expertize ADN pentru stabilirea identitatii a cinci dintre persoanele decedate.

4. Au fost efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor.

5. Au fost efectuate audieri de martori", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Genral.

Ancheta este condusa de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat in trecut de cercetarile in cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giulesti.

Membrii familiilor pacientilor neidentificati au fost anuntati ca trebuie sa mearga sa li se preleveze probe, potrivit stirile Protv.

Ancheta este in desfasurare. Birourile din Spitalul Judetean au fost perchezitionate de catre politisti.

10 oameni au murit, sambata noaptea, in incendiul produs in sectia ATI a spitalului din Piatra Neamt.

"Trist sa arzi neputincios unde ai o ultima speranta" - au scris locuitorii orasului care au aprins aseara mii de lumanari pe treptele spitalului. Revoltati, unii dintre ei au protestat si vor ca vinovatii sa plateasca mai ales ca dupa tragediile de la Colectiv ori maternitatea Giulesti nimic nu s-a schimbat in sistem.

Imaginea catastrofei

Paturi carbonizate, pereti innegriti de fum, geamuri sparte sau topite. La vederea acestor imagini te cutremuri numai cand te gandesti ca inainte sa izbucneasca incendiul, in aceasta incapere erau oameni neajutorati, cu dureri cumplite care nu puteau nici sa se miste, nici sa respire singuri.

Focul s-a declansat la etajul 2 al cladirii. Acolo fusesera mutati de la nivelul 3, 16 pacienti cu Covid-19 care aveau nevoie urgenta de terapie intensiva.

Intr-unul din cele doua saloane de ATI erau 8 pacienti intubati, conectati la aparate. Cand a izbucnit incendiul, nu au avut nicio sansa. Si salonul alaturat a fost imediat invadat de fumul gros si inecacios. Doi dintre pacientii de aici au pierit si ei, dupa ce au fost evacuati.

"Evoluatia de acolo a fost devastatoare. Au intrat colegii cu extinctoare, n-au putut face mare lucru si au renuntat, riscau arsuri", a declarat Liviu Ungureanu sef ATI Neamt.

Medicul de garda Catalin Denciu s-a aruncat in foc ca sa isi salveze colegele asistente si pacientii. Costumul de protectie de pe el s-a aprins insa ca o torta, spun surse din ancheta, iar doctorul a suferit arsuri grave.

Intre timp, pe masura ce s-a aflat in oras ca arde o parte din spital, rudele celor internati au mers acolo intr-un suflet.

ISU a transmis ca aceasta interventie a fost extrem de dificila.

Medicul ranit grav a fost transferat cu un avion Spartan in Belgia, la Bruxelles, iar cei 6 bolnavi care au supravietuit primesc ingrijiri la spitalul modular Letcani, din judetul Iasi, unitate medicala suport covid.

Incendiul din Neamt. Medicii de la ATI il contrazic pe Tataru pe tema protocolului privind incuierea usilor saloanelor: "Sectiile nu sunt incuiate"

Oficial: DSP Neamt confirma ca sectia ATI a Spitalului Judetean a fost reconfigurata in ziua incendiului violent, fara a fi solicitat avizul necesar

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Finalizarea şi prezentarea cât mai repede a rezultatelor cercetării în cazul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti sunt foarte importante, însă este...
Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
După 21 de zile, un tânăr de 28 de ani, care a incendiat o mașină, a fost în sfârșit depistat de oamenii legii. A fost găsit la Chiajna, acolo unde locuia fără forme legale. A fost...
#incendiu piatra neamt, #ancheta, #decese, #politie, #ADN, #pacienti neidentificati , #incendiu la ati Piatra Neamt