Ancheta SRI: Cartele din Romania, folosite de teroristi - amenintari care vizeaza o tara europeana (Video)

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 18:41
4270 citiri
Ancheta SRI: Cartele din Romania, folosite de teroristi - amenintari care vizeaza o tara europeana (Video)
Foto: Ziare.com

Serviciul Roman de Informatii a demarat o ancheta in legatura cu folosirea cartelelor telefonice romanesti in zonele in care activeaza organizatii teroriste.

SRI precizeaza, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei, ca in Romania "indivizi afiliati organizatiilor teroriste au folosit astfel de cartele pentru comunicare in exterior", fiind indicii privind "lansarea de amenintari la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o tara europeana de pe astfel de cartele".

"In legatura cu informatiile aparute in spatiul public cu referire la cartelele nenominale din Romania, Serviciul Roman de Informatii face urmatoarele precizari.

SRI investigheaza, in cooperare cu institutiile din Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului si partenerii internationali, folosirea cartelelor nenominale romanesti in zone in care activeaza organizatii teroriste", se arata in comunicat.

SRI mentioneaza in Romania, "indivizi afiliati organizatiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare in exterior".

"Investigatia priveste inclusiv posibilitatea utilizarii unor astfel de cartele in atentatele din Europa. De altfel, informatii recente indica lansarea de amenintari la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o tara europeana de pe astfel de cartele.

SRI a reliefat constant necesitatea adoptarii unei legislatii privind cartelele pre-paid conforme cu normele UE", mai transmite comunicatul.

SRI: Cartele telefonice din Romania, folosite in Siria si Irak, posibil si de suspecti de terorism

Luni, SRI anuntase ca mai multe cartele telefonice romanesti sunt folosite in tari precum Siria si Irak, unde opereaza reteaua terorista Statul Islamic.

Dezvaluirile de la SRI vin in contextul in care Dacian Ciolos a readus in lumina reflectoarelor, duminica, un subiect care s-a dovedit sensibil in trecut - legislatia in ceea ce priveste vanzarea cartelelor pre-pay in Romania.

Ciolos: Cartele pre-pay din Romania, folosite la atentate in UE. Serviciile cer instrumente

Seful Guvernului a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca aceasta chestiune va fi pusa din nou in dezbatere, pentru ca reprezinta un risc, cartele pre-pay din tara noastra fiind folosite in pregatirea unor atacuri teroriste pe teritoriul Uniunii Europene.

Ciolos a subliniat ca "serviciile cer instrumente care sa le permita sa monitorizeze in mod foarte atent situatia. Sunt lucruri care au fost puse la un moment dat in dezbatere publica apropo de lupta impotriva terorismului, lucruri care probabil vor reveni".

"Ei se plang...stiti discutia veche apropo de cartele pre-pay. Inteleg ca Romania este una din putinele tari din UE care vinde inca cartele pre-pay fara un control de identitate, inteleg ca au fost chiar folosite in ultima perioada cartele pre-pay din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE, tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania", a dezvaluit Ciolos la emisiunea difuzata duminica dimineata.

Seful SRI: Sute de persoane cu risc terorist, expulzate sau oprite sa intre in Romania in 2015

Totodata, marti, directorul SRI, Eduard Hellvig, a anuntat ca sute de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu li s-a permis accesul in tara noastra, anul trecut.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#SRI ancheta cartele telefonice, #SRI cartele telefonice romanesti terorism, #cartele telefonice romanesti Siria Irak , #sri