Ancheta accidentului din Apuseni: Avocata familiei Aurei Ion acuza nereguli intr-o scrisoare deschisa catre procurorul general

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 22:38
5769 citiri
Ancheta accidentului din Apuseni: Avocata familiei Aurei Ion acuza nereguli intr-o scrisoare deschisa catre procurorul general
Foto: captura YouTube/Antena 1

Avocata familiei Aurei Ion - tanara care a murit, alaturi de pilotul Adrian Iovan, in accidentul aviatic din Muntii Apuseni, de acum 3 ani - i-a trimis o scrisoare deschisa procurorului general, Augustin Lazar, in care sustine ca in ancheta procurorilor exista abateri si nereguli.

"In luna octombrie 2016, v-am solicitat acordarea unei audiente, in scopul de a va prezenta neregulile in desfasurarea anchetei accidentului aviatic Apuseni, invederandu-va ca imi exprim ingrijorarea in ceea ce priveste modalitatea de desfasurare a acesteia.

In totala neconcordanta cu scopul demersului meu, am fost chemata la procurorul sef al Sectiei Parchetelor Militare - cel care coordoneaza ancheta si in privinta caruia ar fi urmat sa va semnalez o serie de abateri, desi ma asteptam ca solicitarea subsemnatei sa prezinte interes si sa primesc un raspuns de la cabinetul dumneavoastra, unde ma adresasem", se arata in scrisoarea avocatei Laura Beleca, postata pe pagina de Facebook Respect Aura Ion.

Avocata sustine ca este tinuta la distanta de desfasurarea anchetei si vine cu o serie de obiectii, prima referindu-se la expertiza aviatica in urma accidentului.

"Cum bine stiti, expertiza aviatica a fost dispusa inca din ianuarie 2014, de catre echipa de procurori coordonata chiar de catre dumneavoastra, moment la care dosarul se afla pe rolul Parchetului Curtii de Apel Alba.

Cu toate acestea, mijlocul de proba astfel dispus a fost eludat de catre procurorii Sectiilor Militare, documentul procedural neregasindu-se in dosarul cauzei, intentia fiind de a crea aparenta ca nu ar fi existat niciodata, ceea ce a condus la tergiversarea voita a cauzei. Expertiza a fost dispusa de catre procurorii militari doar dupa cererile repetate ale subsemnatei", a explicat Beleca.

Acces ingradit la dosar

In continuare, avocata se plange ca ii este limitat accesul la dosar si da si un exemplu in acest sens: "desi raportul de expertiza specialitatea metalurgie a fost depus inca din decembrie 2016, nici subsemnata si nici partile nu am fost incunostintati, pana in prezent, cu privire la aceasta".

Reprezentantul legal al familiei Aurei Ion mai sustine ca anchetatorii i-au pus la dispozitie "mijloace de proba carora li s-au adus modificari tehnice in prealabil".

"La data de 18 octombrie 2016, dumneavoastra informati opinia publica faptul ca in dosar se efectueaza o noua expertiza aviatica. Spuneati atunci: 'Este in curs o noua expertiza care este efectuata si speram ca intr-un timp rezonabil, de fapt am indicii ca in aceasta toamna vom avea raportul de expertiza si vom putea da o solutie corecta', ceea ce ne conduce la concluzia ca dumneavoastra aveati convingerea ca expertiza dispusa la Alba, in 2014, fusese efectuata.

In realitate, in dosar, abia acum se efectueaza expertiza aviatica, nemaifiind nicio alta efectuata pana in prezent. Expertiza aviatica se realizeaza in mod voit, cu vicii, pentru tergiversarea cauzei, in conditii izbitor de asemanatoare cu cele ale cazului accidentului aviatic de la Tuzla din 2010", a precizat Beleca.

De asemenea, aceasta a spus ca nu crede in coincidente si a acuzat ca la cabinetul sau de avocatura au fost trimisi inspectorii ANAF, imediat dupa ce a semnalat neregulile din ancheta prin cererea unui audiente la Procurorul General.

"In plus, fata de aceste nereguli, v-as fi prezentat abuzurile comise si de catre magistratii implicati in dosarele conexe accidentului aviatic din Muntii Apuseni", a conchis avocata.

Amintim ca avionul de mici dimensiuni care transporta o echipa de medici la un transplant s-a prabusit, pe 20 ianuarie 2014, in Muntii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion au murit, iar celelalte cinci persoane aflate aflate la bord, copilotul si patru medici, au fost ranite. Victimele au asteptat mai bine de sase ore echipele de salvatori, pentru ca autoritatile nu au putut localiza cu exactitate epava aeronavei.

Citeste mai multe despre tragedia din Apuseni:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avocata Aura Ion nereguli ancheta, #accident aviatic Apuseni nereguli ancheta , #Accident avion Apuseni