Analist rus: Romania ar putea fi victima unui razboi nuclear, din cauza scutului antiracheta

Vineri, 13 Mai 2016, ora 08:32
8961 citiri
Analist rus: Romania ar putea fi victima unui razboi nuclear, din cauza scutului antiracheta
Foto: Facebook/U.S. Embassy Bucharest

Scutul antiracheta din Europa de Est, inclusiv baza de la Deveselu, ar putea duce la un razboi nuclear, iar Romania ar putea fi una dintre victime, ce va ajunge in ruine.

Avertismentul a fost lansat de analistul rus Konstantin Bogdanov, intr-un comentariu publicat joi, in ziua in care sistemul de la Deveselu a devenit operational.

"Elementele antiracheta din Europa de Est ar putea duce la o accelerare pe panta alunecoasa a razboiului nuclear intr-o criza", a scris Bogdanov, pe portalul de stiri Lenta.ru si preluat de New York Times.

Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata

Elementele scutului vor deveni, inevitabil, tinte prioritate in cazul unui razboi nuclear, posibil char tinte pentru atacuri preventive, avertizeaza expertul rus.

Tari precum Romania, care gazduiesc sisteme antiracheta americane, ar putea fi singurele victime, iar Statele Unite sa se impace apoi cu Rusia "deasupra ruinelor fumegande ale elementelor est-europene ale scutului antiracheta", a adaugat analistul.

Baza din Romania reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei, a declarat joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in timp ce la Deveselu avea loc ceremonia oficiala prin care sistemul a fost declarat operational.

Scutul de la Deveselu, inaugurat oficial - Kremlinul tuna si fulgera

"Am spus de cand a inceput aceasta poveste ca expertii nostri sunt convinsi ca dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridica o anumita amenintare la adresa Federatiei Ruse", a declarat Peskov.

"Intrebarea nu este daca vor fi sau nu luate contramasuri, masuri sunt deja luate pentru a mentine securitatea Rusiei la un nivel necesar. Inca de la inceput am spus ca, in opinia expertilor nostri, scutul antiracheta reprezinta o amenintare la adresa statului nostru", a precizat Peskov.

Seful NATO, dupa inaugurarea scutului de la Deveselu: Aparam Romania impotriva oricarei amenintari

"Sunt luate masuri pentru a asigura nivelul necesar de securitate pentru Rusia. Vreau sa va amintesc faptul ca presedintele insusi (Vladimir Putin - n.red.) a intrebat in repetate randuri impotriva cui va functiona sistemul", a adaugat purtatorul de cuvant.

Declaratia vine dupa ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat la Bucuresti ca scutul nu este o amenintare la adresa Rusiei.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca acest sistem va face atat Europa, cat si Romania mai sigura, insa are doar un caracter defensiv, nefiind indreptat impotriva niciunui alt stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#baza Deveselu, #scut antiracheta deveselu, #Rusia scut Deveselu , #antiracheta