Americanii au testat sistemul antiracheta ce va fi instalat in Romania si Polonia

Autor: Ana Ilie
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 09:30
3036 citiri
Americanii au testat sistemul antiracheta ce va fi instalat in Romania si Polonia
Foto: US Department of Defense

Marina americana a efectuat joi cu succes un test al sistemului modernizat de aparare antiracheta Aegis. Sistemul a distrus simultan doua rachete, una de croaziera si una balistica, in apropiere de coastele Hawaii.

Surse citate de Radio Free Europe/Radio Liberty arata ca testele au validat modernizarea sistemului construit de compania Lockheed Martin si cele doua rachete diferite, construite de firma americana Raytheon.

Acest "upgrade" va fi instalat si pe distrugatoarele Aegis ale Marinei americane si in sistemul Aegis Ashore, ce va deveni operational in Romania in 2015.

NATO a inaugurat oficial, in octombrie, baza de la Deveselu, unde este gazduit Aegis Ashore in Romania. Acest sistem are ca scop protejarea sudului Europei de atacuri cu rachete balistice.

O alta baza Aegis Ashore din Polonia va deveni operationala in 2018 si va proteja nordul Europei de rachetele balistice intercontinentale.

Ministerul Afacerilor Externe a salutat, vineri, desfasurarea cu succes a unui nou test care a implicat un interceptor tip SM3 Block I B, de tipul interceptorilor care vor fi amplasati la Baza Militara Deveselu. Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, MAE arata ca testul a reconfirmat eficienta sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice Aegis si capacitatea interceptorilor SM3 Block IB de a angaja si distruge tintele inamice.

In acelasi timp, testul a demonstrat modalitatea prin care interceptorul mentionat distruge o racheta balistica inamica, respectiv exclusiv prin forta cinetica de impact.

Acest test reprezinta un argument semnificativ pentru eficacitatea sistemului Aegis de aparare impotriva rachetelor balistice, cat si o confirmare vizand desfasurarea in termen a etapei a II-a a Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea impotriva Rachetelor Balistice in Europa a SUA (European Phased Adaptive Approach - EPAA), care presupune operationalizarea facilitatii anti-racheta din Baza Militara Deveselu la orizontul anului 2015.

Ca parte a EPAA, Baza Deveselu va constitui contributia Romaniei la arhitectura sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO, mai arata comunicatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#SUA test sistem antiracheta Romania, #SUA test sistem antiracheta , #antiracheta