Amenda pentru intrebarea "De ce esti taran?" adresata unui jandarm. Pana unde poate merge libera exprimare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 11:32
26523 citiri
Amenda pentru intrebarea "De ce esti taran?" adresata unui jandarm. Pana unde poate merge libera exprimare
Foto: Facebook/ Jandarmeria Romana

Intrebarea pusa de un protestatar unui jandarm: "De ce esti taran?", si expresia "Bine ca ti-a luat ma-ta Mertan", adresata unui fost consilier parlamentar care i-ar fi injurat pe participantii la un miting in fata Palatului Victoria, sunt considerate jignitoare de catre judecatorii din Capitala.

Magistratii motiveaza ca proferarea de injurii si expresii jignitoare de natura sa lezeze demnitatea sau onoarea cetatenilor constituie contraventie, potrivit Legii 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

Totul incepe pe 12 mai 2018, atunci cand avea loc un protest in fata Palatului Victoria, insotit de scandarile: "PSD, PSD, ciuma rosie!"

Intre protestatari si jandarmi are loc un mic incident, filmat de ambele tabere. In prim -plan sunt protestatarul Cristian Dide si un jandarm. Jandarmul l-ar fi impins pe unul dintre protestatarii care filmau, iar Dide a intervenit.

- "Dumneavoastra de ce va apropiati de mine? Pentru ca imi este frica de dumneavostra, de aia tip! De ce puneti mana pe mine?"

- "Haideti, va rog frumos!"

- "Tarani!"

Amenda de 700 de lei

Cateva minute mai tarziu, un alt incident, fostul consilier parlamentar PRM, Cezar Catalin Marin, care trecea cu un autoturism Mercedes pe langa Piata Victoriei, are un schimb de replici cu protestatarii.

Cristian Dide intervine nemultumit ca acesta indemna Politia sa-i ia pe sus pe protestatari, ca sa poata sa treaca cu masina: "Bine ca ti-a luat ma-ta Mertan!"

La finalul zilei, jandarmii il amendeaza pe Dide cu suma de 700 de lei.

"Nu sunt cuvinte obscene"

Protestatarul contesta contraventia in instanta si sustine ca nu a folosit cuvinte obscene sau vulgare.

"Participarea mea la adunarea publica in cadrul careia am fost sanctionat contraventional se inscrie in cadrul exercitarii dreptului la libertate de exprimare, protejat de art. 10 CEDO si a dreptului la libertatea de intrunire si de asociere prevazut de art. 11 CEDO," explica Dide, in cererea de chemare in judecata.

"Nu sunt simple ironii"

Judecatoria Sectorului 1 si Tribunalul Bucuresti au respins acest punct de vedere si au mentinut amenda data de jandarmi.

"Expresiile De ce esti taran? si Bine ca ti-a luat ma-ta Mertan! nu pot fi calificate drept simple ironii, astfel cum sustine petentul, si nici nu pot fi incadrate in exercitiul normal al dreptului la libera exprimare," motiveaza Tribunalul Bucuresti.

Judecatorii fac trimitere la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, care arata ca libertatea de exprimare (art. 10 CEDO) se extinde la declaratii care "frapeaza, socheaza sau deranjeaza" un anumit sector al populatiei si include dreptul de a recurge la "un anumit grad de exagerare sau chiar de provocare".

Intre aceste expresii care frapeaza, socheaza sau deranjeaza si drepturile altor persoane, cum ar fi dreptul la demnitate si onoare (art. 8 CEDO), trebuie sa se mentina un just echilibru, explica judecatorii.

Potrivit acestora, ingerinta in dreptul la demnitate al altor persoane trebuie sa fie necesara intr-o societate democratica pentru apararea unui alt drept, cum ar fi libertatea de exprimare, si sa respecte un just echilibru intre drepturile concurente, dreptul la libera exprimare si dreptul la demnitate.

"Nu era necesar"

Magistratii sutin ca Dide a adresat cuvinte jignitoare, fara a fi necesare in exercitarea dreptului la libera exprimare intr-o societate democratica.

"Apelativul taran adresat unui jandarm aflat in exercitarea atributiilor legale nu era necesar, putand fi inlocuit prin alte cuvinte care sa exprime critica apelantului-petent fata de conduita jandarmului.

De asemenea, nu se poate aprecia ca acest cuvant nu are o conotatie peiorativa, avand in vedere contextul utilizarii sale, respectiv in cadrul unui protest in care petentul si jandarmii au avut un conflict.

Expresia Bine ca ti-a luat ma-ta Mertan este utilizata, de asemenea, cu intentia de a jigni, neavand valoarea unei simple ironii, cum sustine apelantul-petent.

Tribunalul nu retine ca este indeplinita cerinta ca aceasta expresie sa fie necesara intr-o societate democratica pentru exercitarea dreptului la libera exprimare, petentul putand evita astfel de exprimari jignitoare," mai motiveaza Tribunalul Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#amenzi jandarmi, #Jandarmeria Romana, #taran jandarm, #mertan consilier parlamentar , #jandarmi