Amendă pentru directorul general al CFR din cauza unui seif nesecrurizat. Care a fost decizia judecătorilor

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 09:09
4589 citiri
Amendă pentru directorul general al CFR din cauza unui seif nesecrurizat. Care a fost decizia judecătorilor
Ioan Pintea a afirmat că nu poate fi ţinut responsabil ca persoană fizică de neregulile din organizarea sucursalei ieşene a CFR FOTO clubferoviar.ro

Neregulile sesizate în cadrul sucursalei ieşene a Companiei Naţionale CFR SA i-au adus o amendă substanţială directorului general al companiei. Poliţiştii din Iaşi l-au sancţionat cu suma de 9.000 de lei pe Ioan Pintea din cauza deficienţelor legate de securitate constatate în gara ieşeană, potrivit ziaruldeiasi.ro.

În luna februarie, poliţiştii au făcut un control la sucursala CFR Iaşi, fiind verificat modul în care este realizată securizarea spaţiilor în care se manipulează valori, respectiv a casieriilor.

Poliţiştii au constatat că uşa exterioară era confecţionată din PVC cu geamuri termopan, cu o încuietoare tip butuc, fără încuietori de siguranţă care să împiedice pătrunderea neautorizată în spaţiul casieriei.

Uşa de acces în casierie, metalică şi cu gratii, era larg deschisă la momentul controlului, putând practic intra oricine. Seiful în care se păstrau banii era de un tip neconform cu reglementările în vigoare, sistemul de închidere fiind pe bază de cheie. Seiful nu era fixat în pardoseală şi nici nu dispunea de senzorii la vibraţie obligatorii.

Sistemul de televiziune cu circuit închis nu era funcţional, DVD recorder-ul fiind deconectat şi depozitat într-un dulap al casieriei. Paza era asigurată de o femeie agent de la o firmă privată, nu angajată a CFR. Agentul era dotat doar cu o tomfă şi un spray lacrimogen şi nefiind atestat profesional de poliţie.

La postul de pază nu erau instalate butoane de panică, singura posibilitate de alertare a poliţiei fiind telefonul la 112. Cei 82.000 de lei aflaţi în seiful casieriei CFR puteau fi furaţi fără multe probleme. Controlul s-a soldat cu o amendă aplicată direct şefului companiei, motiv pentru care acesta a şi contestat-o.

În acţiunea sa, Pintea a afirmat că nu poate fi ţinut responsabil ca persoană fizică de neregulile din organizarea sucursalei ieşene a CFR.

Nu fusese prezent la data controlului, Pintea apreciind că poliţiştii abuzaseră de caracterul de putere publică. În plus, casieriile din gara ieşeană nu sunt administrate de CN CFR SA, ci de Societatea Naţională „CFR Călători”, societate distinctă, care deţine spaţiile prin contracte de închiriere.

În analiza contestaţiei, magistraţii Judecătoriei au constatat că procesul-verbal fusese întocmit regulamentar, neputând fi reţinut niciun motiv de nulitate absolută a acestuia. Faptul că amenda nu fusese aplicată societăţii, ci unui conducător al acesteia nu reprezenta nici el o problemă, legea permiţând şi sancţionarea „conducătorului unităţii”.

„Cu toate acestea, instanţa apreciază că prin «conducătorul unităţii», în prezenta cauză, trebuie să se înţeleagă directorul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Iaşi, al cărei sediu a fost supus controlului ce a relevat neregularităţile constatate de către agentul constatator.

Acesta este cel care răspunde pentru neregularităţile constatate în urma controlului”, au apreciat totuşi judecătorii, care au decis exonerarea lui Pintea de la plata amenzii.

Decizia Judecătoriei a fost contestată de Inspectoratul Poliţiei Judeţene, apelul acestuia fiind înregistrat vineri, 19 noiembrie, pe rolul Tribunalului.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Mai mulți polițiști din Viena au fost văzuți ieșind din ambasada Rusiei cu pungi de cadouri. Ar trebui să se abțină de la a face asta în viitor. Dar nu a fost o greșeală, spun șefii...
#amenda, #CFR, #seif, #politisti, #ioan pintea , #amenda