Romania a fost sanctionata de CEDO cu 60.000 de euro in cazul incidentului homofob de la Muzeul Taranului Roman VIDEO

Marti, 01 Iunie 2021, ora 13:32
6413 citiri
Romania a fost sanctionata de CEDO cu 60.000 de euro in cazul incidentului homofob de la Muzeul Taranului Roman VIDEO
O proiectie de film organizata de Accept la MTR a fost intrerupta de a de grupuri extremiste FOTO Captura foto/ Youtube

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis astazi marti, 1 iunie, ca Romania a incalcat dreptul la nediscriminare, demnitate umana si intrunire pasnica a comunitatii LGBTI in cauza "ACCEPT si altii impotriva Romaniei". Aceasta are ca obiect incidentele homofobe petrecute la Cinematograful din cadrul Muzeului Taranului Roman in 2013, anunta Asociatia Accept.

CEDO a hotarat ca Romania a incalcat articolul 14 impreuna cu articolele 8 si 11 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat in raport cu manifestarea dreptului la viata privata si demnitate umana si exercitarea libertatii de intrunire pasnica. Romania are de platit daune morale si cheltuieli de judecata in valoare de 59 514 euro.

"Curtea concluzioneaza ca autoritatile nu au evaluat corect riscul suportat de petentii individuali din partea intrusilor si nu au raspuns in mod adecvat pentru a proteja demnitatea solicitantilor individuali impotriva atacurilor homofobe ... [Curtea concluzioneaza] ca autoritatile nu si-au indeplinit obligatia pozitiva de a investiga in mod eficient daca abuzul verbal indreptat catre solicitantii individuali a constituit o infractiune motivata de homofobie...Procedand astfel, autoritatile si-au aratat propriile prejudecati fata de membrii comunitatii LGBT," spune hotararea CEDO.

Curtea afirma, de asemenea, ca intreruperea evenimentului din 20 februarie 2013 a constituit fara indoiala o incalcare a dreptului Asociatiei ACCEPT si a comunitatii LGBTI la libertatea de intrunire pasnica garantat de articolul 11 al Conventiei.

"Solutia pe care a dat-o Curtea vine sa confirme faptul ca manifestari ale urii de tipul celor care au avut loc la MTR, precursoare ale campaniei urii de la referendumul din 2018, nu pot scapa neinvestigate si nepedepsite. Cei care i-au mobilizat pe extremisti in 2013 au mers mai departe cu Initiativa de modificare a Constitutiei.

Astazi, o instanta de rang european recunoaste ca autoritatile trebuie sa aplice corect si egal legea si sa nu se manifeste homofob. Hotararea de astazi este a doua pe care o da Curtea Europeana a Drepturilor Omului in ultimele 6 luni in legatura cu incalcarea drepturilor omului pentru comunitatea LGBTI din Romania. Este prima decizie impotriva Romaniei in care Curtea constata ca autoritatile romane nu si-au indeplinit obligatiile legale ca urmare a prejudecatilor impotriva comunitatii LGBT. Ne intrebam ce face statul roman sa imbunatateasca viata persoanelor din comunitatea noastra?" a declarat Iustina Ionescu, avocata ACCEPT.

Abandonat de statul roman

Cei care au dat in judecata statul roman la CEDO sustin ca s-au simtit abandonati de catre autoritati si subliniaza ca politia si jandarmeria au luat mai mult partea agresorilor.

"Ca organizator al evenimentului de la MTR m-am simtit complet abandonat de autoritatile ce ar fi trebuit sa ma protejeze in fata violentei. Pe de o parte politia si jandarmeria au "luat partea" agresorilor prin a-i menaja si a nu le crea un disconfort prin a-i scoate din sala, pe de alta parte ne-au tratat cu "egalitate" si "neutralitate" prin a ne legitima si pe noi, si pe ei, ca si cum pozitiile noastre erau in vreun fel egale. Nu m-am simtit in nicio clipa protejat sau in siguranta. Imi aduc aminte ca ma rugam de politisti sa faca ceva, sa ii opreasca pe cei care tipau sau cantau imnuri, rugaciuni, sau saluturi naziste in sala, iar ei imi spuneau pur si simplu ca nu pot face nimic, pentru ca nu ne-au agresat fizic. Ba mai mult, ne-au spus ca ar fi mai bine sa plecam noi pentru a opri evenimentul.

Imi aduc si acum aminte momentul cand am decis sa plecam, pentru ca era clar ca nu exista alta solutie, si am mers cativa zeci de metri mai departe de MTR, iar in urma noastra, triumfatori, o gasca de vreo 20 de persoane se fotografiau in fata cinematografului si isi celebrau victoria. M-am simtit umilit si luat in deradere de toate acele persoane care au reusit sa ne acapareze evenimentul pentru a ne face sa intelegem ca nu avem dreptul de a folosi un spatiu pentru a impartasi din cultura noastra LGBTQIA+.

Iar autoritatile nu au facut decat sa le confirme acestor oameni ca opiniile si actiunile lor sunt valide si acceptabile, transmitand astfel un mesaj intregii societati ca acest tip de infractiuni motivate de ura sunt permise. Zile bune dupa eveniment mi-a fost frica sa plec seara de la sediul ACCEPT, gandindu-ma ca e posibil sa apara cineva si sa imi faca rau.", Dani Prisacariu, petent si persoana care a participat la organizarea evenimentului din partea ACCEPT.

"Decizia CEDO in cazul agresiunilor de la MTR din 2013 e importanta dintr-o cauza cat se poate de simpla - aduce cu sine o recunoastere a demnitatii umane si a dreptului comunitatii LGBTQ de a exista pur si simplu, atat in spatiul public, cat si in acela privat, de a trai laolalta cu semenii lor, de a se bucura de respect si bunatate din partea celor din jur si de a fi fericiti. Fix ca oricine altcineva.

E un mesaj absolut banal, si totusi, la 8 ani de la incidentul respectiv, e trist cata nevoie e de decenta asta elementara, la indemana oricui. Ulterior agresiunii, autorii ei - gruparea bigotilor ortodocsi infratiti prin afinitatile lor istorice cu neo-legionarii - si-au prezentat violenta urii lor revarsate in cuvinte drept un gest civilizat, de virtute crestina si patriotica, iar politia si jandarmeria i-au sprijinit tacit prin refuzul lor de a-si face meseria si de a interveni. Curtea Europeana si statul roman, prin institutiile sale, nu pot valida logica rasturnata si fantasmele auto-victimizante ale unor extremisti care iau simpla existenta a cetatenilor non-heterosexuali in societate drept o invitatie explicita la violente si umiliri. Decizia CEDO confirma realitatea obisnuita, nu panici in masa care inventeaza dusmani in pielea propriilor vecini, confrati si surori. Si e o recunoastere profund umana si necesara", Ioana, petenta.

"Era nevoie de o decizie favorabila dinspre CEDO, de ce? Pentru ca daca filmul proiectat avea legatura cu o tema, alta decat homosexualitatea, cu siguranta ca raspunsul din partea autoritatilor romane ar fi fost altul. Nici nu am fi ajuns la CEDO", a declarat Alexandra, petenta la CEDO.

"Au trecut deja 8 ani de atunci fara mari schimbari, iar lucrurile par ca merg din ce in ce mai rau. De atunci am trecut prin cosmarul referendumului pentru familie (2015 -2018). In cei trei ani cat a durat dezbaterea pe tema unor drepturi pe care oricum nu le aveam, am vazut zilnic in social media sau in articole o avalansa de ura, oameni care ne indemnau sa ne sinucidem, sa plecam din tara care ne comparau cu teroristi si criminali...De fiecare data cand organizez sau particip la un eveniment cu tematica LGBTQI+ stau cu teama, sunt oameni care au fost umiliti, batuti si talhariti pe strada si in continuare primim amenintari foarte explicite, atat in viata reala, cat si pe social media ... in acest context este clar ca decizia CEDO este extrem de importanta si e singura modalitate prin care se poate face dreptate in Romania unde inca nu suntem cetateni cu drepturi egale si depline", a declarat Alecs Candea, petenta la CEDO si care a fost in sala la incidentele din 2013.

Evenimentul homofob din februarie 2013

"Au trecut 8 ani de zile de la incidentele violente la adresa comunitatii in cadrul carora o proiectie de film organizata de Accept la MTR a fost intrerupta de a de grupuri extremiste prin ocuparea salii de cinema, scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publica de insemne legionare si neonaziste si amenintari cu moartea la adresa publicului si a organizatorilor. 8 ani de zile in care autoritatile si organele de politie au esuat sa-si protejeze cetatenii atunci cand drepturi fundamentale precum libertatea de intrunire si asociere, dreptul la nediscriminare si de a nu fi supus la tratamente degradante nu numai nu ne-au fost nici respectate, dar nici protejate", aminteste Asociatia Accept, intr-o postare pe Facebook.

In februarie 2013, mai multe persoane au intonat imnul de stat al Romaniei, cantece bisericesti si apoi au facut remarci homofobe, au intrerupt proiectia filmului "The Kids Are All Right", in cadrul evenimentului Luna LGBT de la Muzeul Taranului Roman.

Printre cei acuzati ca au scandat impotriva proiectiei filmului se numarau si angajati ai muzeului. Protestatarii i-au acuzat pe cei prezenti la eveniment ca nu isi cunosc istoria si au scandat:

- "Daca ati cunoaste istoria Romaniei, ati intelege de ce nu vrem sa se intample asta aici."

- "Noi nu avem nimic cu voi, puteti sa proiectati filmul oriunde, numai la Muzeul Taranului Roman nu."

- "Plecati inapoi la voi in State."

- "La voi la parade oricum vin numai oameni de la ambasade, nu voi."

- "De aia nu mergem la mall-uri sa protestam impotriva filmelor, pentru ca mall-urile nu simbolizeaza nimic, MTR, da."

Conform martorilor, autoritatile nu au intervenit, desi mai multi reprezentanti ai legii - politisti si jandarmi - se aflau in fata salii cinematografului Horia Bernea-Noul Cinematograf al Regizorului Roman.

Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Constanţa au amendat cu 50.000 de lei o primărie din judeţ, deoarece nu a ridicat deşeurile care erau depozitate ilegal pe mai multe terenuri. Comisarii...
CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi, 23 aprilie, România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi...
#CEDO condamnare Romania, #amenda, #incident, #homofobie, #Muzeul Taranului Roman, #LGBTI , #justitie