Ambasadorul Iranului, chemat la MAE pentru declaratia privind scutul antiracheta

Luni, 20 Iunie 2011, ora 19:03 1537 citiri

Ambasadorul Iranului la Bucuresti, Bahador Aminian Jazi, a fost chemat, luni, la Ministerul Afacerilor Externe pentru a face clarificari pe marginea declaratiilor potrivit carora elementele scutului antiracheta american amplasate in Romania sunt orientate impotriva Rusiei.

"Partea romana a apreciat ca astfel de declaratii nu au un caracter constructiv. A reamintit ca sistemul antiracheta EPAA (European Phased Adaptive Approach) este un sistem strict defensiv si, prin urmare, prin insasi natura sa, nu poate fi indreptat impotriva unui stat anume", se mentioneaza intr-un comunicat al MAE, remis Ziare.com

Intr-un interviu acordat recent presei din Romania, Bahador Aminian Jazi a precizat ca nu crede ca "scutul anti-racheta nu este menit Iranului" si ca "este o idee prin care acum se doreste sa se lase Rusia fara aparare".

"Credem ca scutul anti-racheta nu ne este noua menit. Noi nu avem niciun program nuclear indreptat impotriva oricarei alte parti, in special in Europa. Rachetele noastre au doar un rol defensiv (...) Acest scut nu este nou, ci a fost proiectat in 1984 pentru a distruge suprematia Uniunii Sovietice.

A functionat in acea perioada si cred ca este o idee prin care acum se doreste sa lase Rusia fara aparare. Rusia, care este suspicioasa in aceasta privinta, a propus Statelor Unite sa-si stabileasca o baza pe teritoriul ei, langa granita iraniana. Va rugam veniti aici si va vom pune toate facilitatile la dispozitie, le-au spus rusii. Dar americanii nu au acceptat", a precizat Bahador Aminian Jazi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News