Alistar si telepatia. Un membru CSM isi bate joc de Justitie, presa si ONG-uri

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 12:16
Autor: Ioana Ene Dogioiu
Alistar si telepatia. Un membru CSM isi bate joc de Justitie, presa si ONG-uri
Foto: LinkedIn

De-abia trimis cu voturile PSD-ALDE in CSM, ca reprezentant al societatii civile, Victor Alistar si-a inceput mandatul cu o bataie de joc tocmai la adresa societatii civile si a organismului din care face parte.

Dl Alistar a primit ca sarcina sa se ocupe de actualizarea Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media. O actualizare impusa de faptul ca au trecut 5 ani de la adoptarea primei sale forme, dar si de necesitatea armonizarii Ghidului cu Directiva UE 2016/343.

Ghidul acesta, dupa cum ii spune numele, seteaza regulile de transparenta pentru CSM, dar si pentru oricare dintre parchetele si instantele din aceasta tara, de la felul in care trebuie organizata institutia purtatorului de cuvant, la felul in care informatia de interes public trebuie inteleasa si transmisa. De acest ghid depinde felul in care publicul este informat prin intermediul presei despre functionarea Justitiei.

Tocmai pentru ca demersul era atat de important, Comisia nr. 2 - Comunicare si Resurse umane a CSM - a stabilit prin Minuta sedintei din 24 octombrie sa consulte toate parchetele si instantele din tara si sa ii ceara dlui Alistar sa organizeze un proces de consultare cu ONG-urile interesate si cu reprezentantii mass-media cu privire la modificarile care trebuie aduse ghidului. Desi, din punct de vedere legal, aceasta consultare nu era obligatorie.

Si dl Alistar s-a pus pe treaba. A ales domnia sa o serie de ONG-uri carora le-a trimis invitatia ca pana pe 15 noiembrie sa trimita observatiile si propunerile lor in privinta modificarii ghidului, conform unui formular amanuntit, urmand ca pe 20 noiembrie sa aiba loc dezbaterile "cu reprezentantii organizatiilor care au formulat propuneri si observatii".

Minimal, ar fi fost desigur de dorit ca invitatia sa fie corecta din punct de vedere gramatical, ceea ce ar fi presupus, de exemplu, ca in forma nearticulata "membri" sa nu fie scris cu doi "i". Dar sa nu ne incurcam la nivel de CSM cu detalii care tin de scoala generala.

Cui a trimis dl Alistar aceste invitatii?

Din lista destinatarilor e-mailului care contine invitatia lipsesc ONG-urile specializate pe justitie si transparenta institutionala, precum Institutul pentru Politici Publice, Freedom House, Apador-CH sau CRPE.

In schimb, dl Alistar invita sa faca propuneri privind Ghidul de comunicare intre sistemul judiciar si presa unor ONG-uri precum Asociatia Romilor Ursari, Asociatia Profesionala a Transportatorilor, ATI (anestezie-terapie-intensiva) Timisoara, Salvati copiii, Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism.

Am tot respectul pentru ONG-urile mai sus mentionate. Unele dintre ele, precum Salvati Copiii, fac o munca absolut exceptionala cu rezultate foarte valoroase, dar zona lor de competenta nu are nimic in comun cu tema consultarii initiata de CSM.

Este motivul pentru care l-am intrebat oficial pe dl Alistar daca exista si o alta lista cu invitatii si care au fost criteriile de selectie. Dupa o saptamana de gandire, dl Alistar mi-a dat un raspuns pe masura temei.

Nu doar cei care au primit aceasta invitatie sunt asteptati sa participe, spune dl Alistar, ci orice ONG interesat poate trimite propuneri pana la termenul prelungit intre timp pana pe 24 noiembrie, probabil pentru ca nu au prea venit raspunsuri. Dar cum sa fi aflat ONG-urile interesate ca acest proces de consultare a fost declansat?

Poate doar prin telepatie, cat timp pe site-ul CSM nu a existat si nu exista nici acum vreun anunt referitor la declansarea unor consultari.

Cat priveste lista de invitati, dl Alistar spune ca ea a fost alcatuita pe baza listei de ONG-uri acreditate la Camera Deputatilor. Din start explicatia e incorecta, cat timp IPP este un ONG acreditat la Camera, este specializat pe domeniul consultarii de la CSM, dar potrivit directorului Adrian Moraru nu a primit nicio invitatie.

Dar lista de la Camera Deputatilor nu inseamna, dupa cum explica fostul ministru al Consultarii Publice, Violeta Alexandru, decat "un registru cu date de contact al organizatiilor care de-a lungul timpului si-au manifestat dorinta de a intra la sedintele Parlamentului, lista despre care nu stiu sa fi fost actualizata recent".

Dar mai exista doua baze de date importante si recent puse la punct la care dl Alistar putea sa apeleze: cea mai completa este a Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, iar daca dorea una guvernamentala putea apela la aceea intocmita anul trecut de Ministerului Consultarii Publice.

In plus, dl Alistar insusi, ca director de ONG - Transparecy International, stia bine care sunt ONG-urile cu interes in domeniu. "Dl Alistar nu se poate face ca nu ne cunoaste, pentru ca am fost invitati in tot felul de contexte si de consultari pe toate temele ce tin de sistemul judiciar, de strategia nationala anticoruptie. Sunt organizatii ale societii civile care s-au ocupat permanent de aceste domenii", spune Bianca Toma de la CRPE.

Dl Alistar sustine ca, avand in vedere aspectele referitoare la prezumtia de nevinovatie si dreptul de reprezentare la proces in cadrul procedurilor penale care trebuie implementate, a socotit necesara consultarea ONG-urilor din cele mai diverse domenii ale societatii.

De exemplu, "Asociatia Romana pentru combaterea contrafacerilor ar putea manifesta interes potential in privinta litigiilor privind drepturile de autor, protectia marcilor, ori interes privind traficul de produse contrafacute".

Dar aici nu e vorba despre modificare legislatiei in aceste domenii. Este vorba despre comunicarea instantelor si parchetelor cu presa, ceea ce nu are nicio legatura cu traficul de produse contrafacute.

Eu ma si intreb ce fata or fi facut medicii de la ATI Timisoara cand au primit invitatia sa spuna cum trebuie sa arate structura de comunicare din cadrul Tribunalului Timis. Sau ce or fi zis reprezentatii Asociatiei pentru Terapii in Autism-ADHD cand li s-a cerut sa se pronunte cu privire la conditiile de acreditare a jurnalistilor la instante.

In plus, consulatarea larga ar fi inceput cu un anunt pe site-ul CSM si o invitatie deschisa, adresata tuturor celor interesati.

Si cum se face ca din domeniile cat mai diverse lipsesc exact, dar exact domeniile specializate?

Daca in privinta ONG-urilor dl Alistar se duce departe de tema, in privinta presei, consultarea s-a limitat la jurnalistii acreditati la CSM, ceea ce exclude din start, de exemplu, presa locala care are o multime de contacte cu parchetele si instantele din teritoriu.

Dar, ne spune dl Alistar, nu e nicio problema, invitatiile la dezbatere vor fi lansate dupa centralizarea propunerilor si sugestiilor. Minciuna sau suceala, cat timp in invitatie spune clar ca dezbaterile vor fi organizate cu "reprezentantii organizatiilor care au formulat propuneri si observatii".

Daca dorea sa faca o consultare serioasa, dl Alistar ar fi trebuit sa respecte cateva reguli de baza, dupa cum spune fostul ministru Violeta Alexandru:

"Sunt peste 11 mii de ONG-uri si cand organizezi asa ceva iti pui niste probeme de organizare. Intai trebuie sa pui pe site un anunt care sa explice demersul, regulile de organizare, pana cand si unde pot fi trimise observatiile, iar in final te intorci la oamenii care le-au trimis pentru a le spune ce ai preluat si ce nu.

Nici nu imi puneam problema sa nu fi existat un anunt pe site cand incepi un asemenea proces. Este de ABC-ul consultarii."

Sigur ca poti trimite si invitatii individuale: "statistic vorbind numarul celor consultati e important, dar de cele mai multe ori expertiza actorilor face diferenta dintre un proces de consultare bifat si unul care duce la rezultate calitative care servesc scopului consultarii. E necesar ca oricine doreste sa poata participa, dar trebuie ajuns la cei cu expertiza, mai ales la cei care sunt incomozi, care critica".

Riscul unor asemenea consultari mimate si irelevante este, in opinia Violetei Alexandru, ca "tind sa duca in derizoriu tot conceptul de consultare. Daca te inconjori de cei care nu au nicio parere sau te aplauda, bifezi un proces de consultare, dar am rezerve ca la final vei veni cu un document calitativ superior celui initial".

Dar oare dl Alistar chiar a urmarit calitate si relevanta in procesul de consultare pe care l-a initiat? Are suficienta experienta in zona ONG pentru a nu crede ca pur si simplu a gresit.

Mai degraba, dl Alistar a incercat sa faca o smecherie, cu care sa pacaleasca si CSM-ul si presa si ONG-urile. S-a acoperit cu o consultare total irelevanta, de la care nu aveau cum sa ii vina propuneri de substanta pentru ca nu a implicat nicio zona de competenta.

Dupa care, invocand lipsa de reactie a societatii civile, sa faca propriile propuneri probabil de opacizare a comunicarii sistemului judiciar, opacizare pe care s-o puna pe seama vointei societatii civile. Cu cat presa stie mai putin, cu atat mai bine pentru.... Telepatie.

 Articol citit de 30577 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  cercurile_imperialiste
  21.11.2017, 18:24
  Aș dori să spun și eu câte ceva despre acest domn Alistar
  Ceva vreme in urmă, cand am făcut plangere penală impotriva unui procuror corupt, cu mare mirare, și oarecare speranță, am aflat că există cică un Centru de Asistentă Anticoruptie care face parte din așa numita organizație care frumos se numește Transparency International Romania, al cărui director executiv este nimeni altul decat domnul Victor Alistar.

  Sperand că voi avea cu cine să mă consult pe aspecte de ordin juridic legate de plangerea pe care am formulat-o, la data de 02 Martie 2017 am completat formularul cu pricina de pe site-ul https://www.alacromania.ro/node/12 si l-am expediat.
  De atunci am tot așteptat și am așteptat degeaba. Am mai trimis centrului cu pricina mai multe e-mailuri in care am intrebat ce se intamplă cu solicitarea mea și mi s-a răspuns că organizația nu are fonduri pentru a acorda sprijinul juridic promis. Am cerut să vorbesc cu domnul Alistar - am sunat de mai multe ori la sediul organizației - dar nu a fost chip să vorbesc cu acesta.

  Concluzia care se desprinde este următoarea : Mai rău ca lipsa unui sprijin juridic pentru cei care vor să facă ceva mai mult impotriva corupției decat să iasă in stradă este impostura unei organizații care pretinde că oferă un asemenea sprijin.
  Violet
  21.11.2017, 13:07
  A fost deranjat ”mușuroiul” Statului paralel!
  Trebuiau convocate musai toate locotenetele lui Macovei, cum ar fi Guseth, eventuala "Veverița"
  T. basilic
  21.11.2017, 11:24
  Are si vermina asta de Alistar o blandete...
  ...de anofel politicos nazal gen "Nii, niii, niiii, neni ma lashi ?!".
  Si-a infipt si-asta sfarla veninoasa in piele razbita de om mishel sa-i faca - nu-i asa - sangele subtire, si pompeaza pana-i tzasneste preaplinul pe c.
  Te ia cu friguri, cu malarie.
  Il aduci acasa in impletitura papornitei, in foile prazului, de ii ia pe-ai tai zika, chikungunya.
  E mai rau decat sa-ti bati copiii cu basca uda, si gainile cu lantul de la bicicleta, iti impinge nevasta sa-ti screama progenitura si s-o-mpinga-n closet cu calcaiul, ce mai, sa avorteze instantaneu.
  Sunt gelos pe reusita lui de tzantzar tigru umflat cat zebra si scapat de zeghe, dar sunt gelos numai in masura in care... gelozia are ochii verzi !!!!
  Desigur, verzi... jur-imprejur.
  Te-as furaja, Alistare, numai cu sfecle de-alea ditamai, dezbarnate cu calcaiul, si smulse glodului din shale, cu icnet, cu galme directe la ochisori, si zic zau, numai in platou de rezistenta cu salata de picioare si cu painica si vinisor zaibar, asa de gelos ce mi-s !!!
  Dar, vorba nefericitului nud, uns cu sange proaspat si legat de un copac, razbit de tzantzari, adresata unui bun crestin, la drum de seara, si care incearca sa-i alunge cu mana :
  - Nu-i alunga, lasa-i ca vin altii !
  Astia macar sunt satui...
  Saegetus
  21.11.2017, 13:50
  ..si de fapt ... avem de-a face cu "false flags" :))
  ... T.basilic, asa lucreaza "gnomii" rusi pe situri :)) ... si nu doar pe ziare.com :))
  21.11.2017, 10:58
  Omul a ajuns si jeg in lumea ONG-urilor
  ONG -urile sunt necesare , in acest moment sunt reduse la tacere de catre guvernanti . Acestia au inteles ca acestea sunt incomode prin activitatea lor . Asa ca s-a optat pe infiintrea de neguvernamentali falsi , adica ai partidelor in acest moment organizatiile adevarate nu mai au acces la fonduri , proiecte , meseriasi politidi prin neguvernamentalii lor suge tot. Mai mult se zaharisesc murdarind pe aceia care chiar doresc clarificari pe cod democratic, care incearca sa realizeze ceva cu adevarat .
  Acest domn Alistar este un ascarid in lumea organizatiilor neguvernamentale , un tip care urmareste sa faca cum au facut uni sindicalisti Mitrea... sa ajunga la ciolan, cum a facut neguvernamentalul Liviu Mihaiu cu salvatul Deltei din Bucuresti de a ajuns guvernator , scretar de stat , acum este iarasi neguvernamental . Murdarie rau mirositoare in caracterul acestor oameni care murdares adevaratul scop al ONG-lor .
  parerea
  21.11.2017, 10:51
  CE OCHI FRUMOSI...
  si-alunecosi, are Starul! Cu nume predestinat! El face parte din haita "prostilor de care este nevoie"! Asta a fost, din primul moment in care a fost numit, in Romania! Bun partener al coanei rosi, Alinuta Mungiu - Pippidi! De ce ne miram?
  21.11.2017, 09:45
  Vai, ce greseala a facut Domnul Alistar ca nu i-a
  ...cerut sfatul tovarasei colonel propagandist, Ene-Dogioiu, ce ONG-uri sa participe la discutii! Iar fi recomandat ONG-urile invitate permanent de catre sorosista Pralong la discutiile de la Cotroceni. Pentru transparenta activitatii CSM nu este obligatoriu sa inviti si ONG-urile care fac mai mult politica decit activitati civice. In ultima perioada, aceste ONG-uri se ocupa cu manifestari de strada si mai putin cu actiuni concrete si transparente. Banuiesc ca, in curind, tovarasa Ene va scoate din pix un articol sa-i infiereze pe cei care au propus ca ONG-urile sa declare public sursele de finantare.
  Tovarasa Ene, lasati corectura, caci se intelege ce vrea sa spuna. Victor Alistar vine din societatea civila si va sta in git. Incercati cratita, e mai utila.
  apollo11
  21.11.2017, 08:47
  Nu putem spune decit....
  ...ca subiectul este propaganda de joasa speta care nu face nici 2 bani. Vai de el de jurnalism tov.col.Dogioiu!
  niculaeda
  21.11.2017, 12:14
  @apoullo11 o8.47
  - tu si cu cine , nu puteti spune decat... ! pa persoana fizica nu poti , doar ca multime amorfa ! :o(((

  "Alistar si telepatia. Un membru CSM isi bate joc de Justitie, presa si ONG-uri"
  parerea
  21.11.2017, 10:56
  DRAGULUI APOLLO,
  Pana si voi, daca mai aveti o farama de ratiune, trebuie sa recunoasteti ca nu autistii fac legile Justitiei!!! Daca mai sunteti dotati cu un singur neuron, normal??? Ei pot fi un alt Einstein dar, nicidecum, un magistrat superior!!! Mai ganditi si cu capul, dragi colegi iubitori de bolsevici CRIMINALI!!!
  Hastalavista
  21.11.2017, 09:48
  apulica @ in loc sa injuri pe "tov.col.Dogioiu!" mai bine
  vezi ce ai ajuns tu!
  reputatia Doamnei IED nu potea fi mototolita de parazitii intestinali!
  Te zvarcolesti degeaba dar spre satisfactia ta te anunt ca nu esti singurul, george2 copilul si bengosul Stipulez securica sunt alaturi de tine!
  Vezi ca o sa apara o Pilula nociva ce o sa va faca viata grea :)))
  basil
  21.11.2017, 08:38
  Stipulez@, fi fara grije, voi ati turbat de mult
  .
  Stan
  21.11.2017, 11:50
  Lasa-l pe stipulica, ca e tot un vechi cunoscut gen pilul,a...
  ...sekaturica, copilul bengos, cetateanul georgica,etc..
  21.11.2017, 08:32
  Tovarasa Sekuroiu este insarcinata...
  ... tovarasele IED/Racaru/Sekuroiu au primit "sarcina" de la partidul unic sekurist sa combata cu "ura proletara" dusmanul poporului, dupa principiul sekurist-comunist "cine nu-i cu noi e impotriva noastra"...
  "Lupta de clasa se ascute, tovarasi!" ... si madamele IED/Racaru/Sekuroiu vegheaza la infaptuirea idealului comunist... pardon: sekurist! ... hai ca m-am incurcat...de fapt e acelasi lucru: sekurist=comunist !
  padrone
  21.11.2017, 08:28
  Ne asteapta vremuri grele, d-na Ene, stimati comentatori si parti-
  zani inflacarati ai pesedeului victorios impotriva propriului popor!
  "Jmeceheria" subiectului articolului tocmai ne arata ca puterea talamaba a socialismului ca-capitalist de stat s-a intins, precum pecinginea, peste tot si continua sa castige, cu cele mai puerile artificii, dreptul majoritaros de a impune propria viziune despre democratie si libertate.
  Respectiv acea dictatura iluzorie in care libertatea de a fura, minti si te descurca vor face legea; asta ca sa se mai bucure inca focosii pesedisti; dar adevarul final, daca ajungem acolo, va fi dezamagitor si pentru Dansii: toata devotiunea, abnegatia si arta lor va fi redusa la tacere si control absolut; ori si ei mai au o urma de umanitate(copii si nepoti vii si frumosi), pe undeva chiar daca se straduiesc sa sustina contrariul.
  In fapt vom fi la cheremul, capriciile si vointa cotidiana a celor pe care i-am votat sa ne duca departe de surpriza care tocmai ne asteapata: asa se intampla peste tot unde oamenii cu adevarat bine intentionati nu se mai implica.
  Intre adevar si aparenta intotdeauna am tras in dreptul aparentei, caci adevarul chiar daca e frumos tot isi cere pretul distinct, doare cat de mult il cocolosim fara sa-l asumam si sa-l respectam.
  O natie de descurcareti si nehotarati nu poate promova decat ceea ce o reprezinta cinstit, chiar daca e impotriva naturii: ca si cum am planta trandafirasi, in asfalt, si am culege mineri!