Alistar: Pe 2008 nu am depus declaratie de avere, nefiind functionar public

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 16:241433 citiri
Alistar: Pe 2008 nu am depus declaratie de avere, nefiind functionar public
Foto: Victor Alistar

Victor Alistar, presedintele Transparency International, a declarat vineri ca nu a depus nicio declaratie pe anul 2008, in conditiile in care Agentia Nationala de Integritate a declansat procedurile de control in cazul sau si al sotiei sale.

Intrebat de jurnalistii de la Antena 3 cum explica diferentele din declaratia sa de avere si cea a sotiei, Alistar a raspuns: "Nu exista niciun fel de diferenta, declaratia mea de avere am depus-o doar pe 2009 iar pe 2009 este perfect compatibila cu cea a sotiei. Pe 2008 eu nu am depus declaratie de avere neavand calitate de functionar public in exercitiu".

ANI a anuntat vineri, intr-un comunicat de presa, ca a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 pentru cercetarea lui Victor Alistar si a sotiei sale, Ciuta Nicoleta Lavinia, in conditiile in care declaratiile de avere ale acestora pe 2009 nu sunt compatibile.

Mai precis, in declaratia de avere depusa pe 3 iunie 2009, Victor Alistar mentioneaza doua autoturisme, pe cand sotia sa mentioneaza unul singur. La rubrica "Datorii", Alistar mentioneaza o datorie la BCR Leasing de 16.500 Euro si o datorie la Piraeus Bank de 20.000 Euro iar in declaratia completata de Ciuta Lavinia Nicoleta, rubrica nu este completata.

La rubrica "Venituri din activitati independente", Alistar mentioneaza un venit de 92.727 RON, venituri realizate in 2008 in urma unor "Proiecte nationale si internationale - drepturi de autor", ce nu sunt prezente si in declaratia sotiei.

"Alistar Victor a fost expert (functionar public) in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici in perioada 12.10.2001 - 01.03.2009, avand conform prevederilor art. 39, alin. 1), pct. 29 din Legea nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia declararii averii si a intereselor", se arata in comunicatul Agentiei Nationale de Integritate.

Este un atac de sus

Alistar a mai precizat ca demersurile de control de la ANI sunt un atac "venit de sus" impotriva societatii civile si a imaginii acesteia.

"Ma ingrijoreaza acest atac impotriva societatii civile si a imaginii acesteia, doar pentru ca unora nu le convin pozitiile noastre. Cu ANI am un conflict de mult, insa acum, in ceea ce ma priveste, atacul vine de mult mai sus, de foarte de sus, si sunt implicate si serviciile de informatii", a declarat Alistar, pentru QMagazine.

El a adaugat ca se intreaba ce s-a intamplat cu sesizarile Transparency privind o posibila incompatibilitate a liderului ANI si a precizat ca scandalul are legatura cu demersurile coaltiei "Opriti Codurile!".

"Este grav ca in 2009 statul si democratia sunt puse in pericol, am ajuns prea departe cu aceste atacuri, care vor continua. Ma astept la orice", a declarat Alistar, pentru Antena 3.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News