Alianta Medicilor: In Romania nu avem conditii de a trata marii arsi. Banicioiu si Arafat au incercat sa musamalizeze

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 21:12
13623 citiri
Alianta Medicilor: In Romania nu avem conditii de a trata marii arsi. Banicioiu si Arafat au incercat sa musamalizeze
Foto: Facebook/Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Alianta Medicilor ii acuza pe ministrul demisionar al Sanatatii Nicolae Banicioiu, pe secretarul de stat in MAI Raed Arafat si pe medicii Ioan Lascar si Enescu Mircea Dan ca "au incercat sa musamalizeze situatia reala si competenta noastra ca tara" in ceea ce priveste tratarea victimelor incendiului din Colectiv.

Reprezentantii aliantei au precizat, luni, intr-un comunicat de presa, ca Romania nu are conditii "de a trata marii pacienti arsi", insa autoritatile au incercat sa ascunda acest lucru si au spus ca au tot necesarul de resurse.

"In primul rand noi ca stat nu avem conditii de a trata marii pacienti arsi si nu am avut niciodata. Nu avem dotari, camere sterile, unitati de arsi. Nu suntem pregatiti cu personal si nu intelegem de ce nu s-a detasat personal de la unitatile spitalicesti din Romania pentru a suplini deficitul din Bucuresti. Iar daca ne cunoastem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipa din strainatate? Dotarile nu se rezuma doar la materiale sanitare, e nevoie de conditii aseptice ridicate pe care, din pacate, nici un spital public din Romania nu le are", se mentioneaza in documentul citat.

Transferurile in strainatate, in insistenta ONG-urilor

Alianta Medicilor a adaugat ca "transferurile pacientilor s-au facut doar la insistenta ONG-urilor din Romania care au pus presiune pe Ministerul Sanatatii si pe managementul spitalelor".

"Nu a existat niciun fel de intentie din partea guvernantilor de a transfera pacientii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societatii civile, a cetatenilor romani din diaspora. Faptul ca pacientii au fost bine tratati, cat de bine s-a putut, e meritul personalului care a facut eforturi supraomenesti, fara dotari cu multe ore de munca si care au inceput sa fie epuizati.

Protestam public impotriva ministrului demisionar - Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan - care din motive necunoscute noua au incercat sa musamalizeze situatia reala si competenta noastra ca tara", se mai arata in comunicatul Aliantei Medicilor.

"Alianta Medicilor pentru modernizarea sistemului medical" este reprezentata de doctorii Letitia Coriu, Medic Primar ATI, doctor in stiinte medicale de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Dr. Ilie George, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Dr. Elena Copaciu, Conf. Dr. UMF Carol Davila, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, ca membri fondatori, si de presedintele asociatiei, dr. Bogdan Tanase, Medic Primar Chirurgie Generala, Institutul Oncologic Bucuresti.

Pe de alta parte, medicul roman Ciprian Isacu din Franta, seful Sectiei de arsi de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, a spus luni ca personalul medical din tara noastra a actionat ca la carte in cazul victimelor tragediei din Colectiv, aratand ca nu s-ar fi intervenit mai bine nici in Franta, Belgia sau Anglia.

Incendiu in Colectiv Medic din Franta: Nu am fi facut mai bine nici in Franta, Belgia sau Anglia

Atat Raed Arafat si Nicolae Banicioiu, cat si directorii spitalelor bucurestene unde sunt internati raniti in urma incendiului din Colectiv au sustinut ca unitatile medicale au toate echipamentele necesare pentru tratarea victimelor, iar Guvernul va asigura toate fondurile de care este nevoie.

Incendiu in Colectiv Ajutor de la Guvern - cat primesc ranitii internati in tara si strainatate (Video)

Incendiu in Colectiv: Banicioiu confirma - Vor pleca toti pacientii, indiferent daca sunt asigurati sau nu

In plus, managerul Spitalului Militar, Florentina Ionita Radu, a explicat chiar luni de ce abia acum au inceput transferurile de pacienti peste hotare.

Incendiu in Colectiv: De ce au fost trimisi ranitii asa tarziu in strainatate

Medicul a spus ca "nu trebuie sa fim sub imperiul emotiilor" si sa intelegem ca, daca abia la o saptamana de la incendiu s-a inceput transferarea unor victime la spitale din strainatate, inseamna ca atunci a fost momentul optim pentru astfel de operatiuni.

Bilantul a ajuns la 47 de morti

Bilantul tragediei a ajuns, luni seara, la 47 de morti, dupa ce inca o victima de la Spitalul de Arsi din Capitala a decedat. Este al doilea ranit in urma tragediei din Colectiv care a murit luni, dupa ce, in cursul diminetii, a pierdut lupta cu ranile grave si jurnalista Teodora Matei, care se afla intr-o clinica din Israel.

Incendiu in Colectiv Inca o victima a murit la Spitalul de Arsi. Bilantul tragediei a ajuns la 47 de morti

In prezent, 83 de victime mai sunt internate in spitalele Capitalei, dintre care 14 in stare critica. Pana acum, 30 de raniti au fost transferati in afara tarii, insa patru au murit.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Banicioiu Arafat Alianta Medicilor, #Banicioiu Arafat acuzati musamalizare , #incendiu club Colectiv