Alexandru Visinescu, urmarit penal - Tortionarul este acuzat de genocid

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 11:10
6359 citiri
Alexandru Visinescu, urmarit penal - Tortionarul este acuzat de genocid
Foto: Digi24

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis inceperea urmaririi penale fata de Alexandru Visinescu, fost comandat al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956-1963, sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid.

Procurorii il acuza pe fostul tortionar ca, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti) ", se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul Public.

Tortionarul Alexandru Visinescu a venit, marti dimineata, la Parchetul instantei supreme pentru a da declaratii in dosarul in care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului l-a denuntat pentru torturarea si moartea unor detinuti politici intre 1956 si 1963.

Visinescu a venit insotit de nepoata sa si de fiul acesteia, care au fluturat in fata jurnalistilor talonul de pensie al batranului tortionar, potrivit caruia acesta primeste lunar 3.296 de lei, nu 6.000 de lei cum se vehiculase in presa, relateaza Digi 24.

Tortionarul a iesit de la audieri dupa circa o ora, sustinand ca i s-a facut rau.

"Institutul saluta decizia istorica a Parchetului si vom anunta intensificarea programului de identificare a criminalilor comunisti. Conform Codului Penal, genocidul se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani. Ne motiveaza decizia, e o recunoastere publica a profesionalismului institutului, a probelor. Din acest moment, nimic nu ne mai opreste sa ii identificam si sa ii punem sub acuzare pe crimninali", a declarat la Digi24 Andrei Muraru, seful Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului.

Alexandru Visinescu a intrat in atentia publica dupa ce Gandul si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc au publicat biografia completa a tortionarului, iar la Parchetul General a fost depusa o plangere penala pe numele acestuia, plangere in care este acuzat de omor deosebit de grav.

Tortionarul Alexandru Visinescu a fost audiat, marti, la Parchetul General, dupa ce acesta a solicitat dosarul sau Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

In acest dosar, Visinescu a fost denuntat de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). In urma solicitarii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se va analiza oportunitatea preluarii in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurorii sectiei de urmarire penala si criminalistica, transmite Romania Tv.

Tortionarul, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din perioada 1956-1963, este acuzat de omor deosbit de grav.

Tortionarul Alexandru Visinescu, urmarit penal - Parchetul a preluat dosarul

Parchetul General a cerut dosarul tortionarului Alexandru Visinescu, dupa ce conducerea Parchetului de langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a transmis ca acest caz nu este de competenta sa. Pe 9 august, dosarul a ajuns la Parchetul de pe langa ICCJ.

Seful Parchetelor Militare, Ion Vasilache, afirma ca sesizarea penala depusa de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in cazul tortionarului Alexandru Visinescu este de competenta Parchetului General si ca, oricum, fapta s-a prescris.

Parchetul General cere dosarul tortionarului Alexandru Visinescu (Video)

Cu toate acestea, tortionarul va scapa cel mai probabil de inchisoare, daca va fi condamnat, din cauza varstei inaintate, este de parere presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Andrei Muraru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Alexandru Visinescu audiat Parchetul General, #Visinescu audiat dosar crime comunism, #Visinescu acuzat omor grav, #audieri dosar Visinescu , #Parchet