Alegerile parlamentare: 1.277 de romani din diaspora s-au inscris deja

Marti, 30 Iunie 2020, ora 18:01
2349 citiri
Alegerile parlamentare: 1.277 de romani din diaspora s-au inscris deja
Foto: Pixabay

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca, pentru alegerile parlamentare din acest an, pana marti, 1.277 de cetateni romani cu drept de vot din afara tarii s-au inregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, dintre acestia 859 optand pentru votul prin corespondenta, iar 418 pentru votul la sectia de votare.

AEP reaminteste intr-un comunicat transmis AGERPRES ca, potrivit legislatiei in vigoare, inregistrarea ca alegator prin corespondenta sau la o sectie de votare a demarat pe 1 aprilie si se va incheia odata cu expirarea a 15 zile de la data inceperii perioadei electorale.

Presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, reitereaza apelul sau catre romanii din strainatate sa opteze "cu incredere pentru votul prin corespondenta, ca modalitate sigura si comoda de vot la distanta, fara cozi, fara deplasari, fara costuri si fara riscuri, mai ales in contextul incertitudinii legate de evolutia epidemiologica a noului tip de coronavirus".

AEP mentioneaza ca a constatat, in decursul procedurilor de prelucrare a cererilor transmise pe portalul www.votstrainatate.ro, o serie de erori frecvente comise de alegatori. Astfel, AEP precizeaza ca actul de identitate romanesc utilizat la inregistrare trebuie sa fie acceptat de legislatia romaneasca - cartea de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; pasaportul simplu; pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar.

Autoritatea atentioneaza si ca certificatul de nastere si titlul de calatorie nu fac parte din categoria documentelor de identitate.

AEP precizeaza si ca actul de identitate utilizat trebuie sa fie valabil, numele si prenumele trebuie sa fie scrise intocmai ca in actul de identitate, scanul documentelor atasate trebuie sa fie complet si vizibil integral, iar documentul de sedere in strainatate trebuie sa fie prevazut in lista din Ordinul ministrului afacerilor externe 1627/2019. De asemenea, atrage atentia ca chiar daca in pasaport este mentionata tara de domiciliu sau resedinta, este necesara transmiterea unuia dintre documentele care atesta sederea in strainatate, specific pentru fiecare tara, conform Ordinul ministrului afacerior externe 1627/2019, care poate fi accesat la urmatorul link: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/ordin_1627_din_2019_anexe.pdf.

Toate informatiile privind procedura de inscriere cu una dintre cele doua optiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la urmatoarele linkuri: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta si https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie.

Intrebarile si sesizarile legate de procedura de preinregistrare si inscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#diaspora, #alegeri parlamentare, #vot prin corespondenta , #eveniment
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5