Ajutor pentru procurori in dosarul Revolutiei: Vor primi informatii din arhiva fostei Securitati

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 17:10
3316 citiri
Ajutor pentru procurori in dosarul Revolutiei: Vor primi informatii din arhiva fostei Securitati
Foto: site CNSAS (Arhiva)

Parchetul General si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) au incheiat, marti, un protocol de cooperare care prevede ca procurorii vor beneficia de informatii din arhiva fostei Securitati necesare pentru solutionarea unor dosare.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, documentul a fost semnat de procurorul general Augustin Lazar si de presedintele CNSAS, Dragos Petrescu.

In virtutea acestui protocol, Parchetul de pe langa ICCJ va putea solicita CNSAS documente si informatii provenind din arhiva fostei Securitati cu privire la actiunile represive sistematice, desfasurate prin incalcarea drepturilor fundamentale ale omului de catre organele de represiune in timpul regimului comunist, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Sunt vizate actiunile la care au participat direct angajati ai Securitatii si Ministerului de Interne, fiind indreptate impotriva cetatenilor romani care au savarsit fapte sau au exprimat opinii considerate ostile statului comunist.

De asemenea, Ministerul Public va avea acces la ordine, directive, norme de lucru interne sau alte documente similare relevante pentru stabilirea competentelor si responsabilitatilor care revin participantilor la evenimentele din decembrie 1989.

Protocolul de cooperare mai vizeaza si documentele cu privire la supravegherea informativa a populatiei, la finele anilor '80, precum si relatia cu Securitatea a persoanelor (civili sau gradati) care au participat in mod direct la desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989.

Parchetul General arata ca necesitatea semnarii acestui document este justificata de complexitatea deosebita a cauzelor care formeaza obiectul dosarelor penale privind incalcarea drepturilor omului in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 si cele privind faptele savarsite in timpul Revolutiei din decembrie 1989, cauze aflate in curs de solutionare si in care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii.

Presedintele Klaus Iohannis a discutat la Cotroceni cu procurorul general pe tema solutionarii cu celeritate a dosarelor Mineriadei si Revolutiei. "Ne-am fixat sa ajungem la finalizare cu dosarul Mineriadei spre sfarsitul anului, iar cu dosarul Revolutiei ne vom apropia de anul viitor", a declarat procurorul general, Augustin Lazar.

CNSAS este institutia care detine si gestioneaza documente privind modul de organizare si functionare a Securitatii si Ministerului de Interne, precum si alte informatii relevante pentru cele doua dosare.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#protocol Parchet CNSAS dosare comunism, #dosarul Revolutiei , #CNSAS