Agentia Nationala Antidrog: Drogurile de tip "crocodil" nu au ajuns in Romania

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 22:48
2936 citiri
Agentia Nationala Antidrog: Drogurile de tip "crocodil" nu au ajuns in Romania
Foto: Arhiva

In Romania nu au fost inregistrate cazuri confirmate nici toxicologic, nici criminalistic de consum al drogurilor de tip "crocodil", calmeaza spiritele reprezentantii Agentiei Nationale Antidrog (ANA).

"Avand in vedere relatarile mass-media din ultimele zile cu privire la aparitia in Romania a consumului drogului cunoscut sub denumirea de "crocodil", Agentia Nationala Antidrog precizeaza ca in tara noastra nu au fost inregistrate cazuri confirmate nici toxicologic, nici criminalistic", se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale Antidrog (ANA) remis, luni, Ziare.com

In conditiile in care dezomorfina poate fi sintetizata din codeina, ANA face un apel direct catre unitatile farmaceutice privind respectarea intocmai a circuitului legal al acestei substante.

Prefectul Capitalei: Am confiscat etnobotanice care ar putea sa drogheze tot orasul

Consumul acestui tip de drog a fost semnalat pentru prima oara in Rusia si exista suspiciunea ca se utilizeaza si in Germania, fapt insa neconfirmat pana in prezent.

Substanta activa a acestui drog - dezomorfina - a fost sintetizata pentru prima data in anul 1932, in Statele Unite ale Americii, in vederea utilizarii medicale. In urma studiilor realizate, a reiesit faptul ca aceasta substanta are un efect analgezic, de 8 - 10 ori mai puternic decat al morfinei si cu o toxicitate de 3 ori mai mare decat a acesteia, cu efecte nocive asupra sanatatii umane.

Ca urmare a acestor studii, dezomorfina a fost supusa controlului international, fiind clasificata ca substanta stupefianta, fara uz medical. In legislatia din Romania substanta face parte din Tabelul nr. 1 din Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope.

"De asemenea, consumatorii de droguri sunt sfatuiti sa se adreseze pentru urgente sau alte tipuri de asistenta medicala, psihologica si sociala, doar institutiilor autorizate. Agentia promoveaza, prin specialisti, aceste tipuri de servicii integrate, in cadrul centrelor de prevenire, evaluare si consiliere antidrog si a centrelor de asistenta integrata in adictii.

A crescut consumul de droguri - etnobotanicele sunt inca la moda

Pentru detalii suplimentare privind prevenirea consumului de droguri si asistenta integrata a consumatorilor de droguri, se poate accesa site-ul institutiei noastre - www.ana.gov.ro - sau suna la Tel - Verde: 0800 8 700 700, intre orele 08.00 - 16.00", se mai arata in comunicatul ANA.

Totodata, Agentia Nationala Antidrog da asigurari ca toate institutiile statului cu atributii in domeniul antidrog sunt pregatite in acest moment sa monitorizeze si sa combata eventuala aparitie a acestui drog in Romania.

A.T.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#consum droguri Romania, #droguri crocodil, #Agentia Nationala Antidrog , #consum de droguri