AFP scrie despre oile de la Deveselu: Un inamic neasteptat pentru militarii americani

Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 14:00
6575 citiri
AFP scrie despre oile de la Deveselu: Un inamic neasteptat pentru militarii americani
Foto: Arhiva Facebook/ Naval Support Facility Deveselu

Este una din cele mai strategice baze militare americane din Europa, insa a dat peste un inamic neasteptat: oile.

Comandamentul bazei de la Deveselu, din sudul Romaniei, a intrat intr-o disputa cu crescatorul unor oi care ii perturba instalatiile militare, comenteaza marti agentia France Presse.

Cele circa 250 de oi ale lui Dumitru Bleja "au pascut fara probleme" timp de multi ani, inainte ca venirea americanilor, la sfarsitul lui 2013, sa puna capat acestei vieti pasnice, povesteste pentru AFP Alexandru Damian, primar al micii comune Stoenesti, de langa Deveselu, in campia dunareana.

Insa "oile nu sunt ca oamenii. Ele nu respecta regulile, intra in zona de actiune a senzorilor de securitate, ating gardul si declanseaza sistemele de alarma", explica el.

Un lucru de neconceput pentru armata americana, care a ales acest loc pentru a instala un sistem de aparare antiracheta integrat in scutul NATO din Europa, conceput pentru a intercepta rachete intercontinentale.

Prin urmare, inaltul reprezentant al SUA de la Deveselu a informat in 2014 Ministerul Apararii din Romania ca adapostul de oi situat la circa 10 metri de gard "submineaza exigentele minimale de securitate si este incompatibil" cu functionarea unor instalatii militare.

Aceasta saga judiciara in care se confrunta ministerul roman si crescatorul de oi dureaza de peste trei ani, iar miercuri cea mai inalta instanta din tara, Inalta Curte de Casatie si Justitie, ar urma sa se pronunte asupra unuia din aspectele acestui caz, mai comenteaza AFP.

Potrivit primarului, Dumitru Bleja a achizitionat in 2007 aproape un hectar de teren langa baza de la Deveselu, iar un an mai tarziu a construit un adapost pentru oile sale, inainte de inceperea lucrarilor la scut. Insa, recunoaste el, barbatul nu a obtinut - si nici nu a cerut - autorizatie de constructie asa cum prevede legislatia.

La plangerile depuse de autoritatile romane, ciobanul in varsta de 63 de ani a raspuns cu propriile plangeri: el cere daune de 18.000 de euro in cazul demolarii adapostului, care masoara 132 de metri patrati.

In opinia lui Damian, situatia este "stanjenitoare". "Am semnat un tratat cu americanii si trebuie sa il respectam", spune primarul.

Fara a comenta acest dosar, SUA saluta "parteneriatul puternic si neintrerupt cu aliatii romani, care permite continuarea operatiunilor" la baza de la Deveselu, potrivit unui purtator de cuvant al comandamentului sistemului naval american din Europa, Africa si Asia de Sud-Vest, Tim Pietrack.

Baza de la Deveselu, care face parte din scutul NATO, a fost inaugurata in mai 2016, starnind furia Rusiei, care o considera o amenintare la adresa securitatii sale. Construirea sa a costat circa 800 de milioane de dolari.

La Stoenesti, localnicii se tem sa vorbeasca, "pentru a nu avea probleme" cu Bleja, insa multi dintre ei considera ca edilul este vinovat in acest caz.

"Chiar si atunci cand este vorba de construirea unei simple autostrazi, oamenii trebuie sa accepte conditiile autoritatilor" insarcinate cu exproprierile, spune patronul unui bar.

"Nu putem insista sa facem lucrurile doar cum vrem. Proprietarul trebuie sa ajunga la un acord cu unitatea militara si cu primaria", spune o pensionara, Nicoleta Nacu, in varsta de 69 de ani. "In plus, despagubirile pe care el le cere sunt exagerate, deoarece pana la urma adapostul nu este atat de mare", adauga ea.

Un consilier local il acuza pe Bleja ca a cumparat acel teren si ca a construit adapostul "doar pentru a obtine despagubiri importante din partea americanilor".

"Exclus", raspunde avocatul crescatorului de oi, Serban Dinu. "Nimeni nu stia in 2007 ca Deveselu va fi ales pentru a gazdui scutul", spune el pentru AFP.

In asteptarea verdictului, Bleja, care a refuzat sa dea interviu, s-a retras cu oile sale la Caracal, orasul sau natal situat la circa 15 kilometri de Stoenesti, incheie agentia franceza de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#oi militari americani Deveselu, #scut Deveselu militari americani oi , #antiracheta