AFP: Romanii din Zimnicea regreta comunismul. Soarta lor e in mainile lui Ioan Niculae

Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 12:09
9924 citiri
AFP: Romanii din Zimnicea regreta comunismul. Soarta lor e in mainile lui Ioan Niculae
Foto: L\'Express

La 25 de ani de la executarea dictatorului Nicolae Ceausescu, viata in micul oras port romanesc Zimnicea este definita prin saracie, coruptie si falimente industriale.

Romania, a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, comemoreaza la mijlocul lunii decembrie rasturnarea regimului totalitar al lui Ceausescu, executat in ziua de Craciun, in anul 1989. In acea revolutie au murit o mie de romani, aminteste AFP, citata de L'Express, care a realizat un reportaj in orasul de la malul Dunarii.

In Zimnicea, oras aflat in sudul tarii, cu 15.000 de locuitori, persoanele intervievate de jurnalistii straini afirma, in ciuda brutalitatii regimului comunist, ca regreta viata de dinainte de 1989.

"Sub comunism, toata lumea a avut un loc de munca", este fraza cel mai des rostita de cei din Zimnicea.

De la balconul Primariei, cu vedere la piata principala a orasului, primarul social-democrat Petrica Parvu prezinta cateva cladiri publice, acum inchise, care au fost candva mandria orasului Zimnicea.

Petrica Parvu, in varsta de 60 de ani, vorbeste cu nostalgie de uzinele construite in perioada comunismului, in care lucrau mai mult de 8.000 de persoane.

"Dupa 1990, a fost inceputul marii drame nationale. Fabricile au fost inchise, iar angajatii disponibilizati", a declarat primarul pentru AFP. In prezent, doar 3.500 de persoane sunt angajate in oras.

"Toata zona industriala a fost distrusa", se plange Viorica Ghicea, o pensionara de 69 ani. "Inainte de 1989, oamenii isi primeau salariul la fiecare doua saptamani, elevii aveau manuale gratuite", isi aminteste ea.

Ca si alte orase din Romania, Zimnicea a fost victima "unei dezvoltari aberante" inainte de 1989, spune economistul Otilia Nutu. In functie de sprijinul statului, companiile "au fost condamnate la faliment", dupa caderea regimului, a declarat ea pentru AFP.

Capitalism romanesc

Astazi, soarta orasului este, mai mult sau mai putin, in mainile unei singure persoane: Ioan Niculae, cel mai bogat om din Romania, miliardar in euro, nascut in Zimnicea.

Sigla conglomeratului agro-industrial detinut de el, InterAgro, este omniprezenta pe strazi. Multe familii au un membru in randul angajatilor lui Niculae, multi dintre ei fiind platiti cu aproximativ 200 de euro pe luna.

Nasul fiicei primarului, magnatul a cumparat in conditii suspecte si pentru sume modice, conform criticilor sai, doua dintre fabricile vechi ale orasului, scriu jurnalistii AFP. Una a fost inchisa, cealalta functioneaza la minimum, dar pe terenurile pe care le detine au fost ridicate mai multe companii profitabile.

"Da, orasul este dependent in mare masura de domnul Niculae", recunoaste Petrica Parvu, dar, spune el, "este un lucru bun, pentru ca grupul sau plateste taxe si impozite".

Evolutia lui Ioan Niculae ilustreaza "originalitatea" capitalismului romanesc bazat pe ajutor de stat, a declarat Otilia Nutu, care remarca faptul ca "este anormal ca cel mai bogat om primeste subventii".

Patronul InterAgro se afla acum in atentia justitiei: Parchetul a deschis pe numele sau o ancheta pentru spalare de bani. O posibila condamnare a sa ar provoca un adevarat cutremur in Zimnicea.

Istoria orasului a fost marcata in mod ciudat de un adevarat cutremur mare, in 1977, seism ce a provocat mai mult de 1.500 de decese in tara. Zimnicea a beneficiat de un program de reconstructie pentru centrul orasului, care nici pana acum nu a fost finalizat.

De fapt, o mare parte din distrugeri a fost opera prim secretarului local al partidului. Potrivit informatiilor descoperite dupa 1989, el a exagerat cu amploarea pagubelor. Cand Nicolae Ceausescu s-a hotarat sa mearga acolo, el a trimis rapid buldozere sa demoleze casele din centrul orasului care au scapat de cutremur.

Mariana, casnica, locuieste cu sotul ei si fiul lor intr-una din aceste cladiri din centru, neterminate. Nu au apa calda, se incalzesc cu lemne, la o soba improvizata.

"Viata este grea, dar alte familii sunt si mai sarace", a spus ea, ducand la gunoi niste carpe pe care sotul ei le-a luat de pe strada in "speranta ca vor servi la ceva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#romani comunism, #romani Zimnicea regret comunism, #romani Nicolae Ceausescu, #Revolutie 1989 , #comunism