Cum se fură peste 7 milioane de lei din fonduri europene. Un afacerist și fiica acestuia, trimiși în judecată de DNA

Autor: N.G.
Marti, 07 Decembrie 2021, ora 19:23
5834 citiri
Cum se fură peste 7 milioane de lei din fonduri europene. Un afacerist și fiica acestuia, trimiși în judecată de DNA
Dosarul a fost instrumentat de procurori DNA

Un om de afaceri din Oradea şi fiica acestuia au fost trimişi în judecată de procurori DNA pentru o fraudă din fonduri europene în valoare de peste 7 milioane de lei.

Otto Bosnyak şi Beatrix Bosnyak sunt acuzaţi că au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile pentru achiziţia unui utilaj industrial, care nu a fost cumpărat niciodată.

În martie 2021, afaceristul a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurori DNA Oradea. Asociat în cadrul unei societăţi comerciale, bărbatul este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi societatea în care era asociat şi inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat ‘Achiziţionare instalaţie de cracare termică de deşeuri de cauciuc, localitatea Rupea, judeţul Braşov’.

În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop ‘justificarea’ achiziţionării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societăţii respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată”, se arată în comunicat.

Conform procurorilor, după mai multe „reparaţii şi îmbunătăţiri” efectuate la firme din spaţiul intracomunitar, „utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societăţii care încheiase iniţial contractul de finanţare”. „În realitate, utilajul industrial ‘nou’, în valoare de 7.378.003 lei (achitaţi din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziţionat niciodată”, precizat DNA la momentul reţinerii afaceristului.

Firma care a încheiat contractul de finanţare cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională ”Centru” din Alba Iulia este Pyrocolect SRL. Firma cu sediul în Bucureşti se află din martie 2021 în procedură de faliment. Iniţial, sediul societăţii era în Oradea. Dosarul de corupție a fost înregistrat pe 2 decembrie 2021 la Tribunalul Alba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Aflat în vizită oficială în Qatar, alături de premierul Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, a fost din nou victima unui deepfake. Noua tentativă de fraudă folosește numele şi imaginea...
Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Petre Ion Barbu, primarul comunei Vinţu de Jos, din judeţul Alba, a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei sale, a anunțat marţi după-amiază, 16 aprilie, Poliţia judeţeană...
#DNA, #frauda, #fonduri europene, #afacerist, #jduecata, #Alba , #DNA