Un "influencer" a luat o șpagă de 150.000 de euro folosind numele lui Marcel Vela. Avea legături puternice la vârful PNL

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Joi, 28 Octombrie 2021, ora 17:22
5890 citiri
Un "influencer" a luat o șpagă de 150.000 de euro folosind numele lui Marcel Vela. Avea legături puternice la vârful PNL
Adrian Gheorghe Rafael a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu suspendare FOTO Poliția Română

Răsturnare de situație în dosarul de trafic de influență a lui Adrian Rafael Gheorghe, un liberal acuzat că a luat o mită de 150.000 de euro în numele lui Marcel Vela, pe vremea când parlamentarul PNL era primar în Caransebeș.

Condamnat în primă instanță la închisoare cu suspendare, Adrian Rafael Gheorghe a primit în final o pedeapsă cu executare, fiind dat în urmărire pentru executarea pedepsei.

Curtea de Apel București a pronunțat în 25 octombrie 2021 sentința finală în dosarul de trafic de influență în care a fost trimis în judecată Adrian Rafael Gheorghe, acuzat de trafic de influență după ce a luat o șpagă de 150.000 de euro pentru a rezolva o licitație la Primăria Caransebeș, condusă de Marcel Vela.

Adrian Rafael Gheorghe a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că „ar fi pretins unui om de afaceri o sumă de bani neprecizată, reprezentând 10% dintr-un contract de achiziţii ce urma să fie atribuit prin licitaţie internaţională organizată de o primărie de municipiu din zona de frontieră şi, ulterior, ar fi primit suma de 150.000 euro”.

„Banii ar fi fost pretinşi şi primiţi (în perioada 26 februarie 2013 – 16 aprilie 2015) în schimbul presupusei influenţe pe care inculpatul, persoană fără calitate specială, ar fi promis că o va exercita asupra primarului (n.a. Marcel Vela) şi a unor funcţionari publici din primărie (n.a. Primăria Caransebeș), astfel încât societatea omului de afaceri să fie favorizată la licitaţie prin introducerea unor condiţii restrictive în documentaţia de atribuire, care i-ar fi dezavantajat pe competitori, iar ulterior, în derularea contractului, să fie aprobată documentaţia de care depindea efectuarea plăţilor sumelor facturate către primărie”, a mai transmis DNA.

Motivele condamnării cu executare

La proces, Gheorghe Adrian Rafael, un personaj discret despre care procurorii DNA aveau să afle că are legături puternice la vârful PNL, în telefonul său fiind găsite fotografii cu lideri importanți ai PNL, inclusiv cu Marcel Vela, a recunoscut acuzațiile aduse și a optat pentru judecată în procedură simplificată, pe baza probelor din rechizitoriu. În primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat pe Gheorghe Adrian Rafael la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

Ulterior, în urma apelului judecat la Curtea de Apel București, pedeapsa de trei ani a fost menținută, dar judecătorii au dispus ca aceasta să fie executată în detenție.

„Curtea apreciază că în condițiile în care inculpatul a dat dovadă de o periculozitate sporită (relevată de comiterea faptei atât prin pretindere, cat si prin primire, de suma mare de bani obținută, stabilita într-un procent din cuantumul contractului, inițiativa a aparținut inculpatului care a solicitat martorului denunțător să găsească o societate comercială cu care să participe la licitație, aspecte de natură a indica faptul că era o modalitate de lucru folosită frecvent, de faptul că inculpatul a pretins banii pentru a trafica influența asupra unui primar în scopul câștigării unei licitații internaționale și care viza siguranța frontierei, că scopul traficării influenței a fost atins, licitația a fost câștigată de societatea pentru care s-a făcut traficul de influență prin introducerea de cerințe tehnice restrictive în documentația de atribuire, în detrimentul altor societăți care au participat la procedură și care ar fi îndeplinit condițiile legale în lipsa acestei intervenții, iar inculpatul a primit suma de bani pretinsă), de reacția dură pe care autoritățile trebuie să o aibă în raport de fenomenul corupției, o plagă a societății românești, nu se poate afirma că simpla pronunțare a condamnării constituie un avertisment suficient pentru inculpat și că acesta nu va mai săvârși infracțiuni, chiar și în lipsa executării pedepsei în regim închis, nefiind suficientă o libertate supravegheată”, se arată în sentința Curții de Apel București, care este definitivă.

Judecătorii au mai arătat că „inculpatul este integrat social, însă acest lucru nu l-a împiedicat să obțină sume mari de bani prin folosirea influenței asupra unor persoane cu funcții publice și să contribuie la menținerea flagelului corupției societății românești”.

„Atât inculpatul, cât și persoanele care obțin funcții publice trebuie să înțeleagă faptul că obținerea unei astfel de funcții nu este o modalitatea de suplimentare a veniturilor în mod fraudulos, prin exploatarea ilegală a atribuțiilor aferente și a relațiilor dintre membrii aceluiași partid politic, ci reprezintă o materializare a autorității statului, căreia trebuie să i se arate respectul cuvenit, în primul rând prin respectarea valorilor sociale ocrotite de normele de drept”, se mai arată în sentința Curții de Apel București.

Marcel Vela, martor în dosar

Fostul primar al Caransebeșului, despre care o martoră, consultant în proiectul european pentru care s-a făcut traficul de influență, a spus că i l-a prezentat pe Adrian Rafael Gheorghe, a fost audiat ca martor, negând categoric că i l-ar fi prezentat pe Gheorghe Adrian Rafael consultantei, susținând doar că este posibil să fi discutat despre proiectul Primăriei Municipiului Caransebeș într-un cadru mai larg în prezența lui Adrian Gheorghe Rafael”. Discuțiile ar fi fost legate de intențiile lui Sebastian Ghiță de a câștiga proiectul printr-o firmă interpusă.

Potrivit adevarul.ro, în privința lui Gheorghe Adrian Rafael, Vela a declarat că l-a cunoscut „prin intermediul unor prieteni comuni de la PNL și că știe despre acesta că se ocupă cu afaceri imobiliare și, de asemenea, că a deținut în cadrul Partidului Național Liberal funcția de secretar zonal/regional la nivelul unui sector din București”.

Vela a mai spus că a fost împreună cu Gheorghe Adrian Rafael la congresele Partidului Popular European, organizate la Madrid și Malta și că „discută ocazional prin telefon cu acesta despre vacanțe ori sondaje electorale, primind totodată de la acesta știri despre evenimente politice ori glume din mediul online”. De altfel, în telefonul lui Gheorghe Adrian Rafael au fost găsite fotografii cu liberali de frunte, inclusiv cu Marcel Vela.

Procurorii DNA au arătat în dosar că „lipsește orice element probatoriu care să conducă la concluzia că martorul Vela Ion Marcel a beneficiat integral sau parțial de suma de 150.000 de euro”.

Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Arestarea ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, reflectă lupta pentru resurse și influență în cadrul elitei ruse, pe măsură ce începe noul mandat prezidențial al lui Putin,...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#marcel vela, #trafic de influenta, #mita, #dosar, #coruptie , #justitie