Acuzatii fara precedent din partea medicilor de la Salvare: Ambulantele din Bucuresti duc oameni cu pile in strainatate

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 16:02
6151 citiri
Acuzatii fara precedent din partea medicilor de la Salvare: Ambulantele din Bucuresti duc oameni cu pile in strainatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii si soferii ambulantelor sustin ca exista cazuri in care anumiti oameni cu influenta sunt transportati cu salvarea in strainatate, fara sa fie urgente sau cazuri sociale, iar acest lucru este ilegal.

Acuzatiile au fost publicate de jurnalistul Catalin Tolontan pe site-ul sau, joi, dupa ce managerul Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a anuntat ca medicul care a ajuns primul cu salvarea la Ioan Gyuri Pascu, in noaptea in care artistul a murit, a fost sanctionat pentru ca nu a respectat regulile interne.

Jurnalistul precizeaza ca informatiile i-au fost dezvaluite de anumiti medici in vara, de atunci el strangand date pentru a publica o noua ancheta.

"Pile care nu sunt cazuri sociale sunt dusi cu ambulanta in strainatate pe bani negri", au declarat medici intervievati de Tolontan inainte de moartea lui Ioan Gyuri Pascu, mai exact in luna iulie.

Mai multi soferi si medici sustin ca au fost pusi de Alis Grasu sa transporte pacienti "din familia unui multimilionar, un mare avocat, un procuror si o persoana din conducerea unei mari firme private", chiar daca acestia nu aveau o urgenta si nici nu erau cazuri sociale.

Alis Grasu a negat pentru sursa citata acuzatiile, spunand ca astfel de transporturi se fac doar "la cererea Ministerului Sanatatii si cu aprobarea DSU (Departamentului pentru Situatii de Urgenta - n.red) ".

Primele declaratii despre neregulile din Serviciul de Ambulanta au fost facute la inceputul lunii iulie, cand Gazeta Sporturilor facea o investigatie despre faptul ca institutia condusa de Alin Grasu a atribuit un contract in valoare de doua milioane de euro pentru reparatia masinilor, unei firme al carei proprietar este prieten cu fiul directoarei. In plus, atunci se vorbea ca banii platiti de cetateni pentru serviciul de urgenta ar fi fost folositi pentru a achita creditul luat de compania respectiva.

"Este complet in afara legii sa transformi ambulanta de 112 in taxi medical pentru oamenii care-si permit sa-ti dea tie niste bani la negru plus sa achite motorina si diurna", au declarat atunci pentru sursa citata angajati ai Ambulantei Bucuresti-Ilfov.

Tolontan a cerut explicatii si de la Ministerul Sanatatii si cineva din interiorul institutiei ar fi avertizat-o pe Alis Grasu, care in aceeasi zi a cerut documentele "ca sa vada care-i acoperirea in acte", sustin surse din cadrul serviciul de urgenta.

Acum, Grasu a dat lamuriri pe acest subiect: "Da, m-am uitat pe documente pentru ca mi s-au cerut de la Ministerul Sanatatii situatia acestor transporturi. De altfel, Ministerul Sanatatii stie foarte bine despre aceste transporturi, care se fac la cererea sa si cu aprobarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta".

Medicii sunt revoltati ca tot "unul de-al lor" a fost sanctionat in cazul mortii lui Gyuri Pascu

Dupa ce medicul care a ajuns primul cu salvarea la Ioan Gyuri Pascu, in noaptea in care artistul a murit, a fost sanctionat pentru ca nu l-a tratat pe acesta conform regulamentului intern, medicii au revenit cu noi dezvaluiri.

"E timpul sa se afle adevarul despre Ambulanta si sa nu platim noi, medicii, cazul Gyuri Pascu, iar conducerea sa scape cu toate murdariile pe care le face aici!", a spus un doctor.

Medicii sustin ca Ambulanta a ajuns un loc de afaceri private, iar asta pune in pericol vietile pacientilor care chiar au nevoie de ajutor.

"De cand a venit Alis Grasu ca sefa, anumiti soferi de incredere, selectati de directoare, fac transporturi externe cu pacienti. Acesti pacienti fie sunt dusi la tratament in strainatate, fie sunt adusi de acolo. (...)

Acum vedem cum, in cazul Gyuri Pascu, directoarea arunca totul pe medic, spunand ca 'actul medical este 100% raspunderea medicului' si ca astea sunt resursele. Pai daca resursele nu sunt puse sa faca lucruri pentru pile, poate ca raman mai multe pentru pacienti, nu? (...) Ambulanta a ajuns loc de afaceri private, asta s-a intamplat si acest lucru demotiveaza oamenii si pune in pericol pacientii", a declarat un medic.

Transporturile sunt secrete

Medicul sustine ca tariful pentru un transport este de 2.000-3.000 de euro, iar "banii se dau cash direct la directoare, fara ca soferii sau eventualul asistent sau medicul insotitor sa ii vada". Astfel de transporturi sunt "secrete, pentru ca un om obisnuit nu stie de ele", a mai mentionat medicul.

Iar beneficiarii ar fi "oameni cu bani si influenta" din Romania, care, in loc sa dea mai multi bani pentru o ambulanta privata, apeleaza (ilegal) la serviciul de stat, pentru ca deplasarile in strainatate se fac doar cand vine vorba de urgente sau cazuri sociale.

In ultimii trei ani, au fost facute 13 transporturi in afara tarii, inclusiv in Germania, Italia, Austria, Turcia si Grecia, potrivit managerului Alis Grasu.

Un medic intrebat cum se justifica in acte aceste deplasari a raspuns ca "asta nu stim noi, va dati seama. Noi suntem pusi sa le facem. Uneori, ni se da diurna, alteori nu. Mai luam un ban sau nu, depinde de caz. Cine le acopera si cum, nu stim".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ambulanta folosita ilegal, #ambulanta persoane influente , #ambulanta