Acordul privind scutul antiracheta a fost parafat, negocierile s-au incheiat

Marti, 07 Iunie 2011, ora 11:32
1416 citiri
Acordul privind scutul antiracheta a fost parafat, negocierile s-au incheiat
Foto: Arhiva

Secretarul de stat Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretar de stat american pentru controlul armamentelor si securitate internationala, au parafat luni, la Washington, textul Acordului pentru amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania, etapa care marcheaza incheierea fazei de negociere.

Bogdan Aurescu, seful echipei de negociatori romani, se afla in vizita oficiala de lucru la Washington, prilej cu care a avut o prima serie de intalniri si cu Ellen Tauscher, dar si cu Frank Rose, asistentul adjunctului secretarului de stat pentru politica de aparare si operatiuni de verificare, discutiile axandu-se pe discutarea problematicii conexe incheierii Acordului, in conditiile in care, cu prilejul celei de-a saptea runde de negociere (4 mai 2011, Bucuresti), textul Acordului a fost finalizat la nivelul echipelor de experti, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

In intalnirile cu cei doi oficiali americani, seful si, respectiv, adjunctul sefului echipei americane care a negociat Acordul, au fost discutate etapele ramase pana la semnarea Acordului si inceperea procesului de ratificare.

Cele doua parti au procedat la realizarea ultimelor corecturi tehnice ale Acordului, respectiv la compararea textelor in cele doua limbi (romana si engleza).

Parafarea acordului este un moment procedural prealabil semnarii si distinct de aceasta, se mai precizeaza in comunicatul MAE.

Ellen Tauscher i-a multumit omologului sau roman pentru atmosfera deosebit de constructiva, in spiritul relatiei de Parteneriat Strategic, in care s-au desfasurat negocierile. Bogdan Aurescu a multumit la randul sau delegatiei americane de negociatori si a aratat: "Acest proiect strategic deosebit de important subliniaza si confirma nivelul de excelenta al Parteneriatului dintre Romania si Statele Unite, un parteneriat durabil si dinamic, cu multiple beneficii reciproce pentru cetatenii nostri. Astazi, prin parafarea Acordului, am mai parcurs o etapa importanta spre intrarea in vigoare a acestui instrument juridic."

Cei doi oficiali au mai abordat diverse alte probleme legate de dezvoltarea sistemului antiracheta al NATO, in conformitate cu deciziile Summit-ului NATO de la Lisabona, precum si posibilitatile de cooperare in acest domeniu cu alte state partenere, inclusiv Rusia. A fost efectuat un schimb de vederi privind perspectivele reuniunii ministrilor apararii ai NATO din aceasta saptamana.

Libia, Transnistria si Visa Waiver, pe agenda discutiilor

Programul vizitei a continuat cu intalniri de lucru cu alti doi responsabili de rang inalt din Departamentul de Stat. Intalnirile au oferit ocazia abordarii relatiei bilaterale romano-americane si discutarii posibilitatilor concrete de substantializare si intarire a Parteneriatului Strategic dintre cele doua state dintr-o perspectiva ce vizeaza intregul spectru de domenii de interes comun, de la dimensiunea militaro-strategica la cea a relatiilor economice, stiintifice, de cercetare, educationale, inter-umane etc.

Au mai fost analizate evolutiile din vecinatatea Aliantei, inclusiv cele din regiunea extinsa a Marii Negre, precum si aspecte de natura operationala legate de misiunile in curs ale NATO. Un loc important a fost alocat evaluarii situatiei din Republica Moldova in contextul recentelor alegeri locale, respectiv cu privire la conflictul din Transnistria.

A fost efectuat de asemenea un schimb de vederi privind situatia din Libia.

In cadrul tuturor intrevederilor, Bogdan Aurescu a ridicat problema admiterii Romaniei in programul Visa Waiver, inclusiv in contextul noii legislatii promovate in Congres, care urmareste inlocuirea criteriului ratei de refuz cu cel al ratei de sedere.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#acord scut antiracheta, #parafat scut antiracheta Romania , #antiracheta