Acordul cu SUA privind amplasarea scutului in Romania va fi prezentat public

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 09:16 970 citiri

Ministerul roman de Externe va prezenta public, vineri, textul Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania, document semnat la Washington in urma cu zece zile.

Prezentarea va fi deschisa de catre ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, printr-o evaluare a importantei politice a Acordului, urmata de prezentarea tehnica a documentului, realizata de secretarul de stat Bogdan Aurescu, cel care a condus echipa negociatorilor romani.

Presedintele Traian Basescu declara, miercuri, la TVR, ca acordul cu SUA privind scutul antiracheta va fi desecretizat in curand in integralitate, dupa ce se va conveni aceasta cu Departamentul de Stat. Intrebat daca documentul va fi desecretizat complet sau daca exista anexe ce vor fi pastrate secrete, seful statului a subliniat: "Nu exista. Va garantez ca nu exista niciun act aditional secret la acordul care va fi public", a precizat presedintele.

Traian Basescu a explicat ca ambele tari castiga securitate de pe urma acestui acord, ce va trece prin Legislativele SUA si al Romaniei.

"Sistemul care se amplaseaza e unul antiracheta, defensiv, destinat sa loveasca rachete balistice care ar fi lansate impotriva teritoriului Romaniei, impotriva a parte din teritoriului aliat din interiorul UE sau impotriva SUA. Daca venim in zona politica, e un document oficial care, in preambul vorbeste de parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, e un document juridic care va trece prin Parlamentul SUA si Parlamentul Romaniei, urmand a fi ratificate ca legi", a aratat seful statului.

Acordul privind scutul antiracheta a fost semnat la 13 septembrie, la Washington, de catre ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat american Hillary Clinton, cu ocazia vizitei de lucru pe care seful statului roman a efectuat-o in capitala americana.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News