Cum s-a produs accidentul de avion de la Chitila soldat cu rănirea gravă a două persoane. Pilotul are 72 de ani și a scăpat cu viață după două prăbușiri

Autor: N.G.
Luni, 18 Octombrie 2021, ora 03:05
5762 citiri
Cum s-a produs accidentul de avion de la Chitila soldat cu rănirea gravă a două persoane. Pilotul are 72 de ani și a scăpat cu viață după două prăbușiri
Aeronava ultraușoară, după probușire. Foto: ISU București-Ilfov

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a emis raportul preliminar cu privire la accidentul de avion produs pe data de 10 august 2021 în zona Chitila.

La manșa aeronavei ultraușoare se afla Nicolae Cincă, un om de afaceri pasionat de avioane. În anul 2014, bărbatul a mai trecut printr-o astfel de experiență, de această dată în Giurgiu, tot cu o aeronavă ușoară. Alături de el, se mai afla un bărbat de 38 de ani. Avionul de mici dimensiuni a pierdut brusc din altitudine și s-a prăbușit pe câmp, în zona localității Chitila.

Victimele zburau cu un avion care ar aparține companiei Ovo Design, o companie care produce mobilă de lux. Aeronava, produsă în 2014, era una robustă, ultraușoară și ultraperformantă, folosită în mod normal pentru zborurile de antrenament, civile sau militare.

Potrivit AIAS, pilotul aeronavei ultraușoare Pipistrel Alpha Trainer, având la bord un pasager, a planificat să efectueze un zbor privat, după reguli VFR (Visual Flight Rules) pe ruta Chitila – Vânătorii Mici – Chitila. Terenul de zbor de pe care urma să decoleze aeronava este poziționat în interiorul zonei de control (CTR) a Aeroportului București - Băneasa (LRBS).

”Vânt la aerodrom cu patru noduri”

În jurul orei 11:50, acesta a luat legătura prin intermediul telefonului cu controlorul de trafic aerian din TWR Băneasa (turnul de control al LRBS) pentru a se informa în legătură cu planul de zbor depus, în vederea începerii activității de zbor, acesta fiind informat despre existența, în sistemul de informare a zborurilor, a planului de zbor depus.

Foto: aias.gov.ro

După decolare, la ora 12:00:44, a intrat în legătură radio cu controlorul de trafic aerian din TWR Băneasa, pentru informarea acestuia despre începerea activității de zbor și intenția deplasării către partea de vest a CTR, respectiv până la localitatea Vânătorii Mici, după care urma să revină la terenul de zbor în vederea aterizării.

Zborul a fost executat la înălțimi cuprinse între 80 și 150 m (260 – 490 ft) față de sol. La ora 12:06:33, pilotul a informat controlorul de trafic aerian din TWR Băneasa că se află în zbor de apropiere către teren în vederea aterizării. Acestuia i-au fost comunicate condițiile meteorologice “vântul la aerodrom 090 grade cu patru noduri”, a primit aprobare de continuare a zborului și a fost rugat să ia legătura telefonic cu controlorul de trafic aerian din TWR Băneasa după aterizarea și oprirea aeronavei la terenul de zbor.

La ora 12:06:46 pilotul confirmă instucțiunile primite, însă la ora 12:15 aeronava s-a prăbușit. Pilotul și pasagerul au fost scoși din aeronavă de către echipajul de descarcerare sosit la locul accidentului și datorită rănilor grave au fost transportați la spital.

Foto: aias.gov.ro

Licența pilotului este pentru aeronave ultraușoare motorizate și era în termen de valabilitate la momemntul producerii accidentului. Avionul avea un număr de 58 de ore și 35 de minute de zbor.

Informații despre aeronavă

Pipistrel ALPHA Trainer este o aeronavă ultraușoară motorizată, cu două locuri cote-a-cote, construită din materiale compozite. Aeronava are aripă parasol (aripa montată sus), rigidizată în consolă și ampenaj convențional în T. Trenul de aterizare este de tip triciclu cu roată de bot orientabilă prin intermediul palonierului.

Aeronava este echipată cu un motor Rotax 912 UL și este prevăzută cu parașută balistică de salvare. Viteza maximă este de 120 kts, iar viteza de croazieră este de 100 kts.Viteza de angajare a aeronavei la o masă maximă (MTOW) de 550 kg este 43 kts fără flaps și 37 kts cu flapsurile pe poziția aterizare. Aeronava implicată în accident era dotată cu un GPS Garmin Aera 500. Comisia de investigație a reușit să recupereze datele înregistrate. La începutul acestui an proprietarul a scos-o la vânzare şi a postat anunţul pe un site de specialitate. Aparatul de zbor ar valora peste 60 de mii de euro.

Investigația acestui eveniment este în curs de desfășurare. La finalizarea acesteia, concluziile și cauza probabilă a producerii accidentului vor fi publicate în raportul final.

O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O maşină de curse a ieşit de pe traseu în timpul unei competiţii desfăşurate duminică în Sri Lanka şi a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a...
Doi morți și 15 răniți, după ce o șoferiță beată a intrat cu mașina într-o clădire unde avea loc o petrecere, în SUA VIDEO
Doi morți și 15 răniți, după ce o șoferiță beată a intrat cu mașina într-o clădire unde avea loc o petrecere, în SUA VIDEO
Doi copii de 8, respectiv 5 ani, au murit sâmbătă, 20 aprilie, după ce o femeie beată a intrat în viteză cu mașina într-o clădire în care avea loc o petrecere ocazionată de o zi de...
#accident, #avion, #Chitila, #pilot, #raniti, #prabusire , #Accident avion
Comentarii