Abrogarea din scurt a recursului compensatoriu provoaca ingrijorari serioase la Strasbourg

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 17:16
5786 citiri
Abrogarea din scurt a recursului compensatoriu provoaca ingrijorari serioase la Strasbourg
Foto: Arhiva Ziare.com

Comitetul de ministri al Consiliului Europei (CoE) isi exprima "grava ingrijorare" fata de faptul ca Parlamentul Romaniei a decis "din scurt" sa adopte proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu, fara a oferi in acelasi timp o alta modalitate de compensare care sa indeplineasca cerintele CEDO, informeaza vineri intr-un comunicat forul de la Strasbourg.

Comitetul de ministri, organismul de decizie al CoE, aminteste de "vechile probleme structurale" ale Romaniei cu suprapopularea inchisorilor si conditiile de detentie inumane si degradante, mentionand totusi ca s-au obtinut progrese importante, mai ales in ce priveste reducerea supraaglomerarii centrelor de detentie.

Comunicatul Comitetului de ministri al CoE este difuzat in urma reuniunii sale din aceasta saptamana, la care s-a discutat intre altele supravegherea executarii unor decizii ale CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului), inclusiv in cazul Rezmives si altii si Bragadireanu impotriva Romaniei, in care reclamantii s-au plans in special de conditiile de detentie in diferite unitati penitenciare sau centre de retinere si arestare preventiva ale politiei.

Comitetul de ministri precizeaza in comunicat ca a avut un "schimb de opinii" cu ministrul roman al justitiei si ca a notat explicatiile date de ministru referitor la efectele contraproductive ale recursului compensatoriu, salutand faptul ca acesta s-a angajat, in numele guvernului roman, sa pregateasca si sa prezinte fara intarziere Comitetului un nou plan "comprehensiv" de actiune, care sa cuprinda si masuri de consolidare "de urgenta" a serviciilor de probatiune si, in general, de reglementare a cauzelor de baza ale "problemelor serioase" aflate la originea cazurilor discutate.

Este de importanta "extrema", mai subliniaza Comitetul, ca acest plan de actiune sa cuprinda masuri "urgente" de creare a unui nou sistem de remedii compensatorii conforme cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cu efect retroactiv, care sa acopere toate cazurile similare aflate in prezent in atentia CEDO sau care ar putea fi aduse in atentia CEDO.

Comitetul de ministri il invita, in fine, pe ministrul roman al justitiei sa revina in fata sa la urmatoarea sa reuniune, din martie 2020, pentru a-si prezenta noul plan de actiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Consiliu Ministri Strasbourg, #recurs compensatoriu CEDO , #justitie