Abandonul

Joi, 21 Mai 2020, ora 07:58
Autor: Ioana Ene Dogioiu
Abandonul

Opt din zece romani ar fi dispusi sa renunte la drepturile si libertatile lor pentru a ramane in siguranta intr-o situatie de tip COVID, dar mai putin de jumatate ar accepta sa se vaccineze impotriva coronavirusului.

Sunt concluziile unui sondaj IRES realizat in aceasta perioada si care ne arata, de fapt, care este ierarhia noastra de valori.

Exercitiul drepturilor si libertatilor presupune sau ar trebui sa presupuna o doza mare de rational si responsabilitate. Esti un om liber, cu deplina responsabilitate pentru viata ta, ceea ce inseamna nu numai ca nu accepti ca cineva sa te dirijeze, dar mai ales nu ai nevoie ca cineva sa o faca.

Ai nevoie doar de informatii corecte, de recomandari pertinente pentru ca, liber fiind, sa stii sa ai grija de tine.

Pare ca romanii nu isi doresc asa ceva. Pare ca sentimentul de siguranta nu vine din informatia corecta, ci din constrangere. Stie altul ce e mai bine pentru noi, nu trebuie sa gandim, nu trebuie sa ne purtam singuri de girja. Care altul? Imens paradox! Statul in care, conform aceluiasi sondaj IRES, peste 60% nu au incredere si despre care jumatate cred ca a ascuns informatii esentiale in aceasta criza.

In paranteza fie zis, o parte dintre cei care acum nu au nicio problema sa se dea pe mana tatucului erau primii care multumeau CCR ca a inlaturat cizma binomului si tineau cu dintii la libertatea de a cumpara cartele pre-pay anonime.

In schimb, singura cale de a obtine singuranta neinfectarii, adica vaccinul, este respinsa de peste jumatate, 6 din 10. De ce? Pentru ca, asa cum spuneam, nu informatie stiintifica, nu solutii stiintifice vrem.

Ele ne tintesc si ne solicita intelectul. E mult mai usor sa imbratisezi conspiratia care iti tinteste frica, emotia, fara vreo nevoie de a intelege sau a verifica.

Deci avem o majoritate a populatiei gata ca sub presiunea pericolului sa-si abandoneze drepturile si libertatile unui actor in care nu are incredere, dar se teme sa recurga la singura metoda stiintifica de inlaturare a acelui pericol.

E trist, dar nu e surprinzator. Este o situatie care se reflecta in voturile oamenilor, in asteptarile pe care ei le au de la liderii lor.

Evident ca anumite restrangeri sunt uneori necesare, asa cum s-a intamplat in starea de urgenta. Dar intr-o tara cu democratie metabolizata, orice asemenea restrangere trebuie sa fie extrem de clara si rationala.

La noi, foarte putina lume a protestat fata de faptul ca interdictiile au inceput cu circulatia pe timp de noapte. De ce? Era virusul mai agresiv noaptea? La noi, lumea a plans ca amenzile au fost declarate neconstitutionale, dar pe foarte putina lume a deranjat ca aveam contraventii extrem de vag definite, lasate practic la latitudinea politistului, astfel incat mai orice putea deveni o asemenea contraventie.

Asa cum am vazut ca oamenii care au stat in Piata Victoriei la multe proteste anti-PSD si projustitie, oameni care au acuzat pe buna dreptate represiunea de pe 10 august, au reprosat Politiei si Jandarmeriei ca nu i-au luat pe sus pe protestatarii din weekend-ul trecut.

Nu am nicio simpatie nici pentru persoanele care au fost la aceste proteste, cu atat mai putin pentru aberatiile sustinute de ei. Dar nu despre asta e vorba. Este vorba despre dreptul lor, egal cu al celor din iarna lui 2017, de a fi acolo si de a manifesta impotriva Guvernului.

Este vorba despre un principiu, acela al dreptului de a nu fi de acord si de a spune asta. Si cum in weekend-ul trecut nu exista nicio interdictie in vigoare, ei nu au incalcat cu nicio litera de lege mai mult decat a fost incalcat la protestele #rezist. De ce sa fie ridicati sau imprastiati?

Asa cum eu nu inteleg din actuala HG privind starea de alerta interdictia protestului. De ce, spre exemplu, sunt permise slujbele religioase in aer liber, cozile la supermarket sau la spitale, asa cum a fost miercuri la Fundeni, si nu sunt acceptabile in aceleasi conditii protestele anti-guvernamentale?

Nu discut aici care guvern anume, pe ce teme anume, ci ideea de protest la adresa Puterii. Dupa cum am vazut, proteste au loc in multe tari europene, in SUA, sunt firesti, sunt un semn de sanatate a democratiei.

Poti sa impui reguli, ca la slujbele de la biserici, dar a le interzice e un precedent periculos, pe care nu e nicio mirare ca PSD l-a acceptat fara obiectii.

Niciun popor nu va avea mai multa democratie decat merita si nu va fi tratat cu mai mult respect decat merita.

 Articol citit de 18254 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  andrapako
  22.05.2020, 11:59
  Despre vaccinuri
  N-am mai spus-o dar repet. Incepand din clasa I-a pană pe la 16 ani am tot făcut vaccinuri de tot felul fără să mă intrebe cineva dacă vreau, era obligatoriu. Atat imi trebuia să fentez o sedintă de intepat că aflau părintii si mă astepta acasă o sedintă gratuită de masaj. Nu mai povestesc de uleiul de peste luat o dată pe zi timp de cel putin 4 ani (inclusiv acasă in vacante). Un lichid cumplit de gretos si puturos care trebuia urmat de o murătură sau o felie de lămaie ca să nu te răstesti la bocanci. Urmarea. Nu am făcut nici pojar, nici sacarlatină, TBC sau Doamne fereste, poliomielită. Dacă mi-ar propune cineva să mă vaccinez pentru mizeria asta de virus, nici o problemă, chiar dacă pentru tipurile celelalte de gripe nu am făcut-o. De lene. Poate să-mi bage si un cip pe langă cu conexiune 5G, dar să-mi dea si un smartphone compatibil pe gratis. Mă rog poate fi si in rate. Cam pe 10 ani.
  kondor
  21.05.2020, 17:29
  Dictatura de la Bucuresti incalca un numar insemnat de articole
  din Constitutie legat de drepturile omuluii:

  Articolul 20 - Romania nu respecta Declaratia Universala a Drepturilor Omului, la care este semnatara

  Articolul 16 - Egalitatea in drepturi (discriminare in functie de varsta, daca erai pensionar nu aveai voie sau nu sa iesi din casa)

  Articolul 21 - Accesul liber la justitie (s-au inchis tibunalele)

  Articolul 23 - Libertatea individuala (arest la domiciliu sau detentie fara a fi facut fapte penale, doar pentru ca esti suspect, fara a fi dovedit, de virusi)

  Articolul 25 - Libera circulatie

  Articolul 30 - Libertatea de exprimare - In Romania au aparut legi care cenzureaza dreptul la libera exprimare, primul pas in instaurarea oricarui regim totalitar.
  Citez alineatul 2 : "Cenzura de orice fel este interzisa."

  Articolul 32 - Dreptul la invatatura (s-au inchis institutiile de invatamant)

  Articolul 33 - Accesul la cultura (s-au inchis teatre, muzee, etc)

  Articolul 36 - Dreptul de vot - Alegerile s-au suspendat pe termen nelimitat, clica de la putere a legiferat practic o lovituta de stat prin confiscarea puterii, neasigurand alegerile legale la termen.

  Articolul 39 - Libertatea intrunirilor

  Articolul 41 - Munca si protectia sociala a muncii
  Alineatul 1 Dreptul la munca nu poate fi ingradit. - Au fost interzise o serie de activitayi economice

  Articolul 42 - Interzicerea muncii fortate - Unele persoane in somaj au trebuit sa vina la munca; anumitor categorii li s-a interzis dreptul la demisie.

  Articolul 45 - Libertatea economica

  http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/drepturile-omului.php#05

  Si un citat din Thomas Jefferson "When government fears the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny."

  "Cand guvernului ii este frica de popor, este libertate. Cand poporuluii ii este frica de guvern, este dictatura."
  transilvan
  21.05.2020, 11:12
  Întelegeti popoare!
  Nici o tara nu mai are politruci,decat slugute care slugesc la satana,chiar nu realizati in ce vremuri traim,cat despre vaccinuri eu personal nu al incredere in acesti binevoitori straini.Deschideti ochii.Viata este de la Dumnezeu.
  joematriterul
  21.05.2020, 09:13
  concluzii greșite
  trase dintr-un sondaj.
  Oamenii cedează din drepturi in stare de urgență. Asta nu inseamnă că sunt dispuși la dictatură.
  Ia uite unde s-a neglijat această stare de urgență. Vezi Rusia unde Putin oricum le restransese.
  Văd că mereu cam bateți campii!
  Emigrantul-Anonim
  21.05.2020, 13:35
  In Decembrie '89 romanii au iesit in strada de foame!!
  Cu dictatura se obisnuisera! Au invatat sa se descurce in dictatura! Dupa'89 dar mai ales dupa 01/01/07 au plecat si pleaca din tara tot de foame! Vor urma alegeri cu cea mai mica participare la vot de dupa '89, cel putin in tara: in diaspora vor veni la vot cu mult mai multl ca in tara! Cei plecati inca mai spera.....bastinasii nu mai spera!!! traind in Romania au inteles!! Liberalii au dezamagit f. tare!! Sondajele care dau pnl la peste 30% sunt mincinoase!! pnl scade in sondaje DAR psd NU CRESTE!! E cea mai clara dovada ca participarea la vot va fi extrem de scazuta! Ramine clasica optiune a votului negativ! Atit!!
  Gile
  21.05.2020, 09:00
  Foarte simplu
  De ce oare se lamenteaza unii ca se ingradesc drepturile, cand toata lumea civilizata face la fel pentru a stavili o pandemie (cati oare dintre romani stiu ce inseamna cu adevarat o pandemie)?
  Eu unul sigur nu m-am simtit deloc ingradit in libertatile mele, dar na, eu sunt obisnuit sa respect legea.
  misulica1
  21.05.2020, 08:44
  Cu
  acest articol d-na Ene a intrat in gasca cu Catarama,Piperea si alti "prieteni" ai virusului...Eu cred ca nu e buna teoria in care toti ne pricepem la toate si de aia sunt pe lume meseriile,fiecare cu specialistii lor.Nu sunt medic,dar trebuie sa ascult de sfaturile medicilor acum...As ruga-o pe d-na sa se intereseze de restrictiile din Canada de ex.si o sa vada ca in afara de declaratiile pe proprie raspundere si orarul de iesire al varstnicilor care acolo nu au existat,restul restrictiilor au fost mai dure ca la noi. Ca sa nu mai vorbesc de amenzi! Si in Canada e democratie!
  ostapbender
  21.05.2020, 09:22
  una e legea, altul este arbitrariul ...
  mișulică 1

  In principiu aveți perfectă dreptate, nu știu de restricțiile din Canada sau din altă parte, ar trebui să ne intereseze prioritar ce se intimplă la noi și cu noi. Din punctul meu de vedere nu exigențele legii sunt in discuție, ci modul in care cei puși să o aplice au făcut-o. Iar in condițiile in care inclusiv ministrul de resort recunoaște că legea a fost lăsată la nivelul de ințelegere al unor contingente de absolvenți de școli de subofițeri in care programa de invățămint, și așa redusă ca volum și exigență, a fost condensată la jumătate, lucrurile nu mai trebuie judecate in cheie Romania vs. restul lumii ...
  In altă ordine de idei, și ascultatul de medici, chiar in cursul unei situații de necesitate medicală trebuie să iși aibă limitele sale. De acord, să nu amestecăm lucrurile, dar cind medicii știu la fel de puțin ca și decidenții politici, atunci nu văd care este nevoia de a asculta de medici, că, pină la urmă noi pe decidenții politici i-am mandatat să ne conducă, și nu pe medici. Medicii trebuie să consilieze puterea politică, să stabilească tactici și strategii adecvate, nu să se substituie managementului politic. Altfel, să mulțumim bunului Dumnezeu că nu a ingăduit dezastrul umanitar ce și-l doreau unii, să tragem concluziile de rigoare și să mergem inainte ...
  Emigrantul-Anonim
  21.05.2020, 13:38
  @Gile: respecti legea de frica! NU din convingere!
  Respecti legea FARA SA CREZI ca legiuitorii iti vor binele! Asta e o tragedie de care as vrea sa-ti dai seama.....
  misulica1
  21.05.2020, 10:03
  As
  avea o singura observatie: dati-mi un ex.de politruc (caci noi nu avem politicieni,in opinia mea) care a ascultat si urmat sfaturile specialistilor in vreun domeniu la noi in tara.
  n.italy
  21.05.2020, 07:53
  Mda..
  Cine dintre cei ajunsi la putere au mizat pe frica,prostie si emotie in manipularea oamenilor au calculat corect.Asta e nivelul "boborului turmentat",cum foarte bine a zis cineva in urma cu treizeci de ani.Bobor usor de imbrobodit si de starnit in ce parte vor niste tv aproape criminale.Usor,usor insa oamenii se mai dumiresc mai ales cei care au iesit mai des din tara,care urmaresc ce se petrece in lume si care nu mai depind material de statul neputincios si hraparet prin conducatorii lui.
  Ambigua
  21.05.2020, 07:30
  @alex-7
  Vaccinurile dau cel mult alergii, care nu te "nenorocesc". Iar pentru 1% din cei alergici, sa nenorocesti restul de 99%, inseamna ca esti inconstient sau inuman. Pe vremea lui Ceausescu vaccinarea era obligatorie inca de la scoala, nu avea nimeni curajul sa se impotriveasca.
  Spune cati "nenorociti" de la vaccin, care acum au 50-60-70-...de ani cunosti? In schimb tarile est europene unde vaccinarea a fost obligatorie, au rezistat mai bine la COVID, ca populatia in varsta a facut vaccinul BCG. Ai auzit de autism la generatia sus-mentionata? In schimb vorbesc in draci unii care nu s-au vaccinat si curge autismul din ei. Si alte boli imaginare, provocate de "vaccinul" din capul lor...ca pe ala real nu-l accepta nici sa-i tai. Ca asa au auzit ei, dar la scoala n-au invatat, sa aiba un minim de cunostinte despre corpul omenesc.
  Neaua
  21.05.2020, 08:59
  @Ambigua Cum "nu nenorocesc" unele vaccinuri?!
  N-ai citit ce ravagii a facut cu ele unul ca Bill Gates prin India si tari din Africa?
  Ambigua
  21.05.2020, 14:11
  Si tu chiar ai crezut?
  Pana acum a fost Soros inamicul omenirii, acum e Bill Gates. Dar acum 30-40 de ani cine a fost? Care a nenorocit omenirea?
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/kill-bill-partea-covid-19-cum-a-ajuns-bill-gates-inamicul-public-nr-1-al-planetei-in-timpul-pandemiei-de-coronavirus-1309563
  alex-7
  21.05.2020, 08:59
  Din 1990 si pina astazi in 2020 la conducerea Romaniei au fost numai
  jiggodii iar rezultatele se vad. Au distrus absolut tot iar acum sint slugile vestului Tara si romanii au devenit o rusine pentru continentul Europa. Chiar si aici la ziare.com poti vedea comentariile "patriotilor"(gen Adrian Paunescu) care bineinteles sint jiggodii babies. Mai mult decit atut unii romani si rromi sint implicati in distrugerea unor tari civilizate din Europa. Tot invatamantul dupa 1990 din Romania este ZERO si din acest motiv nu poti avea nici o pretentie de la un cetatean roman .Oamenii traiesc din furat, cersit si pomeni, aceasta este tara "normala" a lui klaus care nu stie pe ce lume traieste in schimb si-a umplut pieptul de medalii ca orice conducator african.
  Emigrantul-Anonim
  21.05.2020, 14:52
  "sint slugile vestului"PT. ASA AU VRUT EI SA FIE!!
  Am condus la aeroport un prieten roman care are DOAR cetatenie americana! Pe aeroport cetatenii romani chiar cu rezident permit in Spania nu aveau voie sa plece! Prietenul meu a prezentat pasaportul american si culmea a fost intrebat daca are si cetatenie romana!?!?! A spus: "NU!" A fost intrebat: "Puteti dovedi?" "DA!" Din pura intimplare avea la el documentul prin care renuntase la cetatenia romana si l-a prezentat! Instantaneu!!: "Ne scuzati, v-am auzit vorbind si am crezut ca sunteti SI!! roman....Restrictiile sunr DOAR pt. cei care au si cetatenie romana.....Dv. nu aveti probleme la imbarcare...Va rugam sa ne scuzati" Jenant! pt. noi si umilitor pt. romani.... Pasagerii romani ne priveau cu ura (nu cu invidie!!): "Uite! a renuntat la cetatenia romana si se bucura de avantaje in Romania!" Ne-am cerut si noi scuze fata de romani si ne-am indepartat....extrem de dureros!!!
  copilul
  21.05.2020, 08:01
  pe vremea lui Ceausescu erau 4 vaccinuri ! acum,sunt o gramada
  ....ma tot intalnesc pe strada cu niste oameni,care isi plimba copiii in carucior din cauza vaccinurilor ! v'o trei amarati ......copii trecuti de 10 ani.
  Tenbuciunan
  21.05.2020, 09:38
  Mai chiftea,nu este corect sa obligi omul,sa se
  vaccineze si nici sa-i trasezi orientarea sexuala . Prozeletiti-va intre voi acolo,in mediul vostru pervers. Sa fie la posteriorul vostru !
  Chifteluta
  21.05.2020, 09:07
  !
  Mai si minti ca un ordinar!
  profesoru
  21.05.2020, 06:59
  ”Este vorba despre dreptul lor, egal cu al celor din iarna lui 2017”
  - aiurea. Protestele din 2017 contribuiau la răspandirea vreunui virus? Dacă mitingul din weekend a fost legal, din cauza incompetenței guvernului care a lăsat liber la paranghelii 3 zile, asta inseamnă că nu trebuie să ii declarăm iresponsabili și inconștienți pe cei care au participat la el?
  profesoru
  21.05.2020, 06:55
  Alte aberații: ”Pare ca sentimentul de siguranta nu vine din
  informatia corecta, ci din constrangere. Stie altul ce e mai bine pentru noi, nu trebuie sa gandim, nu trebuie sa ne purtam singuri de grija. Care altul? Imens paradox! Statul" - Nu PENTRU EI INȘIȘI doresc romanii să existe amenzi in perioada asta! Majoritatea știu ce trebuie făcut. Romanii doresc să existe amenzi pentru ca ALȚII, inconștienții care organizează chefuri, care iși bat joc de eforturile unei țări intregi, aceștia să fie impiedicați să mai răspandească virusul.
  Emigrantul-Anonim
  21.05.2020, 14:00
  Renuntarea la drepturile cetatenesti a dus la IMENSE ABUZURI!!
  *