A murit de COVID-19 unul dintre cei mai importanti dogmatisti ai Bisericii Ortodoxe Romane, fost colaborator al Securitatii comuniste

Autor: N.G.
Luni, 12 Aprilie 2021, ora 20:21
17506 citiri
A murit de COVID-19 unul dintre cei mai importanti dogmatisti ai Bisericii Ortodoxe Romane, fost colaborator al Securitatii comuniste
Preotul Ioan Ica senior. Foto: ziarullumina.ro

Unul dintre cei mai importanti dogmatisti ai Bisericii Ortodoxe Romane a murit de COVID-19. Ioan Ica senior s-a stins la varsta 89 de ani.

"Parintele a fost un mare dogmatist, in traditia lui Dumitru Staniloae si Isidor Todoran. Potrivit experientei mele in acest domeniu, a fost unul dintre cei mai importanti ecumenisti al Bisericii noastre, mai ales in contextul dialogului ecumenic cu Bisericile Luterane.

Intre colegii de generatie profilati si pe teologie ecumenica s-a distins nu doar printr-o buna cunoastere a pozitiei ortodoxe intr-o problema aflata in discutie, ci si prin aprofundarea invataturii de credinta a partenerilor de dialog. In felul acesta a contribuit hotarator la cristalizarea unor puncte de convergenta dintre invatatura de credinta a Bisericii noastre si cele ale altor confesiuni crestine", a anuntat preotul profesor Dorin Zosim Oancea.

Sicriul cu trupul neinsufletit al parintelui profesor va fi depus marti, 13 aprilie, la ora 10:00, in Catedrala Mitropolitana "Sfanta Treime" din Sibiu. Slujba inmormantarii se va savarsi, in Catedrala Mitropolitana, miercuri, 14 aprilie, de la ora 10:30. Prof. Ioan Ica senior va fi apoi inhumat in Cimitirul Muncipal Vechi din Sibiu.

Colaborator al fostei securitati

C.N.S.A.S. a constatat in anul 2010, la solicitarea cotidianului "Evenimentul Zilei", ca preotul profesor universitar Ioan Ica senior a fost recrutat in anul 1975 in calitate de colaborator al Securitatii, semnand un angajament in acest sens, sub numele conspirativ "Lucian Popescu"". Decizia C.N.S.A.S. a fost confirmata de Curtea de Apel Bucuresti prin sentinta civila nr. 6410 din 2.11.2011.

Nota de constatare a relevat ca acesta a fost recrutat "pentru supravegherea informativa a cetatenilor straini care viziteaza Institutul Teologic Ortodox si Mitropolia Ortodoxa din Sibiu" si a semnat un angajament sub numele conspirativ "Lucian Popescu", din care reiese ca a acceptat colaborarea in secret cu organe ale Securitatii Statului in directia informarii asupra unor aspecte sau fenomene negative, ce interesau aceasta structura a statului.

Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
#deces, #preot, #covid, #ioan ica senior, #colaborator, #Securitate , #securitate