A existat sau nu un nor de cenusa vulcanica?

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 19:47
4877 citiri
A existat sau nu un nor de cenusa vulcanica?
Foto: Daylife

In urma interzicerii zborurilor deasupra Europei, "aventura" care a costat companiile aeriene 1,7 miliarde de dolari, potrivit IATA, mai multi specialisti au inceput sa se intrebe daca acest nor a existat cu adevarat.

Cel mai bun exemplu este in Marea Britanie, prima tara care a oprit zborurile, dupa ce Biroul de Meteorologie a prezis ca norul de cenusa provocat de explozia vulcanului Eyjafjallajoekull din Islanda se va intinde din Regatul Unit pana in Rusia.

Insa, acum, oamenii de stiinta au descoperit ca densitatea norului a avut doar 20 la suta din limita considerata sigura de catre Guvern si producatorii de avioane si motoare, relateaza The Daily Mail.

De altfel, Jim McKenna, sef al Aviatiei Civile, a declarat ca este clar ca, la inceputul crizei, a existat o lipsa de date. "De asemenea, este adevarat ca, in unele perioade, densitatea norului de cenusa era aproape nedetectabila", a apus acesta.

In schimb, McKenna a adaugat ca inchiderea totala a spatiului aerian nu putea fi evitata, deoarece nu existau proceduri clare pentru astfel de cazuri, insa, in prezent, astfel de proceduri sunt puse la punct, pentru a evita acest lucru in viitor.

Decizia inchiderii spatiului aerian a fost luata pe baza politicii de "toleranta zero" recomandata de Organizatia Internationala a Aviatiei Civile (ICAO), ce apartine de ONU. Potrivit acesteia, chiar si cele mai nesemnificative cantitati de sticla si nisip pe care asemenea cenusa vulcanica le contin pot strica motorul avioanelor.

In schimb, in Statele Unite si in orice alta parte din lume, politica toleranta zero este doar un ghid. In SUA, de exemplu, autoritatile nu inchid spatiul aerian dupa eruptii, ci lasa la latitudinea pilotilor si companiilor aeriene daca si pe unde sa zboare, iar aceasta politica se aplica nu doar companiilor aerine americane, ci si celor europene, cand nu se afla in spatiul aerian european.

Pentru interzicerea zborurilor, insa, s-au folosit doar modele teoretice despre cum ar putea evolua norul, nu pe baza unor imagini din satelit. In plus, in timp ce Biroul de Meteorologie britanic spunea ca norul va acoperi o mare parte din Europa, institutiile similare din Statele Unite, ale caror prognoze sunt folosite de 25 de companii aeriene, spuneau ca area acoperita va fi mult mai redusa.

Pentru a se determina exact ce trebuie facut, ar fi trebuit trimise niste avioane speciale, care sa colecteze probe fizice, nu sa se bazeze doar pe prognoze teoretice. Acest lucru nu s-a intamplat.

In plus, recomadarea ICAO nu spune ca trebuie inchis spatiul aerian, ci ca trebuie gasite rute alternative pentru aceste zboruri.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#trafic aerian Europa, #nor cenusa vulcanica, #inchidere spatiu aerian Europa , #trafic aerian