Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

A crescut consumul de droguri - etnobotanicele sunt inca la moda

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:30
3245 citiri
A crescut consumul de droguri - etnobotanicele sunt inca la moda
Foto: Arhiva

Consumul de droguri in randul populatiei Romaniei cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani este in crestere, inclusiv la consumul de substante noi cu proprietati psihoactive - etnobotanice, releva Raportul national privind situatia drogurilor 2011 prezentat marti de catre directorul Agentiei Nationale Antidrog (ANA), chestor Sorin Oprea.

Raportul se bazeaza pe un studiu realizat la nivel national de catre ANA in 2010 comparativ cu cel din 2007. Conform acestuia consumul de droguri a crescut de la 1,7% in 2007 la 4,3% in 2010.

Din datele prezentate de oficialul ANA rezulta ca cel mai consumat drog este cannabisul (1,6%), urmat de ecstasy (0,7%), heroina (0,3 %) si cocaina (0,3%).

Numarul estimat de consumatori de droguri in Bucuresti este 18.297 in comparatie cu anii anteriori observandu-se o usoara crestere.

Etnobotanicele fac in continuare ravagii

Din cele 2163 de persoane care au beneficiat anul trecut de tratamentul pentru consumul de droguri si plante etnobotanice, 64,2% au primit asistenta in regim de internare, 35,2 % ambulatoriu si restul in regim de detentie. Desi drogul principal pentru care s-a solicitat asistenta in 2010 a fost din categoria opiacee se observa o crestere exploziva a consumului de etnobotanice, explicatia fiind pretul relativ mult mai mic si accesibilitatea mult mai mare a acestora.

Din acelasi raport mai rezulta ca in 2010 prevalenta bolilor infectioase asociate consumului de droguri in randul consumatorilor indica o tendinta de crestere usoara pentru HVB (13,1%) si pentru HIV (4,1%).

Cat priveste decesele asociate consumului de droguri, pentru al doilea an consecutiv raportarea nu se mai rezuma doar la Bucuresti aceasta fiind extinsa la nivel national. In 2010 s-au inregistrat 34 de cazuri (33 in Capitala si unul in judetul Ilfov) si 15 cazuri de decese indirecte (12 in Bucuresti si 3 in Constanta).

Cu privire la consumul de droguri in penitenciar, conform datelor furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor, anul trecut a crescut numarul detinutilor care s-au declarat la incarcerare ca fiind consumatori de droguri. De observat este faptul ca in perioada 2001-2010 s-a produs, practic, o dublare a numarului de detinuti consumatori de droguri in momentul incarcerarii lor, de la 1065 la 2043. Aceasta in conditiile in care in aceeasi perioada s-a produs o injumatatire a numarului de detinuti (de la 50.035 la 26.721).

Se constata ca in ultimii ani heroina ocupa primul loc in topul preferintelor de consum, urmata de cannabis si cocaina.

Raportul national privind situatia drogurilor 2011 analizeaza date referitoare la cererea si oferta de droguri in Romania in 2010, politicile nationale si legislatia in domeniu precum si tendintele si evolutiile inregistrate in ultimii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#consum droguri crestere, #Romania conumatori droguri , #consum de droguri
Comentarii